Anemi Nedir ? Belirtileri ve Semptomları Nelerdir

Anemi yani kansızlık demek,Anemi günümüzde çok sık görülen bir hastalıktır ,özellikle bayanlarda daha çok rastlanan anemi tedavi edilebilinir ve önlenebilinir bir durumdur.Vücudumuzda'ki dolaşım sisteminin esas aktörüdür kan,Hormonların ve birçok besin ve elektrolitlerin vücüdun gerekli yerlerine transferi için olmazsa olmazlardandır Kan.

Kanın başlıca fonksiyonlarını hatırlarsak ;

Dokulara oksijen taşır
Kan gaz alışverişini saglar yani karbondioksit,oksijen degişimi kan aracılığıyla olur
Kan hormonları hedef organlara iletir
Kan birçok organın besin kaynaklarını ulaştıran transport görevi gören bir taşıyıcıdır.
Kan bizlerin yaşamsal fonksiyonlarımızı yerine getirmek için gerekli bir sıvıdır.

Anemide birçok komplikasyon görülebilir bunlar arasında en çok şikayet edilenler halsizlik,el ve kollarda sararma,çabuk yorulma ve kalp hızı artışı vede  bayılma şeklinde kendini gösterebilir.Bayanlarda kansızlık daha çok görülmektedir özellikle adet gören bayanların bazılarında uzayan adet dönemleri ve bazı anormal adet görme şekilleride  anemiye zemin hazırlamaktadır.


Çocuklarda görülen anemi'de temel sorun demir metabolizması eksikliğidir yani yeterli demir alınamamasından kaynaklanmaktadır.Özellikle süt çocuklarında aşırı süt tüketimi ciddi anemilere sebep olabilmektedir.Bu nedenle 1 yaşını doldurmuş çocuklara artık aşırı süt vermenin yerine vitamin ve minerallerden zengin besinlerde verilmelidir. Mesela bunlar yedirilebilinir.


Sebze çorbası

Yumuşak gıdalar puding gibi
Demir içeren sebze ve meyveler pekmez olabilir günde 1 yemek kaşığı şeklinde ,çünkü pekmezde bolca demir bulunmaktadır.
Et'de bol demir vardır yanlız eti yoğurt ile yemek bu demir sindirimini güçleştireceği için et ile beraber yogurt tüketilmemelidir.

Bunlar gibi bol besin ve minarel içeren sebze ve meyveler sütün yerini yavaş yavaş almalıdır.2 yaşına gelmiş birçocugun sadece süt ile beslenmesi kesinlikle yanlış bir uygulama ve onun büyüme geriliyine sebep olacaktır.Ama ilk 6 ay anne sütü sonra ek gıdalara yavaştan geçilmesi birçok yönden iyi olacaktır.Bu her şeyin bebege verilmesi anlamına gelmemelidir.Bu bebegin sindirim sistemini alıştıra alıştıra belirli bir zamana yayılmalıdır.


50 yaşını geçmiş insanlarda Anemi mevcut ise çok dikkatli olunmalıdır.Çünkü bu bir kanser belirtisi olabilmektedir.Özellikle 50 yaş üstü insanlarda sık görülen kolon kanseri gizli kanama yapabileceğinden rutin aralıklarla  doktor gözetiminde olmak çok fayda saglayacaktır.

Kansızlığın belirtileri nelerdir ?

Anemi kendini bu belirti ve bulgularla gösterir
Halsizlik,Çabuk yorulma ve Kalp hızında artış
El ,Kol ve Bacaklarda soğuklaşma ve beyazlaşma
Göz kapakları altında kılcal damarların zor gözükmesi
Büyüme ve gelişmede gerilik
Ve çocuklarda demir eksiliyi olanlarda toprak gibi maddeleri yeme eğilimleri artmaktadır.Eğer bu durumda bir çocuğunuz varsa yakın zamanda doktorunuza başvurmalısınız.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.