Akıllı Tahtadan Sonra Dokunmatik Sıra


Yıllar önce sadece Hollywood filmlerinde görebildiğimiz teknolojiler yavaş yavaş hayatımıza giriyor.
Öğrenciler bunlardan sadece biri olan akıllı sıralarda eğitim almaya başladı. Uzmanlar akıllı sıralarda öğrencilerin matematiği daha hızlı ve kalıcı bir şekilde öğreneceklerini açıkladı.

Popular Science dergisinde yer alan habere göre, 3 yıllık bir araştırma ile sınıflardaki sıraların birçok öğrencinin aynı anda kullanabileceği sanal masaüstüne dönüşeceği ve bu sayede öğrencilerin matematiği daha hızlı öğrendiği ve bilgilerin daha kalıcı olduğu belirlendi.

 Teknolojinin eğitim sisteminden daha hızlı geliştiğini açıklayan araştırmacılar, öğretmenlerin sınıftaki en hızlı öğrenci yerine konularda en yavaş ilerleyen öğrencinin hızına göre eğitim verdiğini kaydettiler. Ancak yeni geliştirilen bu sıralar geleceğin sınıflarında bunun gibi problemleri azaltmada önemli yer tutacak.

İngiltere'de yapılan çalışmada, yaşları 8 ile 10 arasındaki 400 öğrenci yeni nesil dokunmatik, bilgisayar destekli arayüze sahip, çoklu kullanım imkanı sunan sıralar ile eğitim görüyorlar. Son 3 yılda bu sıraları kullanan öğrencilerin matematik yeteneklerinin kalem, kağıt yöntemini kullanan öğrencilerle karşılaştırıldığında fark edilir şekilde arttığı tespit edildi. Ayrıca araştırmacılar bu dokunmatik sıraların derste akıcılığı ve esnekliği artırabileceğini düşünüyor. Sıralar sayesinde öğrencilerin karmaşık problemleri çözmede kritik düşünce yeteneklerinin ortaya çıkacağı ve asıl problemi şekillendirip daha etkili bir şekilde onu çözmeye çalışacakları vurgulandı.

Araştırmacılar, bunun teknolojinin çoklu dokunmatik bir şekli olduğunu söylediler. Yeni nesil sınıflarda çalışan öğrenciler aynı masanın üzerinde birlikte çalışabilecekler ve grubun bir parçası olarak her biri ayrı ayrı problemlere katkıda bulunabilecek ve problemle uğraşabilecek. SynergyNet olarak bilinen yazılım bilgisayar görüş sistemini kullanıyor.

Buna göre, sıra yüzeyinin farklı bölümleri üzerinde farklı dokunuşlar arasındaki değişiklikleri anlamak için infrared dalgalarını kullanıyor. Bu sistem öğrencilerin ekran üzerinde aletlere erişmesini ve kullanmasını, nesneleri ve görsel malzemeleri sıralarının üzerinde hareket ettirmesini, sağa sola taşımasını sağlıyor. Ayrıca fiziksel olarak ekranlarındaki bilgiler ve sayılarla etkileşim kurabiliyorlar. Bu ekranları ortak olarak kullanan öğrenciler, zor konularda anlayışı, kavraması daha iyi olan arkadaşlarından birşeyler öğrenebilecek.

Ayrıca, öğretmen ana bir ekran aracılığıyla çeşitli sıralar üzerinde neler yapıldığını eş zamanlı olarak takip edebilecek. Eğer bir öğrenci ya da gruplardan biri problemi zorlaştırırsa, yanlış bir yönde giderse hızlı bir şekilde onlara müdahale edebilecek.

 Öğretmen ana ekran aracılığıyla sınıfındaki farklı gruplara farklı problemleri gönderebilecek ya da bir grubun yaptığı problem çözümünü ikinci grubun kontrol etmesi ya da üzerinde çalışmaları için onlara gönderebilecek. Bu da birlikte çalışma şeklini geliştirecek ve tüm sınıfın sürekli bir hızda hareket etmesini sağlayacak. Grubun biri ya da öğrencilerden biri ileride olmayacak ya da geride kalmayacak.

Araştırmaya göre, teknolojik donanımlı bu sıraları kullanan örencilerin yüzde 45'inde matematik ifadelerinde artış görüldü. Ancak bu sistemin gelmesi için daha fazla zamana, paraya ve araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtildi. Gelecekte çoklu dokunmatik ekran, kablosuz ve kağıtsız sistemlerin sayısı hızla artacak.

Kaynak:Zaman

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.