Güvenli bir ilişki için bunlara dikkat

Güvenli sex kişinin seksüel davranışlarını değiştirerek AIDS'e yakalanma riskini ortadan kaldırması olarak yorumlanabilir.Aşağıdaki tablo farklı seksüel aktivitelerden doğan AIDS'e bulaşma risklerini göstermektedir. 

AIDS'e Bulaşma Riski %0 Olan Davranışlar: 

Kuru Öpücük; Şu ana kadar öpüşme yoluyla AIDS bulaşmış bir hastanın kaydına rastlanmamıştır. 

Masturbasyon; Kişinin kendi vücut sıvılarıyla kontağı sırasında AIDS kapması mümkün değildir.Virüsü alabilmek için daha önceden enfekte olmuş bir kişinin vücut sıvılarıyla kontak gerekir. 

Korumalı Oral Sex; Bazı insanlara komik gelebilir belki ama, latex prezervatif yada plastik dam (vajinanın üzerine yerleştirilen kare şeklindeki plastik madde) kullanılarak yapılan oral sex aktivitesinde AIDS bulaşma riski yoktur.Görüldüğü gibi korunarak yapılan seksüel aktiviteler olası AIDS risklerini azaltmaktadır.Çünkü kullanılan her iki maddede virüsün bulaşmasını engelleyen, fiziksel bariyer görevi yapar.

Dokunma; AIDS virüsüyle enfekte olmuş bir kimseye dokunmakla hiç bir zaman AIDS bulaşmaz. 

AIDS Bulaşma Riski Orta Derecede Olan Aktiviteler: 

Derin Öpücük; Normalde öpücükle virüsün bulaşmadığı bilinmektedir.Ancak öpüşme esnasında veya önceden oluşmuş herhangi bir açık yaradan virüsün kan dolaşımına girmesi mümkün olabilir. 

Oral Sex; Seksüel birleşmeden daha az risk olmasına rağmen, ağızda bulunan ufak bir kesik yada yara yoluyla, meni yada vajinal boşalma sırasında oluşan sıvılardan virüsün bulaşması mümkündür. 

Prezervatifle Yapılan Vajinal Birleşme; Latex prezervatiflerin labaratuvar ortamında %100 etkili olduğu saptanmasına rağmen, normal yaşamda bu etkinin daha az olduğu düşünülebilir.Bu nedenle prezervatif dahi kullanılsa %2'lik bir virüs bulaşma riski olasıdır. 

Prezervatifle Yapılan Anal(Ters) Birleşme; İlişkiler sırasında düzenli prezervatif kullanılması AIDS riskini büyük ölçüde azaltmaktadır.Ancak ters ilişki sırasında prezervatifin yırtılma yada delinme olasılığı çok fazladır.Bu nedenle prezervatif dahi kullanılasa ters ilişki sırasında AIDS'e yakalanma riski vardır. 

AIDS Bulaşma Riski Çok Yüksek Olan Aktiviteler: 

Prezervatifsiz Anal yada Vaginal İlişki; Prezervatifsiz yapılan anal yada vaginal ilişki kişinin içinde bulunduğu en büyük risklerden biridir.Virüs her iki ilişkide de partnerinize geçebilir.Birey AIDS hastası olmayan partneri ile olan karşılıklı monogami (tek eşlilik) ilişkisi dışındaki ilişkilerden kaçınarak kendisini kotuyabilir. 

Oral Sex; Bazı araştırmacılar orla yada anal birleşmenin HIV enfeksiyonu ile ilgili olduğunu bulmuşlardır.Hepatit gibi hastalıklar (Sarılık) bu yolla bulaşmaktadır.Bu nedenle oral ve anal birleşme en fazla risk taşıyan aktiviteler olarak göz önünde bulundurulabilir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.