Dahiler Yanlız Ölür ,İşte Bir Dahinin Hikayesi

Tarih 1850  ve bir Viyana Hastanesi,Henüz bilimin mikropların ,virüslerin ve bakterilerin keşfini yapmadığı yıllardır.İnsanlar ölüyor ve bilim çaresizdir.Hastaneye kaos hakim çünkü hastanede iki bölüm var ve bunlardan birinde doğum yapan her yüz kadından doksanı" lohusa humması" denen hastalıktan ölüyor.

Hastane profesörleri ölümlerin çokluğunu ebelerin ve asistanların uğursuzluğuna bağlama cehaletinde. İşte aralarında bulunan bir dahinin buna karşı çıkışı Dr.semmelweis bu olanlara karşı çıkıyor ve diger profesörlerle aynı fikirde olmadıgını belirtiyor.


Dr.semmelweis'in dikkatini çeken bir noktada tıp öğrencilerinin ,kadavraları kesip biçtikten sonra ,ellerini hiç yıkamadan doğumhanelere girip çıkmalarıdır.ve bunu önlemek için tüm doktor ve doktor adaylarının doğumhanelere  girmeden önce ellerini kireçli su ile yıkamalarını istiyor.


Bu küçük istek kısa zamanda etkisini gösteriyor ve lohusa hummasından ölüm oranı, çok aşağılara düşüyor.

Ancak hastanenin ileri gelen profesörleri, Dr. Semmelweis’in bu küçük değişikliğine karşı çıkıp onu hastaneden kovuyorlar.

Bu da yetmiyormuş gibi onun bir doktor değil bir şarlatan olduğunu etrafa yayıyorlar.

Bu dahi doktor 47 yaşında yalnızlıktan ve açlıktan çıldırarak hayata gözlerini kapıyor.

Ama biz bu aptal profesörlerin hiç birinin ismini bilmezken, Dr. Semmelweis’in ismini tıp tarihinin altın sayfalarına yazıldığını görüyoruz.

“Dünyaya gerçek bir dahi geldiğinde, onu şu işaretten tanıyabiliriz; bütün ahmaklar ona karşı birleşmişlerdir.”

 Jonathan Swift

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.