Konya'da bir evin çatı katında temizlik yapılırken bulunan çok sayıda Kur'an-ı Kerim, 200 yıl öncesine ait hat levhası kalıbı ve Konya'da Birinci Dünya Savaşı sırasında faaliyet gösteren bir şirketin hisse senedi Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ne t
Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, duyarlı iki vatandaşın bir evin çatısında temizlik yaparken çok sayıda Kur'an-ı Kerim, hat levhası kalıbı, elle yapılmış resimler bulduğunu söyledi.
Eserlerin Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ne getirildiğini anlatan Şahin, daha önce de çöpte bulunan yazma eserlerin kütüphaneye getirilmesinin vatandaşlara örnek olduğunu, insanların bu konuda daha duyarlı davrandığını ifade etti.
Kütüphaneye getirilen eserler içinde çok sayıda Kur'an-ı Kerim, yaklaşık 200 yıllık hat levhası kalıbı, 4 tane elle çizilen hat levhasının ve Konya'da Osmanlı döneminde kurulan bir şirketin hisse senedinin bulunduğunu dile getiren Şahin, ''Kitapların çoğu fersude (eskimiş) durumda ancak içlerinde sayfaları dağılmamış Kur'an-ı Kerim'lerde var. Bu metinleri ve hat levhalarını tamir ederek, kütüphanemize kazandıracağız. Kitaplarımızın bir kısmı kadavra olarak kullanılacak. Ama eserlerin tamamı bizim için çok önemli'' dedi.
-5 Osmanlı lirası kıymetinde hisse senedi-
Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Caner Arabacı ise bu tür belgelerin çatı arasında bulunarak kütüphaneye getirilmesinin, tarihe sahip çıkılması açısından son derece güzel olduğunu belirtti.
Bulunan eserler arasında Konya'da kurulan bir şirketin hisse senedi olduğunu da anımsatan Arabacı, şunları kaydetti:
''Belge, Konya Mensucat ve Emtia Yurdu Osmanlı Anonim Şirketi'ne ait... Konya ekonomi tarihi açısından çok önemli bir belge. Nehrikafur Mahallesi Avarız Akçesi olarak Eşrefzade Hüseyin Efendi eliyle toplanan vergi, belgede bahsi geçen bu şirkete yatırılmış. Şirket kuponlarının bir kısmı harcanmış, üzerindeki kesiklerden bunu anlıyoruz. Zaman olarak, belge 5 Mart 1334 tarihine ait. Belgenin altında Meclis-i İdari'den iki azanın mühürleri var.
1334 tarihi yaklaşık 1918'lere denk geliyor. Birinci Dünya Savaşı yıllarına ait bir belge. O dönemde Konya'da bu şirket faal ve mahalleden topladıkları paraları bir banka gibi şirkete vererek bir ekonomi hareketi meydana getirmişler. Şirketin tüzüğüyle ilgili belgenin arkasında, nizamnamesinden bilgiler var. Onların da deşifre edilip, nasıl çalıştığının ortaya konulması mümkün. Ekonomi tarihimiz açısından önemli bir belge. Bu belge, 5 Osmanlı lirası kıymetinde bir senet.''
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler