Kireçlenmeyi Önlemenin Tek Yolu Zayıflamak


Eklemlerde kireçlenme oluşmasını önlemek için en önemli faktörün obeziteden kaçınmak olduğu, bu konuda şikayette bulunanların varsa fazla kilolarından mutlaka kurtulmaları gerektiği bildirildi.

 Adana Özel Meridien Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Arıkoğlu, kilo vermenin kireçlenmeden kaynaklı yakınmaları azaltacağını belirterek, bunun yanında kilo kaybının hastalığın ilerlemesini de yavaşlatabileceğini vurguladı.

  Halk arasında 'kireçlenme' olarak bilinen 'artroz' veya 'osteoartrit'in, eklemlerde meydana gelen aşınma ve yıpranma sonucu ortaya çıktığını kaydeden Arıkoğlu, kemikleri birbirine bağlayan eklemlerde karşılıklı kemik yüzeylerini kaplayan, ağrısız ve kaygan hareketi sağlayan eklem kıkırdağı bulunduğunu hatırlattı. Arıkoğlu, "Yıllar içinde bu parlak ve düzgün yüzeyli doku aşınır, eskir ve yer yer dökülerek altındaki kemik ortaya çıkar" dedi.

  Yaygın inanışın aksine artrozda, eklemlerde kireç birikmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Arıkoğlu, kireçlerin en sık yük taşıyan eklemlerde görüldüğünü, en fazla diz eklemi olmak üzere; kalça, el parmakları ve omurgada sık olarak tutulduğu bilgisini verdi. Arıkoğlu, kireçlenmenin en önemli belirtisinin ağrı olduğunu ifade ederek, eklemde şişlik, kemik çıkıntılar ve şekil bozukluklarının da diğer belirtiler olarak öne çıktığını belirtti. Arıkoğlu, "Kemik yüzeylerin birbirine sürtünmesi sonucu tıkırtı şeklinde sesler duyulabilir. Eklemlerin hareket açıklığı azalır ve tutulan eklemde işlev kaybı ortaya çıkar. Hastaların yakınmaları soğuk ve nemli havalarda daha da artar" diye konuştu.   Kireçlenmeden korunmak için ne yapılması gerektiğini de anlatan Arıkoğlu, eklemlerde kireçlenme oluşmasını önlemek için en önemli faktörün obeziteden kaçınmak olduğunun altını çizdi.

  Yürüme sırasında vücut ağırlığının 3 ile 6 katının diz eklemine bindiğini, bu nedenle de bir kilo fazla bile olsa bunun dize 6 kilogram olarak yansıyacağı uyarısında bulunan Arıkoğlu, "Aşırı kiloların eklemde oluşturduğu anormal yükler, kıkırdak dokusunda geri dönüşü olmayan hasarlara yol açar ve beklenenden çok daha erken yaşta artroz görülmesine neden olur" ifadesini kullandı.

  Hastalık başladıktan sonra da kilo vermenin çok önemli olduğuna işaret eden Arıkoğlu, açıklamasını da şöyle sürdürdü:

  "Kilo vererek hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir ve yakınmalar azaltılabilir. Düzenli ve zorlayıcı olmayan egzersizler, eklem sağlığı için önemli. Haftada 5 kez 20-30 dakikalık düşük yoğunluklu egzersiz, hem genel sağlık, hem de eklem sağlığı için faydalı. Yüzme, yürüyüş, bisiklet, golf gibi sporlar ileri yaşlarda bile yapılabilir."

  Arıkoğlu, 'Hastalar ne yapmalı?' sorusuna da şu yanıtı verdi:

  "Artrozlu hastaların tedavisinde hekimler kadar hastaların da önemli katkıları olmalı. Bu nedenle hastaların yaşam biçimini değiştirmesi şart. Koşma, sıçrama, darbe gerektiren sporlar bırakılıp, yüzme, bisiklet, yürüyüş golf gibi sporlar tercih edilmeli. Çömelme, merdiven inip çıkma gibi aktiviteler azaltılmalı ve 2 kg'ın üzerinde yük taşımaktan kaçınılmalı."

  Obezitenin hastalığın ilerleme hızını etkileyen en önemli faktör olduğu uyarısında da bulunan Arıkoğlu, şişman kişilerde kilo verme ile hem hastalığın belirtilerinin hafifleyeceği, hem de ilerlemesinin yavaşlayacağını dile getirdi. Arıkoğlu, hasarlı eklemi aşırı zorlamaktan kaçınarak yapılacak uygun egzersizlerin; kasları güçlendirmek ve eklem hareket açıklığını korumak açısından faydalı olduğunu ifade etti.

  Baston kullanımının, yük taşıyan eklemlerin artrozunda, hasarlı ekleme binen yükü azalttığı için faydalı olduğunu kaydeden Arıkoğlu, "Yumuşak tabanlıklar ve uygun ayakkabı seçimi faydalı olabilir. Basit dizlik ve bileklik gibi yardımcı cihazlar hasta konforunu artırır. Bütün bu önlem ve korumalara rağmen yakınmaları geçmeyen hastalar için günümüz tıbbında birçok tıbbi ve cerrahi tedavi seçenekleri bulunuyor" dedi.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.