Karın ağrısının olası nedenleri:
Organda meydana gelen iltihaba veya enfeksiyonAğrının şekli
Enfeksiyon nedeniyle oluşan ağrılar genelde yüksek ateş ile beraberlerdir.
Ağrı genelde etkilenen organa yakın bir mesafede kendini göstermektedir.
Ağrını şiddeti ve etkisi organın almış olduğu zarara göre değişebilmektedir.
Ağrı bunlardan dolayı olabilir:
Appendiks:Appendiks ağrısı giderek artan ve şiddeti dinmeyen bir ağrıdır.Ağrı ilk olarak göbek deliği yakınlarından başlayıp sonrası sağ alt karın bölgesinde devam etmektedir.
Mide :Mide ağrısına genelde gastrit ve mide ülserleri neden olmaktadır.ülser ağrısı genelde yakıcı tarzda bir ağrıdır ve karnın üst orta bölgesinde daha sık hissedilmektedir.Ülser ağrısı antiasit ilaçlarıyla gidebilen bir ağrı türüdür.
Bağırsaklar:Genelde bir enfeksiyon sonu oluşan diyare,ateş veya bazen rektal kanamayla beraber görülebilen bir durumdur.genelde virüslerin bulaşmış olduğu durumlarda ciddi bir tedaviye ihtiyaç olmadan hasta düzelebilmektedir yanlı bakterilerle enfekte olmuş hastalar için antibiyotik gereklidir.Çocuklarda parazitler genelde karın ağrısına neden olabilmektedir.Eğer karın ağrısı süt içtikten sonra meydana geliyorsa buda bir metabolik hastalık olan laktozu intolere edememe durumuyla alakalıdır.Diğer bir karın ağrısına neden olan önemli bir faktör ise besin alerjileri ve gastroenterit veya besin zehirlenmesi.Bu tür durumlarda kramp tarzında ağrılar görülebilmektedir.
Pankreas ve safra kesesi:Pankreas iltihabı sonucu oluşan ağrı gittikçe artan ve şiddetlenen bir ağrıdır.genelde üst karın bölgesi ve üst sırt bölgesinde hissedilmektedir.Safra kesesi iltihabı sonucu oluşan ağrılarda sağ üst karın bölgesinde olmaktadır.
Bazı durumlarda kalp krizi geçiren hastalarda'da ağrı orta karın bölgesinde hissedilebilmektedir.Bu nedenle özellikle kalp hastalığı hikayesi olan insanların bu tür ağrılar karşısında dikkatli olmasında fayda vardır.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler