Burca göre müzikle hastalık tedavisi yapılıyor

Yüzyıllardır birçok hastalığın tedavisinde kullanılan müzikli terapi, günümüz tıbbında da yeniden keşfedildi. Terapist Yard. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, uygun tekniklerle yapılan Türk müziği terapi uygulamaları sayesinde otizm ve psikolojik çocuk hastalıklarından geriatriye kadar çeşitli psikolojik ve fizikî hastalıklarda iyileşmeler gözlemlediklerini ifade ediyor.

Türk müziğinin 6 bin yıl öncesinden bugüne yansıyan repertuvar ve icra şekilleri, günümüz tıbbında, fiziksel ve ruhsal birçok hastalığın tedavisinde yeniden umut oldu. Selçuklu ve Osmanlı devletlerinde de ud, keman, ney, rebap, çeng, dombra ve vurmalı aletlerle müzikli tedavinin yapıldığını belirten etnomüzikolog ve müzik terapisti Yard. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, "Dünyada müzikle tedavi konusu bugün gündemde olan bir konudur.

Türk tarihi ve kültüründe önemli bir yeri olan makam müziği ile tedavi, yeniden keşfedilerek, günümüz tıbbında yeniden güncellendi." diyor. Vücuttaki organların, günün bazı saatlerinde daha aktif olduklarını belirten Güvenç, Türk musikisindeki her makamın da burçlarına göre kişilerde farklı duyguları açığa çıkardığını dile getiriyor.

Farabi, İbn-i Sina, Ebu Bekir Razi, Hasan Şuri, Hekimbaşı Gevrekzade Hafız Hasan Efendi ve Haşim Bey'in bazı çalışmalarında, Türk musikisindeki bazı makamların, hastaların burçlarına göre etkileri de şöyle:

Oğlak ve Yay burcuna iyi gelen Nihavent makamı, kulunç, bel ağrısı ve tansiyon rahatsızlıklarında faydalı. Hüseyni makamı da akrep burcunun müziği. Kendine güven ve kararlılık duygusu veren bu makam iç hastalıkların yanı sıra otistik ve spastik hastalıklarda yararlı. Zengüle makamı başak burcunda kalp hastalıklarına, menenjit ve beyin hastalıklarına iyi geliyor.

Yengeç burcunun makamı ise zirefkend. Derin duygu hissi veren makam uyku vakti sırt, mafsal ağrılarına ve kulunca faydalı. Rast makamı koç burcunda fazla uyumayı engelliyor, akıl ve felç hastalıklarına iyi geliyor.

Makam ayrıca, sefa, neşe, iç huzuru ve rahatlık hissi veriyor. Terazi burcunun makamı rehavi ise doğuma yardımcı oluyor. Makam, göğüs ve mide için de faydalı. Hicaz makamının yay burcunda kemik, beyin ve çocuk hastalıklarında tedavi edici etkisi var. Alçak gönüllülük duygusu da verir.

Acemaşiran makamı, kemiklere ve beyne etkili. Anne karnındaki çocuğun yanlış duruşlarının düzelmesine yardımcı oluyor. Uşşak makamı balık burcunda kalp, ayak rahatsızlıkları, damla ağrılarında faydalı. Derin aşk ve mistik duyguların ifade aracı olan bu makam uyku ve istirahat için faydalı, gevşeme hissi veriyor.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.