Günümüzde birçok insanın ortak sorunudur baş ağrısı.birçok insanın günlük hayatını çekilmez kılan bu şiddetli baş ağrılarının başında migren gelmektedir.Migren genelde ataklar halinde görülen bir hastalıktır.ataklar sırasında çok şiddetli baş ağrısı çekmekte olan migren hastaları ışığa,gürültüye karşı oldukça hassas olurlar.Migren atağı sırasında şiddetli baş ağrısının yanında bulantı ve kusmada görülmektedir.
Migren atakları genelde saatlerle sınırlıdır yanlız bazı kişilerde bunlar birkaç günü bulabilmektedir.şiddetli başağrısıyla karakterize olan bu ataklar sırasında hasta karanlık ve sessiz bir oda'da bulunma ihtiyacı duymaktadır.Migrenin neden kaynaklandığı tam net bilinmese de migren sinir sistemimizden gelişen bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
Migren atağı geçiren bir insan karanlık bir odada uyumak ister bu onun ataklarını hafiflemesine yardımcı olacaktır.Odanın sessiz olması ayrıca atakların hafiflemesi nedeniyle gereklidir.Migren tedavisi olan bir hastalıktır,ataklar sırasında ve sonrası atakları önleyici tedavi ile migreni kontrol altına almak mümkündür.
Migren en çok kimlerde görülür ?
Migren en çok kadınlarda görülmektedir.Kadınlarda görülme oranı erkeklere göre 3 kat daha fazladır.bunun nedeni ise migreni etkileyen bazı hormonal değişikliklerdir.migren hastalığı genç yaşlarda ortaya çıkmaktadır.düzenli bir tedaviyle ataklar kontrol altına alınabilmektedir.
Migrenin nedeni günümüzde halen tamamıyla aydınlatılmış değildir.Ailesinde migren hastalığı olan insanların migren hastalığına yakalanma ihtimali artmaktadır.Buda genetik olarak migren hastalığının bağlantılı olduğunu göstermektedir.
Migren tipleri nelerdir ?
Migren genel olarak 2'ye ayrılmaktadır.Basit migren ve Klasik migren.Basit migren çok sık görülen migren tiplerinden'dir bu tip migren hastalığında ağrı başın tek tarafı veya her iki tarafında'da görülebilmektedir.bu tip migren türünde kusma'da tam görülememektedir.
Klasik migren:
Bu tip migren migren hastalarının küçük bir kısmını oluşturur genelde çok genç yaşlarda görülen bu migren türü.başın tek taraflı ağrıması ve kusmayla beraber görülmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler