Yök Denklik ve Egitim 2012

Her yıl binlerce öğrencinin yurt dışına eğitim için gitmektedir.Bunların birçoğu Amerika,İngiltere,Avustralya gibi dünyanın yaşam ve ekonomik  koşullarının en iyi olduğu yerler ,buralarda eğitimin çok kaliteli olmasından dolayı Yök buralara denklik konusunda sıkıntı yapmamaktadır.

Ama her öğrencinin bütçesi ve şartları farklı olduğundan bazı öğrencilerde Balkan ülkeleri Bulgaristan,Romanya ve Bosna Hersek gibi ülkelere giden öğrenci sayısı ciddi oranda artmış durumda yanlızca Bulgaristan da bugün 10 bine yakın öğrenci eğitim almaktadır.Peki asıl mesele nedir Yökün Denklik probleminden bahsedeceğiz sizlere;

Yök neden denk görmüyor birçok ülkedeki eğitimi, En son yökün kararıyla Bulgaristandaki Üniversitelerin denkliyi durdurulmuştu ve oralarda okuyan binlerce öğrencinin mağduriyeti söz konusuydu.İnsanların hayatlarını hiçe sayarak böyle karar almak Yök gibi bir kuruma Özel olsa gerek.

Yurt dışı diplomalarının denkligi konusunda  Ülkemize yeni bir sistem tarafsız bir sınav sisteminin gelmesi gerekmektedir.Örgencilerin bilgi düzeylerini ölçecek adaletli bir sınav sistemi gerekiyor.

Bugün denk yarın degil mantığıyla bu iş yürüyecek gibi görünmüyor.En son aldığımız duyumlara göre Yökün yurt dışı tıp mezunları için yapmış olduğu Seviye belirleme sınavı yerine  Tus'u yani tıpta uzmanlık sınavını getirmeyi düşündüğüdür.

Bu duyumlarımız doğru ise  Yök tıpta uzmanlık sınavı mezun adayların girmek için yarıştığı bir sınav olan Tus'a   Yurt dışında okuyan ögrencileride alması yani Tus sınavıyla denklik vermesi,Bu pek mantıklı gelmese de birçoğumuza böyle sürprizlerle karşılaşabiliriz.

Özellikle Bulgaristan için yökün tutumu oldukça ani ve sert olmuştur , bununda çeşitli sebepleri vardır.Bulgaristan da  gelişen bazı olayların tüm ögrencilere mal edilmesi olayıda en az denkligi kaldırmak kadar yanlıştır.

Eğer ortada bir yanlış var ise  sorumlularının bulunup cezalandırılması gerekmektedir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.