Şeker Karaciğer Yağlanması Yapmıyor
bilim
diyabet
saglık
şeker hastalığı
Published on
Pazar, Mart 17, 2013
By:
Unknown
In:bilim, diyabet, saglık, şeker hastalığı
Yapılan yeni bir araştırmaya göre şekerin karaciğer'de yağlanmaya neden olduğu teorisini çökertti.Florida Üniversitesinde yapılan bu araştırmada şekerin karaciğerde bilindiği gibi bir yağlanma yapmadığıdır.
Florida Üniversitesinde yayınlanan bu çalışma ''Journal of Applied Physiology, Nutrition and Metabolism'' dergisinde'de yayınlandı.Florida Üniversitesinden Biyomedikal Profesörü olan Prof.Dr.James Rippe ve ekibi ile yapmış olduğu bu çalışma bilim dünyasında oldukça konuşuldu.
Rippe yayımlamış olduğu makalede, çalışma arkadaşlarıyla birlikte yürüttüğü bu çalışmada beslenmede yer alan fruktoz-glikoz içerikli şekerlerin karaciğerdeki yağ oranı ve kas arası yağ dokusu üzerindeki etkilerini araştırdıklarını söyledi
.
Prof. Dr. Rippe, yayınlanan makalesinde, çalışmanın gerçek yaşam şartları temel alınarak, insanlar üzerinde yapılan ''tek'' çalışma olduğunu belirterek, bunları belirtti:
''Çalışmada 10 hafta boyunca düşük miktar, orta ve yüksek miktarda şeker tüketimine eşit gelecek miktarlarda pancar şekeri ve nişasta bazlı şeker ile tatlandırılmış, düşük yağlı süt tüketen 64 birey incelendi. Karaciğer yağ oranı ölçümü 'CT' (Sintigrafi), kaslardaki yağ oranı ise 'MR' (Manyetik Rezonans) görüntüleme yöntemi ile belirlendi. Sonuçlar, günlük enerji ihtiyacının küçükten büyüğe farklı bölümlerinin şekerler yoluyla karşılandığı 3 nişasta bazlı şeker ve 3 pancar şekeri deney grubunda, karaciğer ve kas arası yağ oranlarının 10 hafta sonunda değişmediğini gösterdi.''
Prof. Dr. Rippe, gerçek hayattaki tüketim miktarları ve biçimi üzerinden yola çıkıldığında nişasta bazlı şekerin de pancar şekerinin de karaciğer yağlanmasına ve insülin direncine neden olmadığının görüldüğünü ifade etti.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler