Kansere neden olan şeyler nedir?

Günümüzün en sinsi hastalıklarından olan kanser bugün binlerce insanın her yıl ölümüne neden olabilmektedir.Bayanlarda en sık meme kanseri,akciğer kanseri ve yumurtalık kanseri görülmektedir.

Erkeklerde ise  en sık prostat kanseri,akciğer kanseri,kolon kanseri görülmektedir.Kanser günümüzde sıklığı artan bir hastalıktır bununda birçok sebep ve faktörden dolayı olduğu bilinmektedir.Günümüzde düzensiz yaşam stili ve alışkanlıklar kansere adeta davetiye çıkarmaktadır.

Bayanlarda görülme sıklığı fazla olan mem kanseri menopoz dönemi sonrası bu risk artarak devam etmektedir.Meme kanserinin erken teşhis edilmesi çok önemlidir.Tüm kanser çeşitlerinde bu oldukça önemlidir.daha yayılım göstermemiş kanser cerrahi olarak çıkartılıp kanseri tamamen ortadan kaldırmak mümkündür.ancak geç teşhis almış kanser yada yayılım göstermiş kanser durumlarında bu durum dahada zorlaşmaktadır.

Meme kanserlerde el ile tesadüfen bir kitle varmış hissiyle doktora başvurulmaktadır.bu nedenle bayanların özellikle kendi kendilerine meme muayene yöntemlerini iyice öğrenmeleri çok gereklidir.Eğer meme'de kanlı akıntı,kitle hissi,sertleşme,ağrı gibi bazı değişiklikler hissettiğiniz zamanda vakit geçirmeden doktora başvurmanızda fayda vardır, her göğüs ağrısı kansere işaret etmese de tedbirli olmak amacıyla yıllık olarak mamografi çektirmek yada bir uzman tarafından muayene edilmek oldukça gereklidir.

Meme kanserinin neden oluştuğu tam net bir şekilde açık değildir.Yanlız meme kanserine neden olan risk faktörleri arasında hormonsal değişiklikler önemlidir diğer faktörler ise ;
Ailesinden meme kanseri olmuş insanların olması
Hiç çocuk emzirmemiş olmak
Sigara ve alkol tüketmek
Hiç doğum yapmamış olmak

Doğum yapan ve bebeklerini emziren Annelerde meme kanseri görülme sıklığı dahada az olmaktadır.Bu yapılan birçok araştırmada ispatlanmıştır.Bu nedenle doğum yapan annelerin bebeklerini hazır mamayla değilde anne sütüyle beslemeleri heme bebeğin gelişimi için hemde anne sağlığı için oldukça önemlidir.

Bayanlar diğer görülen kanserler sıklıkla akciğer ve yumurtalık kanserleri olmaktadır.Yumurtalık kanseri genelde menopoz sonrası kullanılan hormon ilaçlarıyla riski artan bir kanser türüdür.ayrıca yumurtalık kanserinde bazı virüslerinde etkili olduğu yapılan araştırmalarda gösterilmiştir.

Kansere neden olan şeyler nelerdir ? 

Karsinojenler yani kanser oluşumunu başlatan  maddelerdir, diğer neden ise genetik faktörlerdir. Bugün karsinojen maddeler günlük hayatta çok sık karşımıza çıkmaktadır.Bunlar bazı kalitesiz plastiklerden,gıdalardan,giyim ve birçok alanda oldukça bulunmaktadırlar.kansere neden olan maddelerden yapılmış ürünler insan sağlığını tehdit etmektedir. 

Kanserden korunmak için yapılması gerekenler ? 

Taze sebze meyve tüketin.

Hareketli bir yaşam sürün.

Stresten kaçının.

Ekolojik olarak temiz yaşayın.

Tatil yapın.

Sigara kullanmayın.

Alkol kullanımınızı kontrol altında tutun.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.