Akciğer Kanseri Nedir? Neden Olur?

Akciğer kanseri genellikle küçük ya da büyük hücreli olarak iki türde olmaktadır. Genellikle söz konusu iki tipin ayrımı hücrelere mikroskop altında bakıldığı zaman anlaşılmaktadır. Farklı şekillerde gelişip yayılan her iki tür kanser hem gelişme hem de yayılma yönünden birbirinden farklılıklar göstermektedir. 

Büyük hücreli olan akciğer kanseri daha fazla görülmektedir. Bunlara yulaf hücresi kanseri denmektedir. Genellikle en yaygın olan kanser türleri küçük hücreli olanlardır. Söz konusu kanserin gelişimi daha yavaştır. Söz konusu kanserin 3 temel tipi vardır. Söz konusu kanser tipleri arasında tedavi ve yaşam süresi açısından farklılık bulunmamaktadır. Akciğer kanserinin oluşumunun tek bir nedeni bulunmamaktadır. Kanser oluşumunda pek çok farklı neden bulunmaktadır. Genellikle tütün kullanımı kanseri tetiklemektedir. Bulaşıcı olmaması kanserin özelliklerindendir. Ancak genellikle insanların bazılarının akciğer kanserine yakalanma riski diğerlerinden daha fazladır.

Akciğer kanserinin en belirgin nedeni sigara içmektir. Tütünde bulunan zararlı maddeler akciğer hücrelerine zarar vermektedir. Daha sonra zararlı olan bu etkilerin kansere neden olduğu bilinmektedir. Genellikle sigaranın kansere neden olması kişinin sigaraya kaç yaşında başladığı, ne kadar süredir sigara içtiği, sigarayı içine çekerken ne kadar derinden çektiği ile ilgili bir durumdur. Sigara kullanımını bırakmak akciğer kanserinin önlenmesi için önemli bir önlemdir. Aynı zamanda puro ve pipo kullanmak da akciğer kanserini önlemektedir. Söz konusu içecekleri kullananlar aynı zamanda ağız, gırtlak kanseri gibi kanser türleri konusunda da risk altındadır.

Akciğerde oluşan kanser sadece sigara, puro ya da pipo içicilerini değil, aynı zamanda tütün dumanına maruz kalan pasif içicileri de etkilemektedir. Söz konusu hastalık genellikle mineral grubu olan asbest de yer almaktadır. Söz konusu madde bazı endüstrilerde kullanılan bir maddedir. Söz konusu partiküllerin akciğerlere yerleşmesi ve akciğer hücrelerini hasara uğratması sonucunda kanser oluşmaktadır. Genellikle asbeste maruz kalan kişilerin maruz kalmayan kişilere oranla 3-4 kat daha fazla kanser riski taşıdığı bilinmektedir. Aynı zamanda sigara kullanan kişiler asbeste de maruz kalıyorlarsa söz konusu hastalığa yakalanma riskleri son derece fazladır. 

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.