Sinüzit Nasıl Geçer?

Sinüslerin içinde yer alan mukozanın iltihaplanması sonucunda sinüzit meydana gelmektedir. İnsanların tamamında burun mukozasında 10-20 adet sinüs bulunmaktadır. Söz konusu sinüslerin gruplar halinde ya da etk tek drenaj kanallarının bulunduğu bilinmektedir. Söz konusu drenaj kanallarından burun mukozası geçmektedir. 

Söz konusu mukoza sinüslerin iç kısmını örtmektedir. Normal koşullarda burun mukozası tükürük ya da gözyaşına benzeyen bir sıvı üretmektedir. Solunum yolunun nemlenmesi de bu şekilde sağlanmaktadır.

Genellikle sinüzit tedavisi yapmak isteyen kişilere öncelikli olarak burun tedavisi uygulanmaktadır. Burun damlaları pek çok kişi tarafından kullanılmaktadır. Evde uygulanan bu tedavi yapılırken burnun açık tutulmasına özen göstermek son derece önemlidir.

Sinüzit hastalığının nezleyi izlemesi de son derece sık görülen bir şeydir. Burunda şişlik en sık görülen belirtiler arasındadır. Bunun yanında sinüslerin içine salgıların gömülmesine de sıkça rastlanmaktadır. Söz konusu hastalığın ortaya çıkmasında başka bir etken de burunda geniz etlerinin yer alması, burun poliplerinin bulunması, septal deviasyon durumu, konka hipertrofilleri gibi burna ait anatomik bozukluklardır. Aynı zamanda kalıtsal mukoza hastalıkları da sinüzite neden olmaktadır.

Genellikle sinüzit belirtileri arasında gösterilen, ilk akla gelen belirtilerden biri baş ağrısıdır. Ama bazı hastalarda baş ağrısına rastlanmayabilir. Bir haftadan daha uzun süreli olan nezle sinüzit şüphesi uyandırmaktadır. Uzayan üst solunum hastalıkları da akut sinüzit olarak değerlendirilebilir. 

Burnun tıkalı olması, genizde akıntının yer alması, yüzde, gözlerde ve dişlerde ağrı, sarı ya da yeşil renkli burun akıntısı sinüzit belirtileri arasında görülmektedir. Bu hastalığın tedavisi söz konusu ise ilk aşamada antibiyotik kullanımı önerilmektedir. Genellikle yaklaşık olarak 10 gün süresince antibiyotik kullanımı önerilmektedir. 3 ya da 4 hafta boyunca hastalığın tedavi süreci devam etmektedir. Genellikle çocuklarda inatçı öksürükle kendini gösteren hastalık aynı zamanda kusma, genizde akıntı, boğaz ağrısı, ses kısıklığı, gibi belirtilerle de hissedilmektedir.

Sinüzit tedavisi erken başladığında son derece etkili olmaktadır. Ancak tedavi sürecinin geciktirilmesi son derece tehlikelidir. Hastalığın ilerlemesi söz konusu olacaktır. Özellikle astım hastaları için yaşam son derece zor hale gelecektir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.