Maydanozun Muhteşem Yararları

 Maydanozun faydaları
Maydanoz ömrü iki yıllık bir bitkidir. 

15-20 santimetre boyuna erişince kesilir. Senede beş-altı kez kesim yapılabilir. Özel tat ve kokusu bileşiminde bulunan uçucu yağlar (esanslar) ve flavonoidlerden gelir. Maydanoz dünyadaki en besleyici yiyeceklerden biri ve bir demir deposudur. Genellikle taze yenen maydanozda kalsiyum, potasyum ve kükürt bulunur. Böbrekleri, karaciğeri ve idrar yollarını temizlemeye yardım eder. Kan şekerini normal seviyede tutar ve kansere karşı da koruyucudur. Yüksek tansiyonu düşürür. Kansızlığı giderir. Görme gücünü artırır.
Kökü de aynı özelliklere sahiptir. 

Maydanoz A vitamininin öncüsü karotenoidler, E ve C vitaminleri bakımından çok zengindir. A vitamini öncüsü beta-karoten sayesinde çeşitli kanser tiplerine ve kalp hastalığına karşı koruma sağlayabilir.
C vitamini kanser ve kalp krizine karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Maydanozdaki diğer biyolojik aktif maddeler ise kanseri ve kalp hastalığını önlemeye yardımcı olur.
Yemeklerin yanında yenen 5-10 dal (20 gram) maydanoz, insanın günlük C vitamini gereksiniminin üçte birini, beta-karoten ihtiyacının ise yüzde 10'unu karşılayabilir. Halk arasında maydanozun diş etleri kanamasında, yaraların kapanmasında, romatizmada iyileştirici etkisinin olduğuna inanılması, C vitamini açısından zengin olmasıyla açıklanabilir. 

Maydanoz çiğ olarak yenildiği gibi sarma, dolma, köfte ve çorbalarda tat verici olarak da kullanılır. Kurutulmuş maydanoz baharat gibi işlev görür. Özellikle güney illerimizde kebaplar maydanozla servis edilir. Bu yararlı bir uygulamadır. Ancak hastalık etkenleri bulaşma olasılığına karşı oldukça iyi yıkanması gereklidir.

Karaciğerin dostu Maydanoz 

Maydanozun yaprakları K vitaminleri ve demir bakımından da zengindir. Maydanoz toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar, kanı temizler, kansızlığa, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını dindirir. Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini engeller. İdrar yollarının temizlenmesine yardım eder. Romatizma, damar sertliği, tansiyon düzensizliklerinde, şişmanlıkta kullanılabilecek bir bitkidir. Ayrıca böbrek taşı, kum gibi rahatsızlıklarda da etkilidir.
Maydanozun gençleştirme, cilt tazeliğinin, güzelliğinin geri kazanılmasında ve korunmasında rolü büyüktür.

Sağlıksız çalışan karaciğer metabolizması, cildin yavaş yavaş tazeliğini, güzelliğini ve canlılığını yitirmesine ve kişinin yorgun görünmesine, diğer organlarının olumsuz etkilenmesine neden olur. Maydanoz vücudu yabancı kimyasallardan arındırır. Böylece karaciğerin sağlıklı çalışmasında etkin rol oynayarak kişinin daha genç, daha sağlıklı, dinç ve zinde olmasında etkili olur.
Maydanoz karaciğerde bulunan glutathione-S-transferaz (GST) enziminin aktivitesini yükseltir. GST enzimi, gerek besinler gerek solunum yoluyla aldığımız zararlı kimyasal maddeleri zararsız hale dönüştürür. 

Ağız kokusunu giderme konusunda da etkili bir çözüm aracı olan maydanozu yemeklerinizde veya salatanızda bolca kullanmalısınız.
Maydanozdaki biyolojik aktif bileşenlerin bazıları şunlardır:
Poliasetilen: Prostaglandinlerin kansere yol açabilen sentezini önler.
Coumarin: Kan pıhtısı oluşumunu önlemeye yardımcı olur ve kansere karşı koruyucudur.
Flavonoid: Bazıları antioksidan olarak işler, bazılarıysa tümör oluşumunu tetikleyebilen hormonları etkisiz hale getirir.
Monuterpen: Bu antioksidanlar kanserle savaşmaya yardımcı olur ve kolesterolü düşürür.

 • Maydanoz sayesinde idrar yollarındaki mikroplardan, iltihaplanmalardan kurtulabilirsiniz
• Romatizma ağrıları için günde içeceğiniz bir çay bardağı maydanoz suyu romatizma hastalığınızda tedavi edici etki gösterebilir
• Böbrek taşlarının, mesane taşlarının dökülmesinde maydanozun çok büyük etkisi vardır
• Maydanoz sindirim sisteminizi uyarıcı etkiye sahiptir böylece sindirim sisteminizde rahatsızlıklarda iyileştirici etki gösterir



• Bağırsak kurtları ve solucanlarını maydanozu çiğ tüketerek ya da maydanoz suyu içerek düşürebilirsiniz
• Bağırsaklardaki ve midedeki biriken gazların boşaltılmasını sağlayan maydanoz vücuttaki ödemi de söker
• Damar sertliği hastalığının tedavisinde maydanoz son derece olumlu sonuçlar verir
• Her tür kansere kaşı maydanoz vücutta koruyu kalkan görevi görür

• Cilt üzerinde bulunan sivilcelere, aknelere birebir çözüm getiren maydanozun aynı zamanda maskesi de pürüzsüz bir cilde kavuşmanızı sağlar
• Maydanoz suyunun zayıflamaya yönelik olumlu etkisi mevcuttur

.Bir litre suyun içine atacağınız bir demet maydanozu kaynatıp bu su ile saçlarınızı, saç diplerine masaj yaparak yıkadığınız zaman saç dökülmesini önleyici ve saçları parlaklaştırıcı özelliği bulunur.

Share

& Comment

1 yorum:

  1. Maydanozum Benim seni yerim
    dallarından tutarım
    seni kutlarım
    minaralim
    vitaminim
    yedi gün seni yerim

    bir birimizi yemeden
    seni yersek,
    sakinleşiriz
    inanın bana
    doyarız

    vitaminim
    minaralim
    canım benim
    seni yerim...

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.