Kolon Kanseri Hakkında Merak Edilenler

Ülkemizde görülme olasılıgı gittikçe artan bir kanser türüdür Kolon kanseri,Kolon  kalın bağırsaklara verilen isimdir.Kolon kanseri görülme oranının artmasının sebepleri arasında  yaglı yiyecekler,batılı tarz yemek kültürleri olarak gösterilmektedir.Batı kolon kanseri görülme sıklığı gittikçe artmaktadır.Bilim insanları bunun saglık ve yağlı yiyeceklerle ilişkili olduğunu yapılan birçok araştırmada açıklamışlardır.

Kolon kanseri genelde dişi huylu dediğimiz yani diğer organlara da yayılabilen bir kanser türüdür.Hastalık ilk evrede pek belirti vermemektedir ama tümörün gelişmesiyle beraber değişen tuvalet alışkanlıkları,kabızlık,kanlı dışkı gibi bazı belirtiler ortaya çıkabilmektedir.düzenli aralıklarla yapılacak rutin kontroller kolon kanseri görülme riskini artırmaktadır.

Kolon kanseri hakkında 7 gerçek

1.Kolon kanseri genelde yayılma özelliğin sahip bir kanser türüdür.

2.Kolon kanseri Amerika'da  erkeklerde en çok görülen 3.cü kanser türü ve kadınlar en sık görülen 4.cü kanser türüdür.

3.Kolon kanserini gelişmesini etkileyen en önemli risk faktörü kalın bağırsaklarda bulunan poliplerdir.ve diger kalın bağırsak hastalıkları olan kron ve ülserativ kolit hastalıklarıdır.

4.Kolon kanserini önlemede en önemli etkenlerden bir tanesi kalın bağırsakta bulunan poliplerin alınmasıdır.Poliplerin alınması kolon kanseri gelişimini önlemektedir.


5.Kolon kanseri ilk zamanlarda belirti vermeyebilir bu nedenle 45 yaşından sonra belirli aralıklarla doktor muyanesi önemlidir.

6.Kolon kanseri tanı ve teşhisinde en önemli yöntem kolonoskopi yöntemidir.Bu yöntem ile biyopsi yani doku örneği'de alınabilmektedir.

7.Kolon kanser tedavisinde başarı ,kanserin erken teşhisi veya tümörün yayılma durumuna göre değişmektedir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.