Diyabet geliyorum demez? Diyabet Riski

Diyabet yani şeker hastalığı,kısaca diyabet kandaki glikoz oranın yükselmesiyle tanı alan bir hastalıktır.diyabet başlı başına bir hastalık olmaktan ziyade zamanla birçok organı etkilemesi sebebiyle çok dikkat etmemiz gereken bir hastalıktır.

Diyabetin  3 çeşidi vardır tip 1 diyabet,tip 2 diyabet ve hamilelikte görülen gestasyonel diyabet

Tip 1 Diyabet

Bu tip diyabet hastalığında asıl sorun pankreas'dan insülin hormonunun salgılanmamasıdır.genelde otoimmune olarak  insülinin salğılandıgı beta hücrelerin yok olmasıyla oluşur bu tip diyabet,genelde çocuklarda ve gençlerde bu tip diyabet görülmektedir,sürekli insülin alınmasıyla tedavi edilen bu diyabet tipi kesin çözümü  pankreas nakliyle mümkün olabilir.

Tip 2 Diyabet

Bu tip diyabet hastalığında  insülinin etkisini yitirmesiyle kan glikoz düzeyini kontrol altına alamamasıyla karakterize bir hastalıktır.Genelde tüm diyabet hastalarının yüzde 80 'ni bu tip diyabet hastasıdır,obez insanlarda,yetişkin ve yaşlılarda görülen en sık diyabet türü'dür.bu tip diyabette insülin salgılanmaktadır ama insülin  etki mekanizmasını yitirmiştir yada yeterli insülin salgılanmamaktadır.

Gestasyonel Diyabet

Hamilelik döneminde ortaya çıkan bir diyabet çeşidir.hamilelik döneminde diyabet tanısı alan hamile kadınların diyabet için tedavi olması gerekmektedir,bu hem kendi sağlı için ve bebeğin sağlıgı için önemli bir konudur.hamilelik döneminde diyabet tanısı almış hastaların hamilelik dönemi sonra diyabet hastası olma riskleride bulunmaktadır bundan dolayı dikkatli olunması gereken bir konudur.

Diyabetin belirtileri nelerdir

Diyabet kendini  bu belirti ve bulgularla gösterir
.Çok sık idrar yapma
.Sık sık susama hissi
.Yaraların geç iyileşmesi
.Çabuk yorulma ve kilo kaybı

Bunlar diyabette görülen başlıca  belirtilerdir ama esas kesin tanı  yapılacak olan en az 2 defa tekrarlanması şartı ile  kan glikoz düzeyleridir.

Diyabet tedavi edilmezse ileride  birçok hastalığa zemin hazırlayabilir bunlardan bazıları;
.Böbrek yetmezliyi
.Göz problemleri
.Kalp hastalıkları
.Sinir sistemi hastalıkları
.Dolaşım sistemi hastalıkları  gibi birçok sistemi etkileyebilmektedir.

Diyabet ile mücadele yöntemleri nelerdir ?

Diyabet ile mücadele yöntemlerinin en başında bunlar gelmektedir;
Yediklerimize dikkat etmemiz gerekmektedir,yüksek  glikoza sahip yiyeceklerden uzak durmamız gerekmektedir,glikoz seviyesini yüksek olduğu  içecekler kola, türü içecekler den uzak kalmak sizin faydanıza olmaktadır.

Kilo vermek diyabet tedavisinde  çok önemli bir yere sahiptir,çünkü kilo almak insülinin etki mekanizmasını zayıflatmaktadır bu nedenle aşırı kilolarınızı vermeniz çok önemlidir

Düzenli yürüyüş yapmak günde en az 30 dakika yürüyüş yapmanız sizin doğal olarak  kan şekerinizi dengelemenize yardımcı olacaktır,sadece diyabet için deyil  bu birçok hastalıgı önlemenizde çok önemli bir görev üstlenecektir.

Diyabet tedavisi nasıl yapılır ?

Diyabet tedavisi  çok aşamalı planlanmaktadır  bunların en önemli  temel aşamaları şunlardır;
.Alışkanlıklarımızı değiştirme ,yediklerimize dikkat etme ve düzenli spor yapıp kilo vermek

.Medikal tedavi ise  diyabetin çeşidine ve kan şekeri oranına göre şekillenmektedir,genelde aşırı yüksek olmayan kan glikoz düzeylerinde ilaçla tedavi yeterli olmaktadır ama yüksek kan glikoz düzeyine sahip hastalarda ise  insülin gerekebilmektedir

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.