Avrupa'da Din Eğitimi Anayasal Garanti Altında


Avrupa'da 'din eğitimi' garanti altında Türkiye'de yeni yeni okullarda seçmeli olması istenen "din eğitimi", Avrupa'nın birçok ülkesinde anayasal garanti altında Hükümetin TBMM'ye getirmeye çalıştığı andan itibaren kavgası başlayan "4+4+4" eğitim sistemiyle ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı. Bu eğitim sistemiyle birlikte getirilen "din eğitimi seçeneği"nin Avrupa'nın birçok ülkesinde ilkokul 3. Sınıflara kadar indiği belirtiliyor. 

Almanya'da din eğitimi Anayasal garanti altında. Yunanistan'da din eğitim 3. Sınıfta başlıyor. İtalya ve Polonya'da din dersleri seçmeli.

Yazete.com'un yazarlarından Hamit Eteevrans'ın yazısına göre Avrupa'da ve Amerika'da din eğitiminin durumu şu şekilde: "-Belçika'da da devlet okullarında din dersi mecburi, ancak Belçika Devleti'nin resmen kabul ettiği 6 dinin hepsi öğretilmek zorunda. İ

slam, 1975-76 öğrenim yılından bu yana devlet okullarında okutuluyor. İslam din dersi öğretmenleri Belçika Müslümanlarını temsil eden İslam Yürütme Kurulu ile eğitim bakanlıklarının ortak kriterlerine göre seçiliyor.

ABD'de çocuklara yönelik din eğitimi anaokullarında başlıyor. Okul öncesi eğitimdeki din dersleri, dini müzikle başlıyor, hikâyeler, İncil'den kısa pasajlar anlatılarak devam ediyor ve dua ile bitiriliyor.

Almanya, din eğitiminin anayasa tarafından garanti altına alındığı nadir ülkelerden birisi. Almanya ve Yunanistan başta olmak üzere bazı AB ülkelerinde, devlet okullarında mecburi din dersleri veriliyor. Ortodoksluğun hâkim din olduğu Yunanistan’da, ilkokul üçten itibaren din eğitimi veriliyor.

Din eğitimi, Polonya ve İtalya gibi Katolik ülkelerde ise seçmeli. İngiltere, Danimarka ve Norveç gibi ülkelerde ise, mezhepler üstü bir yaklaşımla düzenlenen zorunlu din derslerinde genelde bütün dinler anlatılıyor. Nüfusunun yüzde 87'si Ortodoks olan AB'nin yeni üyesi Romanya'da da devlet okullarında din dersi eğitimi zorunlu.Laiklik yasasını 1905 yılında çıkaran Fransa’da ise, okullarda din eğitimi çok önceden, 1882 yılında kaldırıldı.

Dunyabulteni

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.