Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklardaki eklem romatizmasının erken teşhis edilmemesi durumunda hastalığın çok daha tehlikeli boyutlara ulaşabildiğini söyledi.
Soğuk havalarda çocukların bünyesinin zayıf düştüğünü, bu nedenle boğazda bulunan ''beta mikrobu''nun bademciklerin şişmesine sebep olduğunu aktaran Oran, ''Şu anda en yakınımızdaki bir ilkokula gitsek, 100 çocuktan boğaz kültürü alsak, en azından 15-20 tanesinde beta mikrobu görülür. Beta mikrobu boğazda hastalık yapmadan duruyor. Bunlara 'fırsatçıl mikro organizma' deniyor. Çocuğun bünyesi zayıf düşünce aktif hale geçiyor'' diye konuştu.
Bademcik iltihabının ilerleyen dönemlerde eklem rahatsızlıklarına neden olduğunu, eklem rahatsızlıklarının da tedavi edilmemesi durumunda kalp kapakçıklarına zarar vermeye başladığını belirten Oran, ''Beta mikrobunun neden olduğu bademcik iltihabı 2-3 hafta sonra kalp kapakçıklarına zarar vermeye başlıyor. Bu nedenle boğaz enfeksiyonu, özellikle bademcik iltihabı olan çocuklar vakit kaybetmeden mutlaka bir Sağlık merkezine götürülmeli'' dedi.
-Çocuklardaki romatizma çok tehlikeli-
Romatizma denince genellikle yaşlı insanlarda görülün bir rahatsızlığın akla geldiğini belirten Oran, ''Çocuklarda romatizma pek alışılmış bir şey değil ancak çocuklardaki romatizma çok daha tehlikeli'' ifadelerini kullandı.
Oran, eklem romatizmasının kalp kapakçıklarında bozulmalara neden olduğunu belirterek, hastalığın; çocuklarda eklem şişmesi, kızarıklık ve ayakları üzerine basamama gibi belirtileri olduğuna dikkati çekti.
Eklemlerde meydana gelen rahatsızlıkların ağrı kesici kullanılarak düzeleceği kanısının yanlış olduğuna değinen Oran, şöyle devam etti:
''Kalp kapakçıklarının çok ince bir yapısı var. Kapakçıklarda hasara neden olan romatizma, büzüşmelere neden oluyor. Kapak bozulunca, kalbin iş yükü de bir anda artıyor. Kalp daha çok çalışmak zorunda kalıyor. Bu da kalpte darlık veya yetmezliğe neden oluyor.''
Kalp romatizmasının teşhisinin oldukça kolay olduğunu vurgulayan Oran, şunları kaydetti:
''Herhangi bir sağlık merkezinde tahlil sonucu hastalık kolayca teşhis edilebiliyor. Önemli olan anne babanın o bilinçte olması. Evde ağrı kesici, şurup vererek 'geçer, bir şey olmaz' diye hastalığı hafife almak, çocuğunun ileride kalp hastası olması demektir. Boğaz enfeksiyonundan 1-2 hafta sonra oluşan eklem rahatsızlıkları kalp rahatsızlığının işareti. Teşhisi erken yapılan hastanın tedavisine hemen başlıyoruz. Hastanın bir Gün bile gecikmesi, kalp kapakçığının bozulmasına neden olabilir. Çocuklar, basit ve tedavisi mümkün olan bir hastalıktan dolayı, ihmal yüzünden bir ömür boyu kalp hastası olmasın.''(A.A)
Bademcik iltihabı kalbi etkiliyor
çocuklarda romatizma
eklem romatizması
kalp
kalp hastalıkları
saglık
Published on
Pazar, Kasım 11, 2012
By:
Unknown
In:çocuklarda romatizma, eklem romatizması, kalp, kalp hastalıkları, saglık
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler