Kekemelik Genetik Olabilir Mi ?


KEKEMELİK GENETİK MİDİR ?

Kekemelik yani konuşmanın akıcılığının bozulması  ile karakterize olan bir hastalıktır.Birçok insana göre kekemelik  bir psikolojik sorun olsa da günümüz Bilim insanları aynı fikirde değiller.Kekemeliyin halen net bir sebebi bilinmese de kekemelik birçok faktörlerin etkilenmesi sonucu oluşabilecek bir hastalık olduğu yönü gittikçe artmaktadır.

Kekemelik birçok faktöre bağlı gelişebilmektedir,bunların en önemlilerini saymak istersek neurolojik etkiler,psikolojik etkiler ve yapısal etkilerden oluşmaktadır.Son zamanlarda dikkat çekici bir nokta ise kekemeliyin genetik yönününde olabileceği yönündedir.Neurolojik nedenli kekemelik sorunu olabileceği gibi sadece psikolojik olarak zamanla kazanılmış konuşma düzensizliği nedenleride olabilmektedir.Kekemelik birçok insanda değişik şekillerde görülebilir bazılarında ağır tiklerle karakterize olan kekemelik bazılarında hafif duraksamalarla da olabilmektedir.

BAŞLICA KEKEMELİKDE GÖRÜLEN KONUŞMA ŞEKİLLERİ

Tikle beraber olan kekemelikler:

Bu tür insanlarda ciddi tikler mevcuttur.Konuşurken agız hareketleri ,eller ve ayakları yerlere vurma tamamen konuşurken tıkanma görülmektedir.İşte bu tip kekemelik ,kekemeliyin en ağır durumlarını oluşturmaktadır.

Kekeleyen insanın ciddi psikolojik travma yaşadığı bu tip kekemelik birçok sorunu beraberinde getirmektedir.Toplumdan uzaklaşma,konuşmaktan çekinme,Telefonda konuşmaktan çekinme ,okul ve iş hayatını çok ciddi etkileyecek birçok sorunu beraberinde getirmektedir.

Bu tip kekemelerde öncelikle  konuşma terapileride çok faydalı olamamaktadır.ama günümüzde konuşma terapilerine alternatif bir yöntem olmadığından yinede tek çare konuşma terapileri olmaktadır.

Nefessiz kalma,ilk harfte zorlanma:

Bu tip konuşma bozukluğu yaşayan insanlarda genellikle ilk harflerde sorun yaşarlar.Genellikle kekemeliyi çok hafif veya ortanın altında yaşayan bu insanlar günlük hayatlarında fazla sıkıntı çekmezler ancak yinede istedikleri şekilde konuşamadıkları için bu tür kekemeliklerde de ciddi sorunlarla karşılaşılmaktadır.

İlk kelimeyi rahat söyledikten sonra gerisini çok rahat getiren bu tip konuşmak bozukluğu yaşayan insanlarda konuşma terapileri çok etkilidir.Özellikle konuşmayı yavaşlatarak ciddi bir akıcılık kazanılabilinir.İlk harfleri uzatarak konuşmak kekemeliyi ciddi oranda azaltacaktır.

Özellikle tanımadığı bir insanla tanışırken yada telefona bakarken ciddi sorun yaşayan kekemeler için en etkili yöntem konuşmayı yavaşlatmak ve heceleme tarzında konuşmaktan geçmektedir.Hecele tarzında konuşma derken bu tüm konuşmayı kapsayacak anlamına gelmemelidir.

Burda kastımız konuşmaya başlarken genelde ilk harflerde takılan bu tür kekemeler ,eğer ilk kelime girişlerinde harfi uzatarak veya heceleyerek te olsa bu sorunu ciddi oranda aşabilecekleri yönündedir.
Ailede kekemelik sorunu yaşayan insanlar varsa bu çocuklarının da kekemelik sorununu yaşama riskini artırmaktadır.

Bu nedenle ailelere çok önemli bir hatırlatma yapmak istiyoruz.Eğer ailenizde kekeme olan insan varsa bu çocukların yanında olduğunda dikkatli konuşması gerekmektedir.Çünkü yeni konuşmayı öğrenen çocuklar ,bu tip konuşmaları örnek alıp kekeme olabilirler bu konu birçok insan tarafından ihmal edilmektedir.Ancak bu riskin göze alınması gerekmektedir.

Bu nedenle dikkatli olunmalıdır.İlaçla kekemelik günümüzün en araştırılan konuları arasındadır.Bazı ilaçlar kekemeliyi azaltığı artık yapılan birçok deneyde görülmüştür ve ispatlanmıştır.Yanlız bu ilaçlar kekemeliyi ortadan kaldırmamaktadır,yanlızca kekemeliyin şiddetini azaltmaktadır.

Mesela şizofreni tedavisinde kullanılan bazı ilaçların kekemelerde konuşma akıcılığını artırdığı yapılan birçok araştırmada ortaya çıkartıldı ama bu Neuroleptik ilaçlar çok ciddi yan etkileri olduğundan kullanılması bazı sorunları beraberinde getirmektedir.ama ilaçla  kekemeliyi azaltmak kesinlikle mümkündür bu da çok yakın bir gelecekte yeni ilaçların karşımıza çıkabileceği anlamına gelmektedir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.