Beslenmeyle Kalp hastalıkları arasında dolaylı bir ilişki bulunmaktadır. Yanlış ve düzensiz beslenme birçok kalp hastalığına davetiye çıkarabilmektedir.Peki kalbimizi korumak için nasıl bir beslenme düzenine uymalıyız neler yemeli neler yememeliyiz işte sizlere önerilerimiz.
Yağ kalp damar hastalıklarını tetikleyen önemli bir etkendir,bu nedenle hem yağı azaltıp hemde doğru yağı kullanmamız gerekmektedir.Soframızda esmer tahılları ,kuru baklagiller,sebze ve bol balık tüketmemiz kalp damar sağlını oldukça etkileyecektir.
Kalbinizin iyi bir şekilde sorunsuz olmasını istiyorsanız sık sık fındık,fıstık baklagillerden fasulye, nohut gibi besinleri tüketebilirsiniz bunlar kötü kolesterolü düşüreceği gibi kolesterolün kanda dengelenmesinde sağlayacaktır.Meşhur bir söz vardır 3 beyazdan uzak durun diye sık sık doktorlar tarafından söylenmektedir.Evet çok doğru bir söz Tuz,Şeker ve Un yani 3 beyazı kullanırken dikkatli olmamız gerekmektedir.Aksi halde kalp hastalıklarına yakalanma şansınızı artırabilirsiniz.
Ülkemizde en çok ölüme neden olan hastalıkların başında kalp hastalıkları gelmektedir.bunu tetikleyen etkenler ise damar tıkanması yani arterioskleroz dediğimiz olaydır.kontrol edilmeyen yüksek tansiyon,doğuştan gelen kalp damar anomalileri kalp hastalıklarını hızlandırmaktadır.
Ama en önemliside birçok kalp hastalığını tedavi olarak,yediklerimize dikkat ederek önlenebilmektedir.Doğru beslenme alışkanlıklarını küçük yaşlarda çocuklara kazandırılması gerekmektedir.beslenme alışkanlıklarını doğru yönde değiştirmek birçok hastalığı önlememize yardımcı olacaktır.
Doğru Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aşırı yağlı tüketiminden kaçının.Aşırı yağlı ve özellikle et ve et ürün yağları tüketiminde çok dikkatli olmamız gerekmektedir.bu yağlar kanda emilimi zor olan yağlar olduğundan emilemeyince damarlarda birikebilmektedir.Beyaz et sık tüketin Balık ve Tavuk tüketimini etin yerine tercih edebilirsiniz.Yemeklerinizde sık sık salata gibi sebze agırlıklı veya bol meyveli menülere yer vermeniz gerekmektedir.Bu dikkat süt ürünlerinde de göstermelisiniz tam yağlı süt içmenin yerine yarım yağlı süt içebilirsiniz.Kırmızı Eti seviyorsanız yağsız et tüketmelisiniz.
Yemeklerde kullandığımız yağlarda çok önemlidir.Özellikle katı margarin türü yağların yerine sıvı yağlar ayçiçek,mısır veya zeytin yağı kullanmalısınız özellikle zeytin yağını tavsiye ederiz.
Tuz ve Şeker Tüketimine Dikkat
Tuz kan basıncını artıran önemli bir faktördür bu nedenle tüm tansiyon hastalarına tuz kesinlikle yasaklanmıştır.Eğer sizde tansiyon hastası iseniz yediklerinize özellikle Tuz ve Şeker'e dikkat ediniz.fazla kilolarınızı vermeniz,yüksek tansiyonu kontrol altına almanız ve düzenli sağlıklı beslenmeniz kalp krizi riskini'de azaltacaktır.Kalbimize Dost Besinler
Beyaz et ürünleri:Balık,Tavuk veya deniz ürünleri damar tıkanıklarını azaltmaktadırlar bu nedenle sık sık beyaz et ağırlıklı beslenmelisiniz.Fındık,Badem ve Ceviz :Bu 3'lü enerji kaynağı olmasının yanı sıra güçlü birer antioksidan etkiyede sahiptirler.minarel yönünden de zengin olan bu besinler kalbinize oldukta yararlıdırlar.
Kalp Sağlığını Tehdit eden Yiyecekler
Katı yağlar bunlara örnek olarak Kuyruk yağları,margarin veya katı yağlarSüt tozları,kaymak veya süt tozlarıyla yapılmış ürünler
Aşırı yağlı yiyecekler yağlı börek veya yemekler
Sigara ve Alkol kullanımı
Hazır yemekler fast food şeklinde yiyecekler
Kızartılmış yemekler
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler