Afrikanın Harvard'ı Wits Üniversitesi

Yurtdışı eğitim denince aklımıza ilk Amerika ve Avrupa ülkeleri gelmektedir.Özellikle son yıllarda birçok insan ingilizce konuşan ülkeler olan Amerika,Avustralya,Yeni Zelanda ve Kanada gibi ülkelerde eğitim almak için gitmektedirler.Şüphesiz ki bunun en büyük sebebi ingilizcenin ana dil olarak konuşulduğu ülkeler olması ve eğitimde dünyaca kabul gören üniversitelerin bulunması ve dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında bulunmalarıdır.Özellikle Türkiyede akademik kariyerine devam etmeyi düşünen insanlar için yurt dışı eğitim çok büyük faydalar saglayacaktır ,bunlardan en önemlisi çok iyi bir derecede konuşabileceği bir yabancı dille ülkesine geri dönmesi olacaktır.Bildiğiniz gibi yabancı dili öğrenmenin en iyi yolu o dilin konuşulduğu ülkeye gitmektir.Maalesef ülkemizde çok kaliteli dil okulları olmasına rağmen günlük hayatta pratik yapma imkanı olmadığından ,Dil öğrenmek bayağı sıkıntılı olmaktadır.

Bu yazımızda sizlere Güney Afrika'da bulunan Wits Üniversitesinden bahsetmek istiyoruz.Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinde bulunan bu üniversite çok köklü bir tarihe ve eğitim kariyerine sahiptir.1922 yılında Üniversite statüsüne kavuşan bu üniversite gerek eğitim kalitesi ,gereksede akademik çalışmalarıyla dünyada bayağı saygın bir konumda olan bir üniversitedir.

Üniversitede Tıp fakültesi,Mühendislik fakülteleri,Eğitim fakültesi,Sanat fakültesi,Madencilik fakültesi,İşletme fakültesi,Uluslarası ilişkiler,Sağlık bilimleri gibi birçok bölüm bulunmaktadır ve bu bölümlerin hepsine uluslarası öğrenci kabul edilmektedir.

Dünyanın birçok ülkesinden öğrencisi olan bu üniversite kampüs yaşamıyla da muhteşem imkanlar sunmaktadır.Yeşiller içerisinde kurulan bu üniversite kampüs içinde bulunan olimpik yüzme havuzu,yapay göller,birçok müze,alışveriş merkezi,geniş araştırmalar yapılabilinicek  kütüphaneler ve Hocaların ciddi yardım sever olması ve akademik kariyeri güçlü olan hocaları barındırmasıyla bugün üniversite  İtalya,Almanya,Avustralya,Brezilya,Türkiye,Amerika ve birçok ülkeden gelen öğrencilerin eğitim aldığı bir üniversite konumundadır.

Tıp fakültesi eğitim kalitesi tartışılmaz bir derecede çok iyi durumdadır.Üniversitenin eğitim ve araştırma hastaneleri ülkenin en saygın hastaneleri konumundadır.Yapılan birçok araştırmayla birçok bilimsel etkinlikler yapılmaktadır.Türk öğrencilerin değerlendirebileceği güzel bir üniversitedir.

Madencilik fakülteside çok iyi bir eğitim altyapısına sahiptir.2 tane türk doçentinde bu üniversitede çalıştığını görünce ,egitim kalitesinin ne kadar iyi olduğunu bir kez daha anladık.

Şehir merkezinde Braamfontein denilen bölgede bulunan muhteşem bir kampüse sahip olan Wits üniversitesi kampüste öğrenci yaşamına dair her şeyi bulabilirsiniz.Restorantların,kitapçıların bulunduğu alışveriş merkezi,Öğrenci eğitim ve araştırma merkezi  burada  kütüphaneler ,kayıt ofisleri,öğrenci danışmanları,dinlenme salonları,kafe gibi yerler bulunmaktadır. Ve kampüsün ortasına gelince Olimpik yüzme havuzunu görüyorsunuz.Wits üniversitesinde dikkatimizi çeken en güzel şey üniversitede muhteşem bir özgürlük ortamının bulunması,Kampüsü gezince mescit,kilise ve sinagok'ların bulunması Üniversitenin inanç değerlerine olan saygısını görebiliyorsunuz.

"Cuma namazlarında mescit yeterli gelmeyince,Üniversitesin spor salonlarından bir tanesi Cuma namazı için tahsil edildiğini öğrenince bayağı şaşırdık,Keşke ,diyerek bizim ülkemizde'de üniversitelerde bu özgürlükler olsaydı diye bir ah çektik."

Maden mühendisliği bölümünü ,Ülkeninde madenler bakımından oldukça zengin kaynaklara sahip olmasından dolayı bayağı revaçta olan bölümler arasında ,Türkiyeden Odtü madencilik fakültesinden mezun bir Akademisyeninde orada görünce Üniversitede Türklerin bayağı güzel bir imaj bıraktığının farkına vardık.

Üniversitede çok az sayıda Türk örgencilerde eğitim almaktadırlar.Üniversitede eğitim kalitesi çok iyi olduğundan Türkiyeden gelecek olan öğrencilerin bunu hesaba katmaları gerekmektedir.Eğitimin ve konuşulan dilin ingilizce olduğu bu Üniversitede Ana dili gibi ingilizce konuşan hocalardan ders dinlemek,özellikle türkiyeden dil eğitimini almış insanlar için ilk zamanlar sıkıntılı olabilir.Güney afrikanın 11 resmi dili bulunmaktadır. Ama bunlardan her yerde konuşulan ve herkesin konuşabildiği dil İngilizcedir.Bu nedenle İngilizce bu ülkede resmi dillerdendir.

Üniversitenin dil eğitimi verildiği okuluda bulunmaktadır.Birçok yabancı dil eğitiminin verildiği bu okulda,Dil eğitimi aldıktan sonra Üniversiteye başlamak isteyenler için güzel bir alternatif dil okulu olabilir.Üniversite kampüsü içerisinde bulunan bu dil okulu hem Üniversiteyi tanıma hem kampüs ortamıyla beraber dil eğitimi alma imkanına sahip olabilirsiniz.

Üniversitede sosyal imkanlar'da çok gelişmiş durumda bizim bu üniversiteyi gezdiğimiz sırada karşılaştığımız etkinlerden birkaçını sıralarsak.
Bilek güreşi
DJ'lerin kampüste ögle aralarında konser vermesi
Gençler arasında etkinlikler
Ve her zaman objektiflerine yakalanabileceğiniz üniversite gazetesi muhabirleri.

Sıkı güvenlik önlemleriyle korunan bu Kampüs ortamı öğrenciye huzur dolu bir ortamda öğrencilik hayatı yaşamasına imkan vermektedir.Bir konuda uyarmak istiyorum sizleri,Güney afrika suç oranları bakımından ciddi derecede sorunlu bir ülkedir.Özellikle johannesburg'da güvenlik sorunludur mesela tek başınıza gece yürümek çok risklidir bu ülkede her an kapkaçla veya her türlü tehlikeyle karşılabilirsiniz.O nedenle dikkatli olduğunuz zaman bir sorunla karşılaşmazsınız. 

Üniversite öğrenci kabullerinde  ilk başta sizde lise diplomanızın denkliğini istemektedir.Bunu pretoriada bulunan Matriculation board yani bizim yök tarzında bir kurum diyebiliriz ,oradan diplomayı aynı gün içerisinde onaylatabilirsiniz,Üniversite bölüm başvurularında lisede'ki  notlarının ve almış olduğunuz derslere bakmaktadırlar ve Dil belgesi istemektedirler.Üniversiteye temel kabul şartları bunlardır.Üniversite yabancı öğrencilerden harç almaktadır.Üniversite ücreti 10.000 tl ile 20.000 tl arasında değişmektedir. En pahalı ücret Tıp fakültesi içindir. diğer bölümler nispeten daha uygundur.

Yaz ayları bu ülkede  Aralık gibi başlamaktadır. Bu nedenle Üniversite açılış sezonlarıda bizim ülkemize göre farklıdır.Farklı bir deneyim ve kaliteli bir eğitim isteyen öğrencilere tavsiye edebileceğimiz bir Okuldur.Türkiye ile kıyaslamaya çalışırsak Bizim Boğaziçi veya Odtü kalitesinde bir üniversitedir.


Güneyafrika ile alakalı sormak istediklerinizi yorum kısmına yazarsanız tarafımızdan cevaplanacaktır.

Share

& Comment

6 yorum:

  1. Merhabalar.
    Ben 11. sınıf dil öğrencisiyim ve üniversiteyi Güney Afrika'da okumak istiyorum. Wits üniversitesi'ne girebilmemde lise diplomam ne kadar önemlidir, TOEFL gibi bir sınava girmem gerekir mi ve maddi açıdan ne kadar tutar orada üniversite okumak acaba? Ve Wits üniversitesinde dil okulu da varmış sanırım. Hazırlık gibi bir şey yani. Önce ona mı gitmem gerekir? Yardım edin lütfen. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar
      Güneyafrika'da üniversite kabullerinde lise notlarına bakılıyor ortalamanın yüksek olması sizin menfatinize olacaktır, Üniversite TOEFL kabul ediyor.maddi olarak okuacagınız bölüme göre degişir ancak ortalama 20 bin tl yıllık masrafınız gider herşey dahil.Üniversitenin kampüsü içinde dil okulu var evet bizzat oraları gidip gezdim çok güzel bir kampüsü var olimpik yüzme havuzundan tutunda, renkli balıkların olduğu yapay göller bile kampüste var okulun kalitesi bizim bogaziçi veya odtü seviyesinde ,eğer inglizceniz yoksa üniversitenin dil okuluna gideblirsiniz tabii ama önemli bir hatırlatmada bulunmak istiyorum size Güney afrikada size yardımcı olacak birileri yoksa gitmenizi önermem çünkü güvenlik ciddi problem bu ülkede son yıllarda 2 tane türk öldürüldü maalesef orda ama yaşanacak bir ülkedir güneyafrika hem egitimi oldukça kalitelidir ,sorularınız varsa sorabilirsiniz

      Sil
  2. Allah razı olsun bilgilerden dolayı ecel yazılmışsa bu cane baş ağrısı bahane derler. sormak istediğim şu havası yıl boyu nasıldır bildiğim kadarıyla burayla mevsimler zıt ama genel olarak havaası nasıl birde uçak fiyatları yüksek alternatif varmı hesaplı deniz vs.

    YanıtlaSil
  3. vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı ALLAH razı olsun. benimde merak ettiğim orda teknoloji ürünlerin fiyatı nasıl buraya göre mesela cep bil. gibi ve uçak biletleri baya yüksek alternatif ekonomik nasıl gidebiliriz sağolun.

    YanıtlaSil
  4. Thy yolları direkt uçuşları var ama aktarmalı uçuşlara göre biraz pahalı emirates dubai aktarmalı uçuyor johannesburg ve capetown'a biraz daha ucuz istiyorsanız öyle bir alternatif degerlendirilebinir,

    havası güzel dogasıyla havasıyla mükemmel bir ülke yemyeşil bir ülke güneyafrika ama güvenlik sorunu ciddi halen orada,

    YanıtlaSil
  5. anladım orda tek okuyan biz olmayız herhalde :) eğitim için hangi ayda orda en geç olmak lazım ocak gibi eğitimleri başlıormuş birde teknolojik ürünlerin fiyatları hakkında bir bilgi de alabilir miyim sağolun .

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.