Hipertansiyon : Belirtileri,Bulguları ve Tedavisi

Ülkemizde çok yaygın olarak görülmekte olan bir hastalık olan yüksek tansiyon özellikle kronik dönemde önemli organlara zarar vereceğinden tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.Yüksek tansiyon özellikle böbrek yetmezliği,kalp krizi ve ani ölümlere neden olabilen bir hastalıktır.Yüksek tansiyon hastalarının tansiyonlarını kontrol altına almadıkları zaman kalp krizi veya beyin kanaması geçirme riskleri artmaktadır.

2 çeşit Hipertansiyon türü vardır

1.Esansiyel hipertansiyon 

Esansiyel hipertansiyon en çok görülen tansiyon türüdür.Bu yüksek tansiyon türünde hastalığın meydana geliş sebebi bilinmemektedir.Genelde yaşlılarda görülen tansiyon türü esansiyel hipertansiyondur.Hipertansiyon ilaç tedavisiyle kontrol altına alması gerekmektedir.İlaç tedavisinin yanında yaşam alışkanlıklarımızı değiştirerek ve aktif spor yaparak yüksek tansiyonu kontrol altına almak mümkündür.

Yüksek tansiyonun belirtileri

Baş ağrısı
Göz kararması ve baş dönmesi
Ensede genelde oluşan baş ağrısı

2.Esansiyel olmayan hipertansiyon

Bu tip yüksek tansiyonda ,başka bir hastalığa baglı olarak yüksek tansiyon meydana gelmektedir.bunlar metabolik hastalıklar,tiroit hastalıkları ve kalp damar hastalıkları olabilmektedir.Bu tip hipertansiyonda yüksek tansiyona yönelik tedavinin yanı sıra esas sorunun tedaviside önemlidir.

Yüksek tansiyon hastaları ne yapmalı ?

Öncelikle yüksek tansiyon hastaları yedikleri azami dikkat etmesi gerekmektedir.Özellikle yüksek kolesterol içeren ve  yağlı ve tuz oranı yüksek yiyeceklerden uzak durmaları bir zorunluluktur.Yüksek kolesterol damar sertliği yaptığı gibi yüksek tansiyonuda tetiklemektedir.Yüksek tansiyon hastaları fazla kiloya sahiplerse bunu programlı bir şekilde kilolarından arınmalarıda gerekmektedir.Yiyeceklere dikkat ederek beyaz et türü ,bol yeşil sebzeli yemeklerle beslenmeleri yüksek tansiyonu kontrol altına almaları açısından oldukça faydalı olacaktır.

Diyet  yüksek tansiyon hastalarında oldukça önemlidir.minumun tuz kullanımıyla tansiyonu önemli oranda kontrol altına alabilirler,aşırı pişmiş yağlı ve aşırı yemekten uzak durmaları gerekmektedir.Obezite gibi sorunları bulunan yüksek tansiyon hastalarının kilo vermeleride tansiyonu kontrol altına almaları açısında önemlidir.

Aktif bir yaşam sürmeleri her gün en az bir yarım saat yürüyüş yapmaları oldukça önemlidir.Spor yapmak birçok hastalığı önlediği gibi yüksek tansiyonunda dengelenmesine yardımcı olmaktadır.

Hipertansiyon tedavi nasıl olur ?

Yüksek tansiyon hastalığında tedavi  2 temel aşamaya göre yapılmaktadır.Bunlar ilaçla tedavi ve yaşam alışkanlıklarını değiştirerek yüksek tansiyon kontrol altına almaktadır.

İlaçlar
Yüksek tansiyon hastalığında beta blokerler,kalsiyum kanal blokerleri  ve vasodilatörler gibi ilaçlar kullanılmaktadır.İlaçla tedavi genelde yüksek tansiyonu seyreden  ve normal bir şekilde düşürülmeyen tansiyon durumlarında kullanılır ve bazı hastalarda ilaçla tedaviye gerek kalmadanda tansiyon dengelenebilmektedir.

İlaçsız tedavi
İlaçsız tedavi hipertansiyon tedavisinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır.kötü alışkanlıklar sigara,alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakarak ,aktif bir yaşam şekliyle düzenli spor yapılarak yüksek tansiyon kontrol altına alınabilmektedir.
Dikkat edilmesi gerekenler ;
Sigara kullanımın önlenmesi
Aşırı kilolardan kurtulma
Aktif bir hayat tarzı kazanılması
Obeziteden kurtulma
Alkol tüketimi varsa sonlandırılması.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.