Kekemelik Kavramı ve Çocuklarda Kekemelik

Kekemelik çocuklarda genellikle küçük yaşlarda ortaya çıkan ve önlem alınmazsa ilerleyen bir hastalıktır. Pek çok farklı nedeni bulunmaktadır. Kekemelik kişinin konuşmasının gerek akıcılık gerekse zamanlama açısından problemli olduğu bir süreçtir. Konuşmanın hem başlanması hem de sürdürülmesi son derece sıkıntılıdır. Anlatılmak istenen şeyin kesilmesi ya da dolambaçlı yollardan anlatılması söz konusudur.

Kekemelik fizyolojik bir problemden kaynaklanabilir. Şiir okuma ya da şarkı söyleme durumunda kekemelik sergilemeyen bu kişiler ruhsal rahatsızlık durumlarında kekemeliği ortaya çıkarmaktadır. Stres gibi faktörlerin ortadan kalkması kişinin rahatlamasını sağlayacaktır. Anne baba tutumlarının değişmesi, çocuklardan üst düzeyde beklentinin olmaması söz konusu hastalığın zeminini ortadan kaldıracaktır. 

Kekemelik çocuk ilk konuşmaya başladığı zaman ortaya çıkabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilmektedir. Çocuğun konuşmasında problem olduğunu fark eden aileler bunu düzeltmek için bir şeyler yapma niyeti içine girmektedir. Üst düzeyde bir kekemelik durumunda uzmanlara danışmak son derece gereklidir. Nörolojik ya da fizyolojik rahatsızlıklar değerlendirilmeli ve bu durumlardan kaynaklanan sorunların çözümüne gidilmelidir.

Genellikle pek çok çocuk iyileşmektedir. Ergenlik döneminde atlatılabilecek bir durumdur. kekemeliğe neden olan faktörlerin ortadan kalkması kekemeliği de ortadan kaldıracaktır. Bunun yanında eğitim de kekemeliğin ortadan kaldırılmasını sağlayabilmektedir. Kekeleyen çocuğa davranış biçimi son derece önemlidir. Son derece anlayışlı olmak gerekmektedir. Çocuğu baskı altına almak yanlıştır. Çocuğu dinlemek ve sabırlı olmak gerekmektedir. Uyarıda bulunulmamalı ve sözleri kesilmemelidir.

Kekeme olan çocukların aile ortamı genellikle baskıcı aile ortamlarıdır. Çocuğun yaşadığı baskının azalması kekemeliği önleyecektir. Bu nedenle son derece önemlidir. Çocuklarla dalga geçilmesi onun stresini daha çok artıracaktır. Kekemelik tetiklenecek ve şiddeti artacaktır. Alay edilecek ya da dalga geçilecek en ufak bir belirtinin olmaması gerekmektedir. 

Kekeleyen çocukların eğitimine dikkat etmek gerekmektedir. Onların eğitimi diğer çocuklara nazaran daha farklı olacaktır. Kekemeliği ortaya çıkaran faktörler belirlenmeli ve bu durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Bunun yanında eğitim kurumunun duruma bakış açısı da son derece önemlidir. Ailedeki durum değişmeli, çocuk dinlenmeli, onunla alay edilmemelidir. Söz konusu durumların sağlanması kekemeliğin önüne geçilmesini sağlayacaktır.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.