Etkili Doğum Kontrol Yöntemleri


Düzenli ve Sağlıklı bir cinsel yaşam herkes için en temel kaide olmalıdır.Dünyada bugün gerçekleştirilen doğumlarının yarısı istenmeyen gebelikler sonucu oluşmaktadır.Bunun sonucu kürtaj çok sık yapılan bir uygulama haline gelmiştir.Kürtaj konusu çok tartışılan ve ciddi problemleri beraberinde getiren bir konudur.Doğum kontrol yöntemleri istenmeyen gebelikleri önlemenin en doğru yoludur.Bugün sizlere dünyada yaygın kullanılan 10 doğum yönteminden bahsedeceğiz.

Kondom (Prezervatif )

Dünyada çok geniş bir kullanım alanına sahip olan kondom özellikle cinsel yolla bulaşan AIDS gibi hastalıkları önlemede en etkili yollardan biridir.Taşıması ve kullanması oldukça kullanışlı olması nedeniyle en çok tercih edilen doğum kontrol yöntemleri arasında gelmektedir. 

Doğum kontrol hapı

Kadınların sık kullandığı bir uygulama olan doğum kontrol hapı ,kadınlar arasında oldukça yaygındır.ama bununda kendine göre bazı etkileri zamanla görülebilmektedir.Özellikle doğum kontrolü hapları  damar tıkanıklığı riskini artırmaktadır.

Vasektomi

Vasektomi erkeklerin spermlerinin oluştuğu yerdeki kanalı bağlayarak yapılan bir yöntemdir.Basit bir cerrahi operasyonla uygulanan bu yöntem oldukça etkili sonuçlar vermektedir.Sonrada tekrardan eski haline dönmesininde mümkün olduğu bu yöntem etkili bir doğum kontrol yöntemlerindendir.

 Sterilizasyon

Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda yumurtaların oluştuğu bölgede tüpleri bağlatmak mümkündür.Yumurtalık faaliyetlerine devam etse de geçiş yolları kapandığından üretken olamazlar.bununda geri dönüşü sorunsuz olmaktadır. 

Spiral

Spiral yöntemi çok uzun zamandır kullanılan bir yöntem bunu bir bariyer olarak düşünebiliriz.bariyerin vajinanın içine yerleştirilmesiyle vajina için spermin girişini önler. 

Ertesi gün hapı

Daha çok acil durumlarda kullanılan bu yöntem.Cinsel ilişki sonrası 120 saat içinde alınmasıyla oldukça etkili olabilmektedir.

Laktasyonel Amenore

Emziren ve adet görmeyen anneler için etkili bir yöntemdir.  

Geri Çekme yöntemi

Doğal bir yöntem olan geri çekme yöntemi Erkeğin boşalmadan önce kadının vajinasından penisini geri çekmesiyle yapılmaktadır.Çok uzun zamanlardan belli kullanılan bir doğal yöntemdir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.