Yurtdışında Üniversite Egitimi











         

Yurt dışında Üniversite Eğitimi Neden Caziptir?

Özellikle son yıllarda yurt içinde paralı okuma seçeneklerinin artması, öğrencilerin yurt dışı eğitim seçeneklerini değerlendirmelerinde artışa neden olmuştur. Türkiye'de prestijli sayılabilecek bir paralı üniversitede yıllık ücretlerin 14,957 TL- 26,174 TL arasında değiştiği göz önüne alınırsa, öğrencilerin, yurt dışında bir üniversiteyi bitirmenin getireceği diğer artıları düşünerek bu yolu seçmeleri oldukça mantıklı olmaktadır. Hem yabancı bir ülkeden alınan diplomanın önümüze çıkartabileceği kariyer seçenekleri hem de yabancı bir ülkede uzun süre bulunmanın kişisel gelişimize katacağı artılar, yurt dışı üniversite eğitimini daha da cazip hale getirmektedir.

Başvuru Şartları Nelerdir ?
1) Ülkeler arası eğitim sistemindeki farklılıklardan dolayı, İngiltere gibi ülkelerde ön hazırlık eğitimi (Foudation Year - ek İngilizce ve alan dersleri öğretiliyor)
2) Yabancı Dil yeterliliğini gösteren sınav sonuç belgeleri (IELTS veya TOEFL)
3) Eğitim (Akademik Başarı) Durumunu gösteren belgeler.
Lisans eğitimi için; lise eğitiminde alınan dersler ve genel not ortalaması dökümü.
Yüksek Lisans eğitimi için; lisans eğitiminde alınan dersler ve genel not ortalaması dökümü.
4) Finansal durumunuzu gösteren belgeler (Amerika için gerekli).
5) Bazı bölümler için uygulanacak bilgi ve yetenek sınav sonuç belgeleri
6) İngilizce hazırlanmış özgeçmiş ve niyet mektubu
7) Özellikle yüksek lisans başvurularında en az 2 öğretim üyesinden ve eğer varsa işverenler tarafından yazılmış referans mektupları.
8) Bazı üniversitelerin istemiş olduğu, telefon ile ya da yüz yüze (resim ve müzik gibi özel yetenek isteyen alanlarda) yapılacak mülakat.

Dil Yeterliliğini Belgelemek İçin Uygulanan Sınavlar
IELTS Sınavı : İngilizce dilinde üniversitede eğitim almak veya çalışmak isteyen kişilerin İngilizce dil seviyesini belirlemek amacı ile düzenlenen bir sınavdır. Sınav; dinleme, okuma, yazma ve konuşma olmak üzere 4 kısımdan oluşmaktadır. Bu sınav İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda üniversiteleri ile son yıllarda Kanada ve Amerika'daki bir çok üniversite tarafından tanınmaktadır.

TOEFL Sınavı : Ana dili İngilizce olmayan kişilerin İngilizce düzeyini tespit amacı ile dünya genelinde uygulanan bir sınavdır. Bu sınav; lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimine başvurularda, başvuru şartlarından biri olup ayrıca staj, sertifika / diploma programlarına başvurularda da bazı kurumlar tarafından istenmektedir. Sınav sonucu 2 yıl geçerlidir. Bu sınav Amerika ve Kanada'da ki üniversiteler, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda ile Hollanda, Belçika gibi İngilizce eğitim veren bazı Avrupa ülkelerindeki üniversiteler tarafından tanınmaktadır.

BULATS ( Business Language Testing Service ): Avrupa ülkelerinde adayların, çalışma ortamları ve İş İngilizcelerinin standartlara uygun olup olmadığını saptayan bir sınavdır. BULATS İngilizce, Fransızca, Almanca ve İspanyolca becerilerini ölçmenin yanı sıra, dünyada pek çok önder kuruluş çalışanlarının dil seviyelerini ölçmek için BULATS'a güvenir. Avrupa Topluluğu ve ALTE (The Association of Language Testers in Europe ) tarafından kabul görmektedir.

Diğer Bilgi ve Yetenek Sınavları 
SAT Sınavı : Amerika'daki lisans eğitimine başvurularda girilmesi gereken sınavlardan biridir. Amerika'daki üniversite ve kolejlerin tamamına yakını bu sınavı kabul etmektedir. Sat sınavı genel olarak iki kısımdan oluşmaktadır.
SAT Reasoning Test: Öğrencilerin analitik düşünme ve problem çözebilmedeki yeteneklerini ölçmeyi amaçlayan bir testtir.
SAT Subject Test : Öğrencilerin belli bir daldaki bilgi seviyesi ve bu bilgiyi uygulamadaki başarısını ölçen bir testtir.

GMAT Sınavı : Amerika'da işletme (MBA) ve alt dallarında yüksek lisans ve doktora yapmak isteyenlerin girmesi gereken bir sınavdır. Sınav anatilik yazma yeteneğini; sözel ve sayısal yetileri ölçmeye yönelik yapılır ve sonucu 5 yıl boyunca geçerlidir.

GRE Sınavı : Amerika ve Kanada'da Mühendislik ve Temel Bilimler alanında yüksek lisans yapmak isteyenlerin girmesi gereken bir sınavdır. 2 tür uygulaması mevcuttur.

GRE General Test : Belli bir branş hakkında olmaktan daha çok, kişinin geçmiş eğitimi süresince kazanmış olduğu genel becerilerini ölçen bir sınavdır. Analitik kompozisyon yazma becerisi, sözel ve sayısal olmak üzere 3 bölümden oluşur.
GRE Subject Test : Öğrencilerin lisans eğitimi süresince 8 dalda edindikleri bilgileri ölçen bir testtir Bu 8 dal ; Biyokimya, Kimya, Bilgisayar Bilimleri, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik ve Psikolojidir.

MCAT Sınavı Amerika'da bütün Tıp Fakültesi başvurularında istenen bir sınavdır. Sınav, öğrencinin problem çözme, analitik düşünme ve yazma yeteneği ile birlikte Tıp ile alakalı temel bilimlerdeki bilgilerini ölçmeye yönelik uygulanmaktadır.

YÖK Denkliği ve GeçerlilikYurtdışındaki bir üniversiteden mezun olduğunuzda alınacak diplomanın YÖK denkliği sağlaması için, o üniversitenin YÖK tarafından onaylı bir okul olması gerekir. Hangi üniversitelerin denk kabul edilip edilmediğini YÖK'ün denklik biriminden öğrenmek mümkündür.



Amerikada Egitim :
Amerika'da lisans eğitimi almak için basit olarak izleyebileceğiniz iki yöntem vardır. Ya doğrudan dört yıllık bir üniversiteye başvuru yapabilirsiniz, ya da iki yıllık Yüksek Okul (Community College) kaydı yaptırdıktan sonra, 3.ve 4. yıllar için dilediğiniz bir üniversiteye devam ederek lisans tamamlayabilirsiniz. Her iki tercihte de sonuç olarak 4 yıllık bir üniversitenin lisans diplomasını alırsınız. Yüksek okullar( Community College)Amerika'da yüksek öğrenim için en çok tercih edilen başlangıç biçimidir. Bunun 3 temel sebebi vardır. Birincisi, Yüksek okullara kayıt yaptırmak ve kabul almak , 4 yıllık üniversitelere göre çok daha kolay ve zahmetsizdir. Çoğu zaman yüksek bir TOEFL derecesine ya da SAT sınavına girmek zorunda kalmaksızın eğitime kabul edilirsiniz. İkincisi, yüksek okullar ( Community College), dört yıllık üniversitelere kıyasla çok daha ekonomiktir. İlk yılınızı bu okullarda geçirerek çok önemli miktarda tasarruf edebilrsiniz. Üçüncüsü ise, 2 yıllık yüksek okullardan mesun olab öğrenciler, Amerika'daki 4 yıllık üniversitelerin çoğuna doğrudan kabul edilirler ve eğitimlerine hiçbir aksama olmadan rahatlıkla devam edebilirler, ve bitirdikleri üniversitenin de diplomasını aldıkları için 2 diplomaya birden sahip olurlar.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.