Zatürre (Pnömoni) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi


Halk arasında daha çok zatürre olarak bilinen Pnömoni akciğer dokusunun bakteriler ve virüsler nadirde olsa mantarlardan dolayı iltihaplanmasıyla oluşan bir hastalıktır.

Pnömoniye en çok sebep olan mikroorganizma bakterilerdir.Pneumonia genellikle grip veya soğuk algınlıgı sonrası görülebilinen bir akciğer hastalığıdır.Pnömoninin farklı çeşitleri vardır bunlar akcigerde iltihap yaptıkları bölgelere göre adlandırılır veya çeşitlendirilir.

Zatürre bebeklerde,bağışıklık sistemi baskılanmış olanlarda ve yaşlı insanlarda ölümcül olabilen bir hastalıktır.Bundan dolayı bu tür hastalarda çok dikkatli olunması gerekmektedir.Pnömoniye genellikle grip ve soğuk algınlıgını zemin hazırlar bunlarda insanlar arasında yayılımı aynı eşyaları kullanmak aynı ortamda bulunum hava teneffüs etmekten geçer.

Bazı yetişkinlerde pnömoni riskini artıran durumlar vardır.Bu durumlar genellikle kronik bir hastalığı olanlar,sigara kullananlar,alkol bağımlıları veya bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalığı olanlar için oldukça artan bir risk faktörüdür.

Pnömonin belirtileri yüksek ateş ile başlamaktadır.Yüksek ateş bakterilerden bulaşan pnömonilerde görülen önemli bir semptomdur ,genelde ateş 39  veya 40 dereceye kadar yükselebilmektedir. bunun takibinde halsizlik,ateş,üşüme,yorgunluk,bitkinlik,iştahsızlık gibi birçok semptoma neden olabilmektedir.Bu nedenle bu tür belirtileri olan insanların en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.

Pnömoniden korunmak için yapılması gereken bazı uygulamalar söz konusudur .Bunların en başında aşı gelmektedir.Aşı özellikle pnömoniye en çok neden olan Streptoccocus pneumoni'ya karşı geliştirilmiş önemli bir yöntemdir.Bu nedenle özellikle yaşlı insanların,Astım ve kronik hastalığı olan insanların bu aşıyı yaptırmaları çok önemlidir.Bir kez yapılan bu aşı 5 yıl etkili olduğundan 5 yıl zatürreye karşı koruma sağlamaktadır.

Ancak bu aşı bazı durumlarda uygunlaması sakıncalıdır.Mesela yumurtaya karşı alerjisi olanlar için bu aşıya da allerjisi olması ihtimali yüksek olduğundan bu aşının yapılması tavsiye edilmez.

Zatürre tedavisinde en etkili ilaç antibiyotiktir ama bu bakterilerin neden olduğu zatürreler için geçerli bir durumdur.Çünkü antibiyotikler virüsler için etkili degildir.Bunun yanında ateş düşürücüler,balgam sökücüler gibi yada öksürük ilaçlarıda tedavinin bir parçasıdır.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.