Diyabet nedir ? nasıl anlaşılır ve tedavisi

Diyabet metabolik bir hastalıktır,kanda bulunan glukoz miktarının normalden daha fazla yükselmesiyle oluşan bir hastalıktır.ciddi bir belirti vermeyen diyabet birçok zamana kadar gizli seyredebilir buna sessiz diyabet diyoruz.daha sonra bir takım semptomlarla kendini göstermektedir.Diyabet erken teşhis edilip ve tedavi edilmesi ileride gelişebilecek birçok kronik hastalıgın  önüne geçecektir.

Tedavi edilmeyen diyabet hastaları ilerde ciddi böbrek yetmezliği,kalp krizi veya kalp damar hastalıklarına yakalanma riskleri artacaktır.

Diyabet nedir ,kaç türü vardır ?

Diyabet metabolik bir hastalıktırdır ,kanda bulunan ve vücudumuzun önemli bir enerji kaynağı olan şekerin normalde daha fazla bir seviyede olmasından dolayı oluşmaktadır.Diyabet genel olarak 2 türlüdür bunlar sırasıyla şunlardır

Tip 1 Diyabet
Bu tip diyabet hastalığı insülin hormonunun tamamen salgılanmamsından dolayı oluşmaktadır. genelde çocuklarda ve gençlerde bu tip diyabet görülmektedir.Tip 1 diyabet hastalıgında genetik faktörler etkilidir.
bu diyabet tipinde kan şekeri yükseltigi zaman hasta şeker komasına girebilmektedir.bunun tedaviside düzenli insülin almaktan geçer.

Tip 1 diyabet türünde bağışıklık sisteminden salğılanan antijenlerin insülün üretim merkezi olan pankreastaki beta hücrelerini parçalamaktadırlar ve bu parçalamayla birlikte insülin salınımıda bozulmaktadır.

Tip 2 Diyabet
En çok görülen diyabet tipidir.genellikle 40 yaşından sonra görülen tip 2 diyabet tedaviside en kolay diyabettir.genellikle birçok hasta için yeme ve içme alışkanlarının değiştirilip ve düzenli spor yapmasıyla kan şekeri kontrol altına alınabilmektedir.Bu tip diyabette insülin salınımı vardır ancak  insülin yeterli etkiyi göstermemektedir.

Tip 2 diyabet en sık obezite ile beraber görülmektedir, ancak bazen obezite olmadanda hastalarda görülmektedir.

Tip 1 diyabet hastalarının bazen yüksek kan şekerinden dolayı ve düzgün yapılmayan insülin iğnelerinden dolayı şeker komasına girebilirler bunu ketoasidoz diyoruz ciddi bir acil yardım gerektiren bu durumda hastanın en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi önemlidir. ancak diyabet tip 2de bu duruma hemen hemen rastlanmamaktadır. sadece oral antidiyabetiklerle kan şeker oranı kontrol altına alınabilmektedir.

Diyabetin belirtileri nelerdir ?

Birçok olguda diyabet belirti vermemektedir,başlıca belirtileri
Sık sık susamak
Çok sık idrar yapma
Güçsüzlük ve kendini bitkin hissetme
Baş dönmesi veya kusma
Kilo kaybı veya alma
Göz kararması
Ellerde ve ayaklarda şişkinlik
Deride infeksiyon görülme sıklığı artmaktadır.
soguk havaya karşı etkisiz olma
Yüksek kan basıncı
Ayak ve parmaklarında uyuşma
Baş ağrısı ve baş dönmesi gibi semptomlar görülmektedir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.