Sosyal fobi günümüzde ciddi oranda artmış durumdadır.Bunun en önemli sebepleri arasında ailelerin aşırı disiplinli olması ve aile içi iletişim eksikliklerinden kaynaklanmaktadır.Sosyal fobi ' de anksiyete bozuklukları gurubunda değerlendirilen bir durumdur.Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülmektedir.
Sosyal fobinin tanısında DSM 3 kriteri kullanılmaktadır
1.Tanımadık insanlarla ilk karşılaşılan ortamda hissedilen aşırı gerginlik ve inatçı yersiz bir korkudur.Bununla beraber kişi sürekli aşağılanma ve utanma psikolojisi içerisindedir.Bu durum onun daha çok kaygılanmasını da artırmaktadır.
2.Sosyal fobisi olan insanlarda panik atak sık görülmektedir.Nedeni ise sürekli anksiyete hali yerini panik atağına bırakabilmektedir
3.Sosyal fobisi olan insanlarda,Kişiler bu korkularının anlamsız ve aşırı olduğunun farkındadırlar.
4.Genellik toplumun önünde bulunmaktan,dikkatleri üzerlerine çekmekten oldukça rahatsız olurlar,eğer kaçınılmaz bir sosyal aktivite katılacaklarsa yoğun anksiyete ve sıkıntı yaşarlar
5.Sosyal fobi'dir diyebilmek için en az 1 yıl bu olayın sürekli gerçekleşmesi gerekmektedir.Ama 18 yaşının altındakiler için 6 ay yeterlidir.
Sosyal fobinin tedavisi ilaçlar ve psikoterapilerle beraberce yapılmaktadır.Yalnız ilaç tedavisi yeterli olmamaktadır.Yapılan psikoterapilerle aşırı anksiyete durumu kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır.Ayrıca düzenli nefes alma teknikleri ve gevşeme egzersizleri tedavi yöntemlerindendir.
İlaç olarak'da Selective serotonin reuptake inhibitor'leri en çok kullanılan ilaçlardır.Amerika'da kullanılan ilaç ise Paroxetine( paxil) 'dir.İlaçların etki göstermeleri zaman almaktadır.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler