Kalp Sağlığı İyi Beslenmeden Geçer


Beslenmeyle Kalp hastalıkları arasında dolaylı bir ilişki bulunmaktadır. Yanlış ve düzensiz beslenme birçok kalp hastalığına davetiye çıkarabilmektedir.Peki kalbimizi korumak için nasıl bir beslenme düzenine uymalıyız neler yemeli neler yememeliyiz işte sizlere önerilerimiz.

Yağ kalp damar hastalıklarını tetikleyen önemli bir etkendir,bu nedenle  hem yağı azaltıp hemde doğru yağı kullanmamız gerekmektedir.Soframızda esmer tahılları ,kuru baklagiller,sebze ve bol balık tüketmemiz  kalp damar sağlını oldukça etkileyecektir.

Kalbinizin  iyi bir şekilde sorunsuz olmasını istiyorsanız sık sık fındık,fıstık  baklagillerden fasulye, nohut gibi besinleri tüketebilirsiniz bunlar kötü kolesterolü düşüreceği gibi kolesterolün kanda dengelenmesinde sağlayacaktır.Meşhur bir söz vardır  3 beyazdan uzak durun diye  sık sık doktorlar tarafından söylenmektedir.Evet çok doğru bir söz Tuz,Şeker ve Un yani 3 beyazı kullanırken dikkatli olmamız gerekmektedir.Aksi halde kalp hastalıklarına yakalanma şansınızı artırabilirsiniz.

Ülkemizde en çok ölüme neden olan hastalıkların başında kalp hastalıkları gelmektedir.bunu tetikleyen etkenler ise  damar tıkanması yani arterioskleroz dediğimiz olaydır.kontrol edilmeyen yüksek tansiyon,doğuştan gelen kalp damar anomalileri kalp hastalıklarını hızlandırmaktadır.

Ama en önemliside birçok kalp hastalığını tedavi olarak,yediklerimize dikkat ederek önlenebilmektedir.Doğru beslenme alışkanlıklarını küçük yaşlarda çocuklara kazandırılması gerekmektedir.beslenme alışkanlıklarını doğru yönde değiştirmek birçok hastalığı önlememize yardımcı olacaktır. 

Doğru Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aşırı yağlı tüketiminden kaçının.Aşırı yağlı ve özellikle et ve et ürün yağları tüketiminde çok dikkatli olmamız gerekmektedir.bu yağlar kanda emilimi zor olan yağlar olduğundan emilemeyince damarlarda birikebilmektedir.

Beyaz et sık tüketin  Balık ve Tavuk tüketimini etin yerine tercih edebilirsiniz.Yemeklerinizde sık sık salata gibi sebze agırlıklı veya bol meyveli menülere yer vermeniz gerekmektedir.Bu dikkat süt ürünlerinde de göstermelisiniz tam yağlı süt içmenin yerine yarım yağlı süt içebilirsiniz.Kırmızı Eti seviyorsanız yağsız  et tüketmelisiniz.

Yemeklerde kullandığımız yağlarda çok önemlidir.Özellikle katı margarin türü yağların yerine sıvı yağlar ayçiçek,mısır veya zeytin yağı kullanmalısınız özellikle zeytin yağını tavsiye ederiz. 

Tuz ve Şeker Tüketimine Dikkat

Tuz kan basıncını artıran önemli bir faktördür bu nedenle tüm tansiyon hastalarına tuz kesinlikle yasaklanmıştır.Eğer sizde tansiyon hastası iseniz yediklerinize özellikle  Tuz ve Şeker'e dikkat ediniz.fazla kilolarınızı vermeniz,yüksek tansiyonu kontrol altına almanız ve düzenli sağlıklı beslenmeniz kalp krizi riskini'de azaltacaktır. 

Kalbimize Dost Besinler

Beyaz et ürünleri:Balık,Tavuk veya deniz ürünleri  damar tıkanıklarını azaltmaktadırlar bu nedenle sık sık beyaz et ağırlıklı beslenmelisiniz.
Fındık,Badem ve Ceviz :Bu 3'lü enerji kaynağı olmasının yanı sıra güçlü birer antioksidan etkiyede sahiptirler.minarel yönünden de zengin olan bu besinler kalbinize oldukta yararlıdırlar. 

Kalp Sağlığını Tehdit eden Yiyecekler

Katı yağlar bunlara örnek olarak Kuyruk yağları,margarin veya katı yağlar
Süt tozları,kaymak veya süt tozlarıyla yapılmış ürünler
Aşırı yağlı yiyecekler yağlı börek veya yemekler
Sigara ve Alkol kullanımı
Hazır yemekler fast food şeklinde yiyecekler
Kızartılmış yemekler 

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.