Kekemelik tedavisinde yeni gelişmeler 2013


Dünyada ve ülkemizde birçok kekemelik sorunu yaşan insan bulunmaktadır.Dünyadakekemelik konusunda ciddi ve anlamlı çalışmalar yapılmaktadır.

Kısaca kekemelik nedir sorusuna cevap vermek istersek;kekemelik konuşmanın akıcılığını bozan ,konuşmada ani bloklar ve akıcı olmayan konuşma problemi'dir diyebiliriz.

Kekeme bir insan yabancı ortamlarda,telefonda konuşurken,yeni bir insanla tanışırken ve adını söylerken genelde kekelemektedirler.Kekemelik insanlık tarihi kadar eski bir olaydır.bazı peygamberlerin kekeme olduğunu bilmeyen yoktur.

Dünya'ya baktığımızda dünyaca ünlü birçok bilim insanın bile kekeme olduğunu görüyoruz.Önceki makalemizde okursanız ,kekemeliyin bir yüksek zeka ürünü olduğunu söylemiştik.Bunları neye dayanarak söyledik derseniz,bunları yapılan en son araştırmaları okuyarak ,ciddi kaynaklardan aldığımız bilgilere dayanarak yazdık ve ispatlarıyla beraber sizlere açıklamaya çalıştık.

2012 yılında kekemelik konusunda ciddi çalışmalar ve konferanslar yapıldı ,bunlardan bazılarının son durumları hakkında sizlere bilgi vereceğiz.

Pagoclone adlı ilaç birçok klinik aşama ile test edildi,birçok insan üzerinde klinik olarak denendi ve yüzde 50 ile yüzde 60 oranında bu ilacı kullananların konuşmalarında akıcılık artığı tespit edildi.Yanlız en son klinik aşamada Amerika ilaç dairesinden yeterli etkinliği gösterilmediği gerekçesiyle onay alamadı ama Pagoclone bir kenara atılmadı,yine pagoclone hakkında araştırmalar yapılmaktadır.

SpeechEasy dediğimiz konuşmanın akıcılığını artıran cihaz yıllardır piyasada olmasına rağmen türkiyede'de temsilcilik kurdu ve insanların daha rahat ulaşımı açısından çok iyi oldu.Ama speecheasy cihazı Ülkemiz şartlarından birçok insan için alınamayacak derecede pahalı maalesef  2500 dolar ile 4000 dolar arası değişmektedir ama 2013 yılında ciddi indirimlere gitmelerini bekliyoruz.Çünkü SpeechEasy aynı mekanizma ile çalışan yeni cihaz piyasaya çıkmaktadır.

Kekemeliğin ilaçla tedavisi yıllarca merak konusu olmuştur,birçok araştırma ve klinik deneyler yapılmıştır ve yapılan araştırma ve deneyler sonucu,bazı ilaçların kekemeliği azaltmada etkili olduğu görülmüştür.Bunlardan bazıları depresyon tedavilerinde ve panik ataklarda kullanılan ilaçlardır,bu ilaçların etki mekanizmalarıyla kekemeliyi azaltmak bilimsel olarak'ta mümkündür.

Sebebi ise aşırı heyecan,stres ve korku kekemeliyi artıran en önemli sebeplerden bir tanesidir,benzer olan aksiye durumunda,sosyal fobi durumlarında kullanılan ilaçların alınış sebebi'de aşırı stres ve korkuyu baskılamaktır.Bundan dolayı bu grup ilaçlarda kekemelikte etki göstermektedir.Ama kekemeliyi ortadan kaldıracak hiçbir ilaç halen yoktur.Kekemeliyi tamamen ortadan kaldıracak ilaç olmayabilir ama hem ilaç hem  konuşma terapileriyle büyük ölçüde bu sorun giderilebileceğini bugün dünyada tanınmış profesörlerin ortak savunduğu görüştür.

SpeechEasy uzmanları'da aynı düşünceyi desteklemektedirler,bunlarda konuşma terapisiyle beraber bu cihazın alınması ciddi etkili olduğunu söylemektedirler.Bunun en büyük sebebi yıllarca yanlış konuşma alışkanlığının ilaçlarla değil ciddi bir konuşma terapisi programıyla düzeltileceğidir.

Maalesef ülkemizde binlerce kekemelik sorunu yaşayan insanın olmasına rağmen,halen bu konuda çalışacak olan merkezlerin olmayışı büyük bir eksikliktir.Amerika'da kekemelik araştırma merkezlerinin ve bu konuda çalışan birçok araştırmacının olması ,birçok konuda olduğu gibi kekemelik tedavisinde dünyada yön belirleyen ülke Amerika'dır.

Son olarak söylemek istediğimiz Kekemelik sorunun tedavisinde ciddi gelişmeler yaşanmaktadır.Umarız 2013 yılında daha birçok çözüme yönelik gelişmeler olur ve bu sorunu yaşayan insanlar,artık bu problemden kurtulur.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.