Çagımızın Katil Hastalığı KANSER


Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Türkiye’de her yıl 150 bin kişinin kansere yakalandığını belirtti. Kanserin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna işaret eden Kutluk, ”Nasıl kanser kontrolü yapacağımız konusunda harekete geçmeliyiz” dedi
Kutluk, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kanserin, tüm dünyayı ilgilendiren global bir problem olduğunu ve dünyanın tüm bölgelerinde arttığını belirtti. Dünyada 20 milyonu aşkın kanserli hasta bulunduğunu ve her yıl 10 milyon kişinin kansere yakalandığını ifade eden Kutluk, 2003 yılında 6 milyon kişinin kanserden öldüğünü, 2020 yılında bu rakamın 10 milyona ulaşacağını bildirdi.
Kanserin en az yarısının önlenebilir olduğunu, kaynakların sınırlı olduğu ülkelerde bile kanserli hastaların ve kanserden iyileşenlerin yaşam kalitesinin arttırılabildiğini anlatan Kutluk, şöyle devam etti:
”Bu açılardan daha fazla insanı kanserden iyileştirmek ve çekilen acıları azaltmak için büyük bir fırsatla karşı karşıyayız. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Savaş Örgütü’nün birçok ülkede çok sayıda hayatı kurtaracak olan kanser kontrol programları ve planlarının olmasına rağmen, gelişmiş ya da gelişmekte olan birçok ülkenin maalesef bir kanser kontrol planı yoktur. Şayet plan yapmıyorsanız, başarısızlığı planlıyorsunuz demektir. Bu nedenle, kanserle uğraşan sivil toplum örgütleri, resmi kurumlar ve kişiler olarak, bildiklerimizi uygulamak ve kanser kontrolünü nasıl yapacağımız konusunda harekete geçmeliyiz.”
Dünyada her 100 bin kişiden 150-300′ünün, Türkiye’de ise her yıl 150 bin kişinin kansere yakalandığını belirten Kutluk, ”Unutmayalım, kanser, yaşamı tehdit eden hastalıklar arasında insanlığın karşılaştığı potansiyel olarak en önlenebilir ve en tedavi edilebilir hastalıktır” dedi.
KANSERDEN KORUNMA
Yaşlı nüfusun artması, tanı imkanlarının gelişmesi, kanser kayıt sistemlerinin daha sağlıklı yapılması, hekime başvuruların artmasıyla daha fazla sayıda kanserli vakanın tespit edildiğini anlatan Kutluk, Avrupa’da her 4 kişiden birinin kanserden öldüğünü belirtti.
Tüm kanser ölümlerinin yüzde 40′ının tütün, beslenme ve infeksiyöz etkenlerle ilişkisi olduğunu kaydeden Kutluk, 2020 yılına kadar tütün kullanımı, uygunsuz yaşamsal alışkanlıklar, toplumun yaşlanması ile kanser sayısının iki katına çıkmasının beklendiğini anlattı.
Kutluk, sigara içmeyerek, beslenme alışkanlıklarıyla, fiziksel aktivite ve yaşam tarzına dikkat ederek, güneş ışınlarından korunarak, hepatit B, insan papilloma virüsü gibi mikrobik etkenlerden kaçınmak yoluyla kanserden korunmanın mümkün olduğunu belirtti.
Tezer Kutluk, kanserden korunmak için bitkisel kaynaklı besinlerin daha fazla tüketilmesi, özellikle hayvansal kaynaklı yüksek yağlı gıdaların sınırlandırılması gerektiğini vurguladı.
Kişilerin kendi kendini muayenesi, kontrol muayeneleri ve taramalarla erken tanının mümkün olduğunu belirten Kutluk, 40 yaş ve üzerindeki kadınların her ay kendi kendine meme muayenesi yapmasını, yılda bir kez doktor muayenesi ve mamografi çektirmesini istedi. Kutluk, 20-39 yaşındaki kadınların ise her ay kendi kendine meme muayenesi yapması, 3 yılda bir de mamografi çektirmesi gerektiğini söyledi.
SİGARA
Sigara ve tütün ürünlerinin akciğer, ağız, yutak, soluk ve yemek borusu, pankreas, rahim ağzı, böbrek ve idrar torbası kanserlerine yol açtığının kesin olarak bilindiğini belirten Kutluk, sigara ve tütünle ilgili hastalıklardan her yıl 4.9 milyon kişinin öldüğünü, 2030 yılına kadar böyle gittiği takdirde her yıl 10 milyon kişinin öleceğinin tahmin edildiğini kaydetti. Kutluk, ”Sadece sigara içenler değil, pasif içiciler de bu hastalıklara karşı risk altında. Bu kötü alışkanlığı bırakarak, kanserden korunulabilir” diye konuştu.
Kutluk, tüm kanser türleri değerlendirildiğinde erişkin kanserlerinde yüzde 63, çocuk kanserlerinde yüzde 78 oranında iyileşme sağlandığını ifade etti.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.