Sigara Kullanımı Alzheimer Hastalığı Riskini Artırıyor



SİGARA KULLANIMI ALZHEİMER HASTALIĞI RİSKİNİ ARTIRIYOR

Neticeleri Archives of Internal Medicine'de yayımlanan bir araştırma, orta yaşlarda çok sigara içmenin hem Alzheimer hastalığı riskini hem de damar problemlerine bağlı bunama riskini artırdığını gösterdi. Çalışmaya katılan 21.123 erkek ve kadının sağlık bilgileri ortalama 23 yıl süreyle takip edildi. Bu kişilerin 5.367'sinde bunama meydana geldi. Bunama görülenlerin 2.367'si sigara içicisiydi, bunlardan 261'i günde iki paketten fazla sigara içiyordu, yani ağır sigara içicisiydi. Sigara kullanmayanlara göre günde iki paketten fazla sigara içenlerde Alzheimer hastalığı riski % 157, damar problemlerine bağlı bunama gelişme ihtimali % 172 daha fazlaydı. Araştırmacılar sigara kullanımıyla iltihap meydana geldiğini söylüyor ve çok sigara içenlerde Alzheimer hastalığı riskinin fazla olmasının sebebinin iltihap gelişimi olabileceğini düşünüyor. Peki, kişi sigara içmeyi bırakırsa bunama riski azalır mı? Bunu araştıran bir çalışma henüz yapılmamıştır; ama azalması ümit edilir/beklenir. Çalışmayı yapan araştırmacılar "Sigaranın sağlık için zararlı olduğunu henüz duymamış olan birisi varsa, mağarada yaşıyor olmalı." diyor. (Intelihealth Online 26.10.2010)



ASPİRİN KALIN BAĞIRSAK KANSERİNDEN ÖLÜMLERİN AZALMASINA VESİLE OLABİLİR
İngiltere'de yapılan bir çalışmada, uzun süre düşük doz (günde 80–100 mg) aspirin kullanımının kalın bağırsak kanseri riskini % 24, kalın barsak kanserinden ölümleri ise % 35 azalttığı gösterildi. Bu bulgular beş klinik araştırmada elde edilen verilerin analizine dayanmaktadır. Kalb üzerine faydalı tesirleri de dikkate alınarak çoğu kişiye aspirin kullanması tavsiye edilebilir. Ancak, aspirinin mide kanaması gibi mühim yan tesirlerinin de bulunduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden, düzenli aspirin kullanmaya başlamadan önce mutlaka bir hekimin görüşü alınmalıdır. Bu çalışma konuyla alâkalı ilk araştırma olduğu için konunun farklı yönlerini ortaya koyan yeni çalışmaların yapılması gerekmektedir. Araştırmanın neticeleri The Lancet dergisinde yayımlandı. (WebMD Health News 22.10.2010).




ESNEK IŞIK BÜKÜCÜ
Bilim insanlarınca uzun zamandır üzerinde çalışılan ve belli alanlarda başarılan ışığın bükülmesi (yön değiştirmesi) hâdisesi, yeni bir malzeme ile farklı bir kimlik kazandı. Çeşitli frekansların yön değiştirmesini sağlayan 'metamalzeme'ler ile radara yakalanmayan uçaklar yapılmıştı. Daha önceden bu tür çalışmalar yüksek frekanslı ışımalarda (radyo frekans) yapılabiliyordu ve elde edilen malzemeler de sertti. St. Andrews Üniversitesi'ndeki araştırma grubu, görünür ışığı yönlendiren esnek bir malzeme geliştirmeyi başardı. Kolay bir fabrikasyon tekniği ile elde edilebilen metamalzemeler ile daha verimli güneş pilleri, yüksek çözünürlüklü mikroskop lensleri üretilmesi hedefleniyor.

Kaynak 
- http://www.technologyreview.com/computing/26684/


"İŞLENMİŞ MAYA"DAN DÜŞÜK MALİYETLİ PİLASTİK
"İş dünyası-üniversite" işbirlikleri dünya genelinde oldukça enteresan projelerin hayata geçirilmesine imkân sağlıyor. Kaliforniya'da bulunan DNA2.0 şirketi ile New York Politeknik Enstitüsü arasında yapılan bir işbirliği düşük maliyetli biyo bazlı plâstik elde edilmesine vesile oldu. Çalışma Journal of the American Chemical Society dergisinin son sayısında yayımlandı. 

Araştırmacılar, C. tropicallis adlı mayayı ome­ga-hidroksifaty aside yani biyo tabanlı plâstiğe dönüştürmeyi başardı. Bu malzemeyi elde etmenin maliyeti şimdiye kadar oldukça yüksekti. Biyo tabanlı plâstik yaygınlaştığında, plâstik malzemelerin tabiatı kirletmesini önleme yolunda mühim bir adım atılmış olacak. Ancak ilk uygulamaların yağlama sahasında, yapıştırıcılarda, anti kanser terapilerinde, biyo yakıtlarda kullanılan soya ve kanola tabanlı solventlerde olması bekleniyor.


Kaynaklar 
- http://www.physorg.com/news/2010-11-yeast-low-cost-plastics-renewable-resources.html,
- Wenhua Lu, et al. "Biosynthesis of Monomers for Plastics from Renewable Oils." J. Am. Chem. Soc. ASAP.DOI:10.1021/ja107707

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.