4.Yargı Paketinde Neler Var ?

3.yargı paketinin yasalaşması sonrası artık gözler 4.yargı paketine çevrildi.4.cü yargı paketinde özgürlüklerin genişlemesi bakımından birçok yeniliği beraberinde getirmektedir.
Taslak halinde oluşturulan 4.cü yargı reform paketi bakanlar kurulunun onayından sonra,Meclis tatilinden sonra gündeme gelecektir büyük ihtimal.

Peki Yasa taslağında neler bulunmaktadır?

 “İhlallerin” minumum seviye indirilmesi temelinde şekillenen yargı paketi, askeri yargıdan ceza yargısına kadar birçok alanda yeni düzenlemeler içeriyor. 

Paketteki en önemli düzenlemelerden birisi de yerel kamu görevlilerinin adam öldürme, kasten yaralama ya da bunlara sebebiyet verme gibi suçlardan dolayı soruşturulması veya kovuşturulması için izin şartı kaldırılıyor.

Eksik soruşturma veya tam soruşturulmama gibi gerekçelerle yoğun eleştirilerin hedefi olan Hrant Dink davası için de böylece yeniden soruşturma yapılmasının önü açılacak. Ayrıca etkin soruşturma yürütülmediği hallerde de soruşturma dosyasının yeniden açılmasına yönelik düzenleme de yeni pakette yer alıyor.

AİHM’in Türkiye’yi en fazla mahkum ettiği şikayetler arasında yer alan tutuklama ve tahliyeler konusu da yeni pakette düzenleniyor. 3. pakette tutuksuz yargılamalarda üst sınırın kaldırılması konusunda varılan mutabakatın ardından 4. pakette tutuklamalara karşı etkin bir itiraz mekanizması getiriliyor.

Tahliye talebi için yapılan müracata karşı savcı mütalaası da sanık avukatlarına verilecek ve avukatların bu mütalaya karşı da beyanlarının alınması güvence altına alınacak. Böylece uluslararası arenada uzun tutukluluk süreleri ve tahliye taleplerine ilişkin sorunlara karşı zor durumda kalan Türkiye, “silahların eşitliğine” uygunluğu geliştirerek çözüm bulacak.

İşkencede Zaman Aşımı Kalkıyor

İşkenceye “sıfır tolerans” hedefiyle hareket eden Adalet Bakanlığı, bu konuda en somut adımı da atmaya hazırlanıyor. Bakanlar Kurulu’na sunulacak tasarıda işkence suçlamaları karşısında zamanaşımı işlemeyecek. İnsanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında değerlendirilecek işkence fiilini işleyenler için soruşturma açılması için zamanlama sınırlaması ortadan kaldırılacak.

Terfilere AHİM Kriteri

Adalet Bakanlığı, yargı hizmetleri ile ilgili kamuoyunun doğru ve güvenli bilgilendirilmesi amacıyla adliyelere basın sözcülüğü getiriyor. Hakim ve savcıların terfi ve tayin işlemlerinde yeni düzenlemeyi öngören 4. pakette, yargı mensuplarının baktığı soruşturma ve kovuşturmaları terfide en önemli kriter olacak. Yargılama süresinin kısalığı, davaların AİHM ve AİHS kriterlerine uygunluğu da yine hakim ve savcıların terfilerinde etkili olacak.
Askerti Yargıya Neşter

Türkiye’de uzun zamandır tartışılan ve yargıda iki başlılık uygulaması olduğu için eleştirilen askeri yargıya da neşter vuruluyor. Yargıya bir bütün olarak bakılan pakette askeri mahkemelerin verdiği kararlar için yeniden yargılanma yolu açılıyor.

Mevcut düzenlemede, askeri yargıdaki biri ile AİHM kararları yeniden yargılama nedenine bir gerekçe oluşturmuyor. Sivil yargıda, CMK’nın 311. maddesinde ihlal kararı çıkmışsa buna dayanarak yeniden yargılama istenebiliyor. Yargıda 4. Reform Paketi’nde askeri mahkemelerde insan hakları ihlalleri ile ilgili durumlarda yeniden yargılamanın önü açılacak.

Kadınlara Soyadı Müjdesi

Yargıda 4 . Reform Paketi’nde sosyal hayata ilişkin düzenlemeler de yer alıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’yi mahkum ettiği “kadınların evlendikten sonra kendi kızlık soyadını eşinin soyismi olmadan kullanma” konusunda da adım atmaya hazırlanıyor.
Mevcut yasal düzenlemede evlenen kadınların kendi soyadını ancak eşinin soyadıyla birlikte kullanabiliyor. Yeni düzenlemeyle evlenen kadınların kendi kızlık soyadını yalnız başına kullanabilmesinin önü açılacak. Bakanlar Kurulu’nun bu düzenlemeyi kabul etmesi durumunda değişiklik Meclis’e gidecek kanun tasarısında yer alacak.

Özgürlüklerin Tanımlandığı 13 Madde

- Yaşam hakkı ihlallerinin önlenmesi,
- İşkence ve kötü muamelenin önlenmesi,
- Özgürlük ve güvenlik hakkı ihlallerinin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması,
- Makul sürede yargılanmanın sağlanması,
- Mahkemeye erişim hakkı önündeki engellerin kaldırılması,
- Sanık haklarının güçlendirilmesi ve savunmanın etkinliğinin arttırılması,
- Silahların eşitliğinin sağlanması
- Yargı kararlarının etkin şekilde icrasının sağlanması,
- Özel hayatın ve aile hayatının tüm unsurlarıyla korunması,
- Düşünce ve vicdan özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması,
- İfade ve basın hürriyetinin en geniş manada sağlanması,
- Mülkiyet hakkını ihlal eden uygulamalara çözüm bulunması,
- Dernek kurma ve toplanma özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması,

Share

& Comment

24 yorum:

  1. teşekkürler bilgilendiriniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz teşekkür ederiz,Ayrıca yorumunuz için çok teşekkürler

      Sil
  2. geç kalınmış biradım ama olumlu daha çok demokrasi daha çok özgürlük

    YanıtlaSil
  3. Evet haklısınız çok geç kalınmış bir durum ama umarız hızla meclise gelip yasalaşır ,şuanda halen meclise gelmiş durumda degil ,3 yargı paketi gibi buda uzayacak gibi görünüyor..

    YanıtlaSil
  4. ben hala cozemedım bu paketi. hukumlu olanlara nasıl bır hak saglanacak... bılgılendırırsenız cok sevınecegım

    YanıtlaSil
  5. benım esım hurrıyete yoksun kılma ve darptan yatıyo suanda 3yıl 14 ay hukum aldı acaba 4.cu yargı paketınden yararlana bılırmı cevabını bılen yardımcı olabılırm

    YanıtlaSil
  6. yaralama suçuyla 11,5 yıl ceza alan 6 yılını kapalıda tamamlayıp 6 aydır açık cezaevine giren mahkum bu paketten faydalanıyor mu ? bilgi verirseniz çok sevinirim..

    YanıtlaSil
  7. arkadaşlar 2005 den önce işlenen suçlarda yatar ceza 5/2 dir.2005den sonra işlenen suçlarda ise 5/3dür ona göre hesap yapın ne kadar yatacagınız çıkar ortaya.sonrada çıkan sonuçtan 1yılı düşün bu bir yıl dışarıda denetimli serbestlik olarak çekilecek.

    YanıtlaSil
  8. bu çıkacak pakettede ceza indirimi yok.boşyere ümitlenmeyin hayal kırıklıgına ugramayın.çıkacak yasa çıktı.açık ceza evinde 6 ay yatma şartı vardı onu 2015 yılına kadar kaldırdılar.bir yıl yatarı olan bir kişi ceza evine girmeyecek artık.dışarıda denetimli serbestlik olarak haftada 4 gün karakola imza atarak çekilecek.

    YanıtlaSil
  9. Suç tarihi 2005den önceyse toplam cezanın 5/2 sını yatar.2005den sonraysa 5/3 nü yatar.ona göre hesap yap.çıkan sonuçtan 1 yılı düş onu denetimli olarak dışarıda çekecek.

    YanıtlaSil
  10. seyit can senin dünyadan haberin yok .denetim serbestlik capı genişletecek .ve bi genel aff söz konusu...yasayı okumadın heralde .özgürlük icin bir cok adımlar var diyor .

    YanıtlaSil
  11. 3.yargı paketinin yasalaşması sonrası artık gözler 4.yargı paketine çevrildi.4.cü yargı paketinde özgürlüklerin genişlemesi bakımından birçok yeniliği beraberinde getirmektedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet birçok yeniliği beraberinde getirecek

      Sil
  12. Asıl sen yanılıyorsun,sadece denetimli yasası degişebilir 2yıla çıkması söz konusu.

    YanıtlaSil
  13. bu söylenenlerin hakkında bilgi verilmişmi verildiyse görelim

    YanıtlaSil
  14. emiğnimki şu an cok hükümlü umutlu ve yeniden hayatlarını kaybettiklerini kazanmak isteyenler var inşallah umtlarını kaybetmezler yüce rabbim hak edenleri sevindirsin amin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınız için çok teşekkürler,Umuyoruz en kısa zamanda birçok hükümlü için güzel kararlar çıkar

      Sil
  15. İcra dosyasın dan dolayı hakkında taahhüdü ihlalden dava acılmış ve her dosya için 90 gün yatarı olan kişi, hali hazırda gidip teslim olmadıysa ve henüz yakalanmadıysa bu paketteki haklardan yararlanabilecek midir? bilen lütfen yardımcı olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahüddüt ihlalleriyle ilgidi maalesef bir çalışma görünmüyor ama son dakika eklenebilir..

      Sil
  16. Köksal Selcik11 Mart 2013 21:06

    Yargının 4. Paketi çok güzel
    ama güzel olmayan şeylerde var. 4. Paket
    Terörle mücadele değişikliğini ifade özgürlüğünün genişletilmesi
    gibi gözükse de AB TÜRK HABER olarak yine yorumlarımızı ekliyoruz. Binlerce
    esnaf mağdur bu yasa ile ACİL TAAHHÜDÜ İHLAL davalarına çözüm bulunması
    gerekiyor. Millet evinde duramıyor. Umarım bu yasada meclisten çıkar. Hükümetin
    Kahramanmaraş infaz hakimi kadar olamadığını düşünüyoruz bizce bir an önce
    Taahhüdü ihlal davalarının çözülmesi gerekmektedir. Bununla ilgili çalışma
    yapılırsa esnaf evine döner. Rahat bir
    nefes alınır düşüncesindeyiz.

    Tel : 0 242 248 82 22

    0 543 218 10 00



    AB
    MEDYA GURUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI




    KÖKSAL SELCİK

    WEB SİTELERİMİZ

    Http://www.abturkhaber.com

    Http://www.antalyabuyuksehirtv.com

    Http://www.antalyaagdd.com/

    http://www.antalyabasiad.com/

    Başarılı Sanayiciler ve İş Adamları Derneği Genel
    Başkanı

    KÖKSAL SELCİK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınız için çok teşekkürler, sizlerden destek bekliyoruz

      Sil
  17. acaba 4. yargı paketi ceza evindeki mahkumların cezasını hafiletecekmi

    YanıtlaSil
  18. hayır öyle bir uygulama maalesef yok

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.