Kadınlar için Bu Aşı çok gerekli

HPV virüsünün sebep olduğu rahim ağzı kanserine yakalanmayı önlemek için çok önemli olan, HPV aşısını yapmak çok önemli! Genç kadınlarda görülen en sık genital kanser tipi olan; rahim ağzı kanseri riski HPV aşısı ile azalıyor.
HPV (Human PapillomaVirus) cinsel ilişki ile geçen bir virüstür. İnsan bağışıklık sistemi bu tür enfeksiyonları bir ya da iki yıl içinde temizleyebilmektedir, ancak daha dirençli HPV türleri rahim ağzı kanseri veya genital bölgede başka kanserlere yol açabilir

HPV AŞISI KİMLERE NASIL UYGULANIR?
HPV aşısı 9-26 yaş arasında genç kızlara yapılabiliyor. Cinsel yaşam başlamadan önce, HPV tiplerinden biri ile karşılaşmamış olmak; aşıdan en yüksek korunmayı sağlıyor. HPV aşısı 4 tip virüse karşı koruma sağlıyor.

HPV AŞISININ ETKİLERİ :
Şimdiye kadar bu aşı ile bağlantılı olarak aşağıdaki yan etkiler gözlenmiştir:
çok sık olarak aşının vurulduğu yerde ağrı, kızarma, şişme ve sıklıkla da kanama ve kaşıntı görülür. Azınlıkla (1%den az) kurdeşen benzeri bir tür alerjik reaksyon ve eklem ağrıları veya çok seyrek olarak nefes darlığı gözlenir.Uzun süreli ve kalıcı yan etkılerinin olup olmadığı şu an bilinmiyor.

HPV Aşının Faydaları :

Aşı HP-Virüs tipleri 16 ve 18in yol açtığı enfeksyonlara karşı korur. Aşı bu virüs tiplerinin yol açtığı hücre değişimlerini önler ve -henüz bilinmeyen faktörlerin de etkisiyle oluşabilecek kanserleri engellemiş olur. Ayrıca aşı HPV virüslerı 6 ve 11in yol açtıgı enfeksyonlara karşı korur ve böylece cinsel organlarda siğil oluşumunu azaltır.

Önemli bir kaç nokta daha :

1. Aşının etkisini araştıran çalışmalardan bazıları 5 yıldan beri sürdürülüyor, bazıları daha da yeni. Rahim ağızı kanseri uzun yıllar sürecinde oluştuğu için söz konusu aşının istenen etkiyi gösterip göstermeyeceğini ancak
gelecek yıllar gösterir.

2. Aşı yapılmadan önce HP-Virüsüne bulaşmış kadınların bu aşı yoluyla korunup korunamayacağı belli değildir.

3. Aşının koruyucu etkisinin ne kadar süreceği ve dolayısıyla aşının ne zaman tekrarlanması gerektiği henüz belli değildir

4. Aşı HPV tipleri 6, 11, 16 ve 18e karşı korur. Rahim ağızındaki hücre değişimlerinin % 30una diğer virüs tipleri sebep olur ve bu yüzden düzenli olarak kanser tarama muayenesine katılmak önemini sürdürür.

5. Bu aşı cinsel temas yoluyla taşınan diğer hastalıklara karşı korumaz.

6. Henüz açık olmayan bir nokta da şudur: Aşı yoluyla engellenen virüs tiplerinin yerini diğer HP-Virüs tipleri alacak mı? Ve bu durumun sonuçları neler olacak?

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.