Kekemelik İlaç ile Tedavi Edilebilinir Mi ?

Dünyada on binlerce insanın ortak sorunu olan kekemelik hakkında her gün yeni araştırmalar ve deneyler yapılmaktadır.Yapılan bu deneylerin ortak sonucu olarak Kekemelik birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır.Kekemelikte nörolojik ve psikolojik olarak 2 ana temel üzerinde durulmaktadır.Nörolojik kısmı esas kekemeliyin ortaya çıkma nedenini oluşturmaktadır ancak psikolojik kısmı ise zamanla oluşan korku ve konuşmaktan çekinmeyle karakterize edilen anksiyetede ciddi artış ve toplumda konuşmaktan uzaklaşmayla kendi gösterir.

İşte bundan dolayı  Konuşma terapiler bile kekeme insanda anksiyolitiklerin kullanılması gerekliliğini doğurmaktadır.Konuşma terapileri ve sosyal fobi gibi sorunları olan kekemelerinde bu iki önemli nokta ortadan kaldırıldığında daha önemli sonuçlar alınacaktır.

2000 yılında yapılan bir deneyden bahsetmek istiyoruz sizlere ;Newyorkta bir enstitü tarafından gerçekleştirilen deneyde  57 yaşında bir kekeme doktor üzerinde çalışma yapıldı.Doktorun kekemeliyi oldukça şiddetliydi yapılan kekemelik şiddeti belirleme testinde 7 üzerinden 6 puan aldı yani oldukça şiddetli bir kekemeliyi olan doktorun kekemelik tedavisine başlandı.

Alprazolam 1.0 mg ve citalopram 10 mg yatarken verildi sonuç olarak kekemeliğinde ciddi oranda düzelme oldu ve bu düzelmeyi çevresinde kiler şaşkınlıkla karşıladılar.Bahsettiğimiz bu ilacın doktor kontrolü olmadan kullanılması kesinlikle sakıncalı olduğunu belirtmek istiyoruz.özelliklede alprazolam dediğimiz xanax olarakta bilinen bu ilaç ciddi bağımlılık yapmakta ve yeşil reçete ile satılmaktadır.

Deneyden çok kısa bahsettik ama bu deney sonucu Kekemelik tedavisinde yeni yöntemlerin işe yarayacağını gördük bunlar ;

Kekemelikte konuşma terapisiyle beraber ilaç tedavisi çok daha etkili olacaktır.
Kekemelik sorunu sosyal fobiyle ciddi alakalı bir durumdur.Yani kekemelik tedavisinde sosyal fobi gibi kişinin yüksek aksiye te hallerini de düşürürsek çok başarılı sonuçlar alına bilinecektir.
Bazı kekemelerin kekemelikleri sadece psikoterapi ile ciddi oranda düzeltilinebilir.

Tedavi görmeden Sizin uygulayabileceğiniz Kekemeliyi azaltan bazı teknikler:
Konuşmaya başlamadan önce burnunuzla nefes alıp konuşmaya başlayın bunu alışkanlık haline getiriniz
En çok telefon konuşmalarında sıkıntı çekilmektedir.Telefonda konuşurken  ilk harfi uzatarak konuşunuz.
Her gün fısıldayarak kitap okuyunuz bu sizin konuşma hızını azaltacaktır ve daha rahat konuşmanızı saglayacaktır
Her gün ayna karşısında agız çene ve dil kaslarınızı haraket ettiriniz bu sizin daha rahat sesleri oluşturmanızı saglayacaktır.

Kekemelik sorunu insanlarda farklı farklı olabilmektedir.Yorum kısmını da kısaca durumunuzu anlatırsanız size en iyi yöntemi söyleyebiliriz.çok değişik önerilerde bulunabiliriz.Her şey sizin bu sorunu çözmeniz için olacaktır.

Yorum kısmına yorum yazabilirsiniz

Share

& Comment

7 yorum:

  1. Kekemeliğin ilacı varmı?Bu hastalara hangi branş doktor bakıyor.Önere bileceğiniz bir doktor varmı?Lütfen yardımcı olun .Acil cevap bekliyorum

    YanıtlaSil
  2. Kekemelige direkt olarak etki eden bir ilaç yoktur ancak bazı ilaçlar kaygı durumlarını azaltarak kekemeliyin azalmasına neden olmaktadırlar işte bu noktada bazı anksiyete etkili ilaçlar kekemelikte etkili olabilmektedir.Psikiyatri doktoruna giderek yardım alabilirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki bu anksiyette ilaclarini biraktiktan sonra kekemelik artiyormu

      Sil
    2. Peki bu anksiyette ilaclarini biraktiktan sonra kekemelik artiyormu

      Sil
    3. özellikle bazı harflerle başlayan kelimleri dolayısıyla bu kelimelerle başlayan cümlelerde takılıyorum mesela K harfi G harfi P harfi T harfi. mesela sınıfta bir cümle okunacak bu harflerden biri ile başlıyorsa direk bende tıkanma oluyor. harf çıkana kadar 10 saniye geçiyor. normalde ismimi söylerken de sıkıntı yaşıyorum. ama normal hayatımı sürdürebiliyorum yani pek sıkıntı çekmiyorum normal hayatta. ama sunum sırasında veya sınıfta sıra ile tanışma veya sınıfta bi paragraf okunacak olduğunda çok takılıyorum.

      Sil
    4. Birçok kekemelik sorunu yaşayan insan sizlerle aynı durumlarda takılmaları artmaktadır,Özelliklik agızdan daha sert çıkan K,Ç,S,Ş ve ünlü heceler kekemelikte zorlanılan harflerdir.Bunu yenebilmeniz için sık sık bir konuşma terapisi alabilirsiniz, bundan ciddi oranda fayda görebilirsiniz çünkü normal günlük hayatta pek sıkıntı çekmediginizi söylediniz..Buda basit bir konuşma terapisi bile sizin sorununuzu giderebilecegini göstermektedir...Aksiyete ilaçlarının bazıları kekemeligi artırmaktadır ancak bazılarıda kekemeligi azaltmada etkili olabilmektedirler bu nedenle bazı aksiyete ilaçları bir dönem ve belirli bir zaman içerisinde kullanılabilir ,bunu bir psikiyatri uzmanına danışarak detaylı bilgi alabilirsiniz

      Sil
  3. Benim pek ciddi bir sorunum yok, sadece sinirden, ben sinirden konuşamıyorum. Aslında kekemeyim ama toplumda konuşurken falan takılırım diye korkuyorum o yüzden konuşmuyorum. Benim durumum ilaçla düzelir mi? Varsa ilacın adını verebilir misiniz.

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.