Reflü Hastaları Ne Yememeli?

Asitli mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ve zarar vermesi sonucu oluşan rahatsızlığa reflü denir. Reflü hastalarının yeme içme konusunda dikkat etmesi gereken bazı kurallar bulunuyor. Reflü hastalarının güvenle yiyebilecekleri bazı besinler meyve ve sebzeler, et ve proteinli gıdalar, tahıllar ve tatlılar. 

Özellikle yenmemesi önemli ve gerekli olan besinler ise şöyle; portakal, greyfurt, ekşi mandalina ve limon, domates, baharatlar, nane, ekşi kaşar, fıstık, yağlı pirzola, alkol, kafein, çikolata, gazlı içecekler. Aç karnına ve çok miktarda tüketilen çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kapak düzeneğinin gevşemesine neden olur. 

Gazlı içecekler ise yemekle birlikte tüketildiğinde artmış olan mide basıncını daha da arttırmış olacaklar. 
Kahve, çay ve tatlandırılmış içecekler reflüyü en hızlı tetikleyen besinlerin başında gelir. Bu yüzden reflü hastalarının tüketmeleri sakıncalı ve yasaktır. 

Kırmızı şarap, viski, konyak ve bira reflüyü arttırır. Yağlı gıdalar ise mide boşalımını geciktirir. Bu nedenle basınç yüksek kalacağından dolayı yemek borusuna geri kaçış hızlanacaktır. Bu sebeplerden dolayı yağlı gıdalar tüketilmemelidir. Çoğu kez mide hastalıklarında kullanılan nane tam bir reflü tetikleyicisidir. Mide içi basıncı yükselttiğinden dolayı yemeklerden sonra tüketilmemelidir.

Hareketsiz kalmak ve bağırsakları hareket ettirmemek de reflüyü hızlandıran nedenlerdendir. Bu nedenle bol bol yürümeli ve egzersiz yapmalıyız. Yatmadan önce mide salgısını arttıracak yiyeceklerden uzak kalmalıyız. 

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.