Kekemelikte etkili olabilen ilaçlar

Toplumumuz'da  binlerce insanın hayatını zorlaştıran kekemelik kesin tedavisi olmayan bir konuşma bozukluğudur.

Son yıllarda kekemelik hakkında yapılan birçok araştırma ve deneyler ortaya çıkmıştır yanlız yapılan birçok araştırmaya rağmen kekemeliyin kesin nedeni halen bilinmemektedir.

Ama bilim insanları tarafından  paylaşılan öngörüşlere göre kekemelik birçok faktörün etkisiyle oluşan bir durumdur.yani neurolojik,psikolojik ve psikolojik olabilmektedir.

Günümüzde birçok konuşma terapisi yapan kurumlar ciddi iddialarda bulunmaktadırlar,kekemeliyi kesin ortadan kaldırdıklarını söyleyenler bile bulunmaktadır.yanlız bugüne kadar kekemelik sorununu tamamen ortadan kaldıran bir yöntem dünyada halen görülmemiştir.Ancak bazı terapiler sonucu nasıl takılmadan konuşmanın öğretilmesiyle akıcı konuşan ve çok az takılan insanlarda vardır.

Kekemelik konuşma terapileriyle ciddi oranda kontrol altına alınması kesinlikle mümkündür.ama birçok bu sorunu yaşayan insanın umudu  kekemeliyin ilaçla ortadan kaldırılmasıdır.bugün için böyle bir şeyin olması pek mümkün görülmüyorsa  yakın zamanda kekemeliyi azaltan ilaçların ortaya çıkacağına inanıyoruz.Ancak bugünde bazı ilaçlar kekemelikte etkili olabilmektedir.

Dopamin blokerleri
Özellikle şizofreni hastalığının tedavisinde kullanılan dopamin bloker ilaçları kekemeliyi de azaltmaktadır.bunun etkisi nasıl olduğu yönünde kesin bir bilgi olmasada muhtemelen bir teoriye göre kekemelik sorunu yaşayan insanların beyinlerinin basal ganglion bölümünde normalden daha fazla dopamin bulunmasıdır  ve dopamin blokerlerininde bu yönden etkili olabileceğini düşünmekteyiz.

Antidepresanlar
Antidepresan ilaçları arasında kekemeliyi artıran ilaçlar olduğu gibi  konuşmanın akıcılığını artıran ilaçlarda mevcuttur yanlız bunların her sorunu yaşayan insanda sabit bir sonuç vermediği görülmüştür

diğer ilaç gruplarından anksiyolitikler ,sosyal fobi tedavisinde kullanılan ilaçlar kekemeliyin akıcılığını artırmaktadır.

bu grup ilaçlardan hiçbirisi çok ciddi olarak kekemeliyi ortadan kaldırmasa da bazı durumlarda etkili olabilmektedirler.Özellikle anksiyete durumlarında'da kekemeliyin arttığı göz önünde bulundurduğumuzda  bunlar kekemelikte kısa dönem olarak etkili olabilmektedirler. 

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.