Komşu Ülke BULGARİSTAN

Bulgaristan ülkemize olan yakınlıgı ve bulgaristan'da yaşayan türk asıllı birçok insanın olması nedeniyle adeta ülkemizin bir şehri gibi görünmektedir,özellikle kırcali bölgesi türk nüfusun en etkili oldugu şehirlerin başında gelmektedir.

Başkenti Sofya olan bu güzel balkan ülkesinin  yeşilin her tonuna rastlamak mümkün.Sofya şehri Bulgaristanın  en kalabalık şehridir. Ülke avrupa birliğine tam üye olduğu 2007 tarihinden sonra hızla gelişmektedir.her gün onarılan binalar açılan yeni AVM'ler  altyapı çalışmaları vs  birçok yenilik buraları ziyarete gelenlerin dikkatini çekmektedir.

Malumunuz burda yaşamış olan birçok Türk'ün  1970 ve 1980'lerde çeşitli  zorlamalara maruz kaldıklarıdır hatta birçoğunun  zorunlu göçe zorlanmasıdır.Osmanlının 500 yıl gibi büyük bir zaman  yönettiği bu ülke bugün osmanlı'dan yadigar kalmış birçok eseri  barındırmaktadır.Ama bunlardan bazılarına maalesef bulgarlar sahip çıkamamaktadır hatta saygısızlık yapmaktadırlar.

Bunlardan bir tanesi Plovdiv'de dikkatimi çeken bir Caminin restoranta dönüştürülmesi maalesef  her Türkün görünce içerisini yakan bu olay oraya gelen ziyaretçileride üzmektedir.

Osmanlı adıyla Filibe'den bahsediyoruz  Perşembe pazarı camisi  boynu büyük ve hüzünlü ,her şeyiyle osmanlı kokan bu eserin içki içilen bir restoranta dönüştürülmesine halen bulgar makamları sessiz kalmaktadır.Türkiyede'ki yetkililerinde girişimlerinin oldugunu duyduk ama halen restorant olarak durmaktadır.
Her Osmanlı torunu için bu bir hüzündür.Boynu bükük osmanlı yadigarının sessiz haykırışıdır.Türk milletine ve de islam dünyasına  ve umuyoruz ki biran önce bu ayıba bir son verilir ve Bu şaheser eski ihtişamına kavuşur ve cemaatiyle bulaşacağı günü görür.Osmanlı kokan bu Filibe şehrinde birçok osmanlı eseri görebilirsiniz.Mevlevihane,Osmanlı köşkleri eski osmanlı evleri ve birçok osmanlı mirası halen bu şehirde var olma mücadelesi vermektedir.

Filibe'de 2 tane aktif camii bulunmaktadır maalesef cuma ve bayram namazları dışında normal vakitlerde camii cemaatin çok azdır.Bulgaristanda'ki bir zamanlar varolmuş komünist sistemin birçok müslümanın zihninden islamiyeti ve islami bilgileri uçurup götürmüştür.

sormak istediginiz soruları yorum kısmına yazarsanız cevaplanacaktır  

Kaynak:bilgialem.blogspot.com

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.