Meniere Hastalığı

Meniere hastalığının; baş dönmesi, kulak çınlaması, işitme kaybı, kulakta Basınç hissi gibi belirtileri olan bir iç kulak hastalığı olduğu belirtildi. Özel Medline Antalya Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Selahattin Engin, rahatsızlığın hafife alınmaması gerektiğini söyledi.

ANTALYA - Meniere hastalığının çoğu zaman ani ataklarla başladığını, atakların sürelerinin 20 Dakikadan başlayıp bir Güne kadar uzayabildiğini kaydeden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Selahattin Engin, "Hastaların bir çoğunda daha sonra normal bir yaşama dönüş olur ve aylarca böyle gidebilir. Hastalığın başlangıç döneminde işitme kaybı sadece baş dönmesi krizleri esnasında görülürken hastalık ilerledikçe işitme kayıpları sürekli hale gelebilir. Nadiren de olsa hastalarda sadece baş dönmesi veya baş dönmesi olmadan belirli dönemlerde işitme kaybı ve çınlama atakları da görülebilir" dedi.

Meniere hastalığının teşhisi ve tedavisi için bir KBB uzmanına başvurulması gerektiğini belirten Op.Dr. Selahattin Engin, hastalığın teşhisi için en önemli faktörün hastanın anlattıkları olduğunu söyledi.Baş dönmesinin süresi, sıklığı, şiddeti beraberinde olan semptomların hastalığın nedeni hakkında bilgi verdiğini ifade eden Engin, şöyle konuştu: "Muayene sonrasında yapılacak ilk tetkik odiometri adı verilen işitme testleridir. Bu testlerde işitme kaybının varlığı ve iç kulağın durumu hakkında bilgi edinilir."

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Meniere hastalığında genellikle baş dönmesi ve arkasından gelen bulantıyı durdurmak için ilaç tedavisi uygulandığını anlatan Op.Dr.Engin, şunları söyledi: "Ayrıca sigara, kahve ve Alkol gibi içeceklerin hemen bırakılması önerilir. Aşırı yorgunluk, uykusuzluk nöbetleri başlatabileceği için hastalar uyarılır. Şiddetli bir krizin sebep olabileceği gerginliği gidermek için sakinleştirici ilaçlar verilebilir. Acil durumda hasta, hastaneye yatırılarak damar yolundan tedavi verilir. Baş dönmesi ataklarının kontrol edilemediği ve kişinin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilediği durumlarda Ameliyat önerilebilir. Hastanın durumuna göre farklı cerrahi işlemler uygulanarak hastanın eski sağlığına kavuşması sağlanır." (İHA)

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.