Avrupa'nın merkezi Danimarka


Kuzey Avrupa'da bulunan bir ülke olan Danimarka krallığı 5.5 milyon nüfusu ile  Avrupanın refah seviyesi en yüksek olan ülkelerden bir tanesidir.Güneyin'de Almanya ile komşulugu bulunan Danimarka ,dünyanın en büyük adası olan Grönland'da Danimarka'ya bağlıdır.

Danca'nın resmi dil olduğu bu ülkede hemen hemen herkes  İngilizceyi de çok iyi derecede adeta 2 ci  ana dil gibi konuşabilmektedir.Eğitime büyük önem veren danimarka bugünkü refah seviyesini en çok buna borçludur.Dünyanın birçok yerinden gelen göçmenler huzur ve özgür bir ortamda yaşamaktadırlar.1973 yılından belli Avrupa birliyi üyesi olan Danimarka  avrupa para birimi kullanmayan bir ülkedir.Kendi para birimleri olan Danimarka kromu  halen kullanılmaktadır.

Türkiye'den uçakla 3.5 saat süren yolculuk,bugün birçok firmanın seferleriyle her gün uçakla gelmenin mümkün olduğu ülkelerdendir Danimarka.Yılın büyük bir bölümünün bulutlu hava ve yağmurla geçtiği bu ülkede sıcaklık en fazla 20 dereceyi bulmaktadır.Okumayı seven bir millet olan Danimarkalılar çok okuyan bir millettirler.Ülkedeki kütüphaneleri çok aktif kullanmaktalar.

Avrupa ülkeler içerisinde kendi kendine yetebilen sayılı ülkelerdendir Danimarka,kuzey buz denizinde kendi doğal gazını ve petrolünü çıkarmaktadır.yer altı zenginliyi bakımından'da çok iyi bir yerde olan Danimarka'da kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 40 bin dolar civarındadır.

Türkiye danimarka arası 3.5 saat uçakla,Danimarka'ya sürekli bulutlu ve yağmur'lu bir hava hakim.kuzey buz denizinden kendi dogalgazını ve petrolünü çıkartıyorlar refah seviyesi bakımından dünyanın sayılı ülkelerinden  mühendislik bakımından çok iyiler,çok okuyan insanlar Danimarkalı'lar yıllık 30 milyon kitap kütüphanelerden alınıp okunmuş ve iade edilmiş.

Avrupanın birçok ülkesinde olduğu gibi bu ülkede gurbetçilerimiz bulunmaktadır,yaklaşık olarak 70 bin Türk bu ülkede yaşamaktadır ve birçok çoğu artık Danimarka vatandaşlığına geçmiş durumdadır.Yalnız üzüntü verici bir nokta ise yeni nesil Türklerin çoğu dilinden ve kültüründen kopuk yaşamaktadırlar ve bunun önüne geçilemezse birkaç nesil sonra kendini tamamen danimarkalı sayacak aslını unutacak olan nesiller gelebilir.

Ülkenin başkenti Kopenhag'ın nüfusu 1.200.000 'dir.Kopenhang'ın anlamı tüccarlar limanı anlamına gelmektedir.Kopenhag'ın ve Ülkenin ünlü simgesi olan deniz kızı  sahil de kayalıklar üzerine konulmuş küçücük bir heykeldir ama bu küçücük heykeli turizme muhteşem kazandırmış olan Danimarka devleti  bugün bu heykeli görmek için yılda 1 milyondan fazla insan ziyaret etmektedir.

Kopenhag'da dikkatimizi çeken en önemli noktalar ise başkentin tarihi dokusunun korunmuş olmasıydı.birçok tarihi binanın ve eserlerin bulunduğu Kopenghan 600 yıldır bu ülkeye başkentlik yapmaktadır.Kopenhagın en meşhur meydanı ise belediye meydanıdır. Bu şehre gelmişseniz gözlem evine gitmemişseniz geziniz yarıda kalmış demektir.Tarihi bir gözlem evi olan Kopenghan'ın merkezinde bulunan bu gözlem evi şehri kuş bakışı olarak izleyebileceğiniz muhteşem yerlerden bir tanesidir.Her gün onlarca insanın geldiği bu gözlem evi şehri izleyip fotoğraf çektirmek çok ideal bir yerdir.

Kopenhag'da çok şaşırdığımız bir bölgeden size bahsetmek istiyorum Christiania adlandırılan bu bölge eski nazilerin kampı olarak kullanıldıktan sonra sokak'da yaşayanların mekanı haline gelmiş ilginç bir bölge ,Danimarka gibi bir ülkede bunu görmek bizleri çok şaşırtıyor ,Ve bu bölgenin meclise'de çok yakın olmasına hayret ediyoruz.Christiania bölgesi her türlü yasal olan ,olmayan işlerin yapıldığı bir bölge  burda  yaşayan sokak insanları  uyuşturucu gibi birçok zararlı maddenin bu bölgede serbest olması ve bunun devlet bilgisinde yapılması bizi oldukça şaşırtıyor.Gerçi son zamanlarda  devlet bu bölgeyi kaldırmak istese'de ,pek başarılı olamadığını duyuyoruz.

Karanlık bir dünya olan Christiania bölgesinde yaklaşık olarak 1000 kişi yaşamaktadır.Bazıları evlenip buraya yerleşmiştir ve ne yazık çocuk sahibide olan bu insanların çocukları bu iğrenç ortamda yetişmektedirler.Avrupanın merkezi sayılabilecek bu şehirde bu bölge insanları çok şaşırtmaktadır.

Ülkede bisiklet kullanımı oldukça yaygın ,insanlar günlük hayatında bisikleti kullanıyor hem saglıklı yaşam için hemde pahalı olan petrolden tasarruf için olsa gerek.Bu şehirde gezerken gözünüze birçok bisiklet parkı çarpabilir.İnsanlar bisiklet kullanmayı cidden seviyor bu şehirde.

Ülkeye her yıl birçok yerden göçmen gelmektedir.Yurt dışında çalışma veya eğitimi düşünen insanlar için Danimarka oldukça iyi bir yerdir.

Share

& Comment

1 yorum:

  1. Christiania dediğiniz kadar iğrenç değil aksine herkezin birbirine saygısızlık etmediği bir muhittir. Ayrıca Dan halkı bu muhittteki yaşamı destekliyor ve koruyor.

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.