Kekemelik Tedavisinde 3 önemli Tedavi Yöntemi

Kekemelik dünyada milyonlarca insanın yaşadığı sorun ,Özellikle erkeklerde daha çok görülen bu sorun birçok sorunu beraberinde getirmektedir.Kekemelik sorunu yaşayan insanlar sosyal hayatta'da birçok sorunla karşılamaktadırlar.Özellikle toplum önünde konuşma,telefonda,iş görüşmesinde ve iş hayatında kekemelik oldukça sorun teşkil etmekte.Mesela birçok insan için telefonda konuşmak sıradan bir olay olsa da,bir kekeme insan için bu oldukça zahmetli ve zor iştir.Hayatımızı bazen çekilmez kılan bu kekemelikten kurtulmanın yollarını aramak zorundayız işte sizler için Kekemelik tedavi yöntemlerini toparlardık.

1.Konuşma Terapileri
Ülkemizde'de bayağı konuşma terapisi eğitimi veren kekemelik merkezleri vardır.Konuşma terapisiyle düzgün akıcılığı sağlamak mümkündür,kekemelik ortadan kalkmıyor olsa da düzgün ve akıcı konuşma yöntemlerini öğretmeleri adına oldukça etkili olmaktadır.Yanlız ülkemizde bu işi yapanların alanlarında çok iyi uzman insanlardan oluştuğu gibi bu suistimal eden merkezlerde vardır.Yani işin uzmanı olmayıp ta birkaç bilgisayardan hazırlanmış konuşmaları dinleterek insanları sömüren insanlarda  maalesef vardır.Bunlara çok dikkat etmeniz gerekmektedir.Öncellikle konuşma terapisi merkezlerine gidecekseniz bu işi yapanların alanlarında ne kadar yetkili ve tecrübeli olduklarını sorgulayınız yoksa verdiğini zaman ve para boşa gidebilir.Çünkü birçok firma yasalar boşluklardan yararlanarak  kekemelik eğitimi almamış insanları çalıştırmaktadırlar buda birçok umut bekleyen insanı mağdur etmektedirler.İlerleyen zamanlarda sizlere Ülkemizde işinde uzman kekemelik eğitim merkezlerinden bahsedeceğiz.

2.Diyafram Nefes Çalışmaları
Genelde konuşma terapileriyle beraber verilen bu yöntem daha doğru nefes alıp vermeyi sağlamaktadır.Çünkü kekemelik sorunu yaşayan insanlar normal insanlara göre yanlış nefes alıp vermektedirler yani diyaframı doğru kullanamamaktadırlar,Doğru nefes alma yöntemleri sayesinde konuşmanın akıcılığını sağlamak ve daha sakin ve rahat konuşmayı mümkün kılmaktadır.Dünya'da bugün yeni metotlar geliştirmektedirler özellikle diyafram'ı kullanarak geliştirilen yeni bir konuşma terapisi programı vardır ,şu anda Türkiyede bulunmayan bu yöntem Avrupanın birçok ülkesinde düzenli aralıklarla yapılmaktadır.Mcguire adı verilen bu konuşma terapisi programıyla çok etkili sonuçlar alınmaktadır.Hatta bir televizyon kanalında bunun belgeseli dahi yayınlandı.Sizlerden bu program hakkında detaylı bilgi almak isteyenler için yorum kısmına yazabilirsiniz.

3 İlaçla Tedavi
Son yıllarda oldukça gündeme gelen ilaç ile tedavi halen araştırılan bir konudur kekemelik tedavisinde.Amerikalı bir bilim adamı olan Dr Maguire bu alanda yıllardır araştırmalar yayınlamakta ve ilaç geliştirmektedir.En son geliştirmiş olduğu Konuşmanın akıcılığını artıran ilaç olan Pagoclone ,Amerika ilaç dairesi başkanlığından izin alamaması nedeniyle çalışmaları durduruldu yanlız bu araştırmanın tamamen bitmediğini ve devam edeceğini söylemektedir Dr.Maguire.Çünkü kendisi de kekemelik sorunu yaşayan bir profesör olan Dr.Maguire ,bu işe gönül vermiş saygın bir bilim adamıdır.Kendisiyle iletişime geçtik ve son çalışmaları hakkında sizler için bilgi aldık bizlere yapmış olduğu açıklamada çalışmaların halen devam ettiğini Pagoclone'nunda tamamen kapanmadığı ve çalışmalara devam edeceğini söyledi.Peki pagoclone'nun dışında ilaç varmı diye sorarsanız ,evet bazı antidepresantlar ve dopamin bloker'leri  kekemeliyi azaltığı yapılan araştırmalarda görülmüştür yanlız bu ilaçların yan etkilerinden dolayı uzun dönem kullanmak pek mümkün olmamaktadır.İlaç isimlerini vermenin doğru olacagını düşünmediğimizden bunu doktorunuzla konuşup deneyebilirsiniz.

Bir diğer önemli nokta ise sosyal fobi tedavisle kekemeliği azaltmak ,Evet kekemelik sorunu yaşayan insanlar genelde sosyal fobi sorunuyla da karşılaşırlar bu nedenle sosyal fobi tedavisiyle ,kekeme insanın üzerinde psikolojik baskı azaltılabilinir ve daha rahat olarak konuşması sağlanabilinir.Bu yönden ülkemizde bu amaç için çeşitli tedavi şekilleri denenebilinir.Am maalesef bugün Üniversitelerimizde bu konularda araştırmalar pek yapılmamaktadır.

Bir diğer teori ise B1 vitamini ve magnezyumun kekemeliyi azaltığı yöndedir.Vokal kord dediğimiz sesin oluştuğu bölgede kasılan kasların rahatlatılmasıyla daha akıcı konuşmanın mümkün olacağını savunan insanlarda vardır.Kekemeliğin ilaçla tedavisi ucu çok açık bir alandır.Ama bunun net olarak bilinmesinde fayda var henüz kekemeliği tamamen ortadan kaldıran bir ilaç dünyada mevcut değildir.

Kekemelik Sorunu Yaşayanlara Tavsiyelerimiz
Konuşurken yavaş konuşmaya dikkat edin, Bu sizin daha az takılmanıza ve daha akıcı konuşmanıza yardımcı olacaktır.

Cümleye başlarken ilk harfleri uzatınız ve bu cümlelere yumuşak girmenize ve takılmalarınızı önlemenize yardımcı olacaktır.

Kekeme olduğunuzu saklamayın,Bu bir ayıp değildir bu sorunu yaşayan milyonlarca insan vardır,Bunu yeni tanıştığınız birinden saklama gayretine girmeniz sizi daha çok tedirgin edecek ve takılmalarınızı artıracaktır.

Ve inanın çok yakın bir zamanda Kekemelik tedavisinde ciddi yenilikler göreceksiniz..

Her türlü sorularız için yorum kısmına yazabilirsiniz

Share

& Comment

8 yorum:

  1. Son gelişmeler konusundaki bilgilendirmelerinizden dolayı çok teşekkür ederim.kekemelik hayatımızı alt üst etti.tıp ilerledi diyorlar ama nafile.kesin tedavi çoğu hastalıkta mevcut deil...anladım ki ÖNCE SAĞLIK...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız ilerleyen tıbba ragmen ,kekemelik halen gizemenikorumakta yanlız, birçok konuşma terapisi kekemeligi kontrol altına alma noktasında oldukça etkili olmaktadır.

      sizlere kekemelik hakkında güncel bilgiler vermeye devam edecegiz...

      Sil
  2. Son gelişmeler konusundaki bilgilendirmelerinizden dolayı çok teşekkür ederim.kekemelik hayatımızı alt üst etti.tıp ilerledi diyorlar ama nafile.kesin tedavi çoğu hastalıkta mevcut deil...anladım ki ÖNCE SAĞLIK...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız ilerleyen tıbba ragmen ,kekemelik halen gizemenikorumakta yanlız, birçok konuşma terapisi kekemeligi kontrol altına alma noktasında oldukça etkili olmaktadır.

      sizlere kekemelik hakkında güncel bilgiler vermeye devam edecegiz...

      Sil
  3. mcguire tekniği tam olarak ne oluyor

    YanıtlaSil
  4. Slm bende kekemeliyi arastirirken sayfanizi gordum bende Biseyler payladmak istedim.Benim bir oglum var 9 yasinda oda dogustan kekeme nerdeyse hic konusamiyo ve gun gectikce bunu hastalik olarak goruyo ve herkesten uzaklasiyo hic arkadasi olmadi Belkide kendi istemiyor.Ben yurtdisindayim 6 yildir goturmediyim tedavi kalmadi hic bir sonuc vermiyo simdiyse Sadece haftada bi gun pedegok geliyo oda bos,kisacasi bunun bir cozumu olmali diye dusunuyorum boyle gitmemeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız,Kekemelik günümüz iletişim çağında oldukça ızdırap veren bir sorun haline gelmiştir,Telefonda bir Alo bile demenin kıymetini ancak kekemelik sorunuyla mücadele eden insanlar bilir,Dünyada birçok tedavi methodu vardır ancak kesin çözüm sunan bir ilaç veya tedavi şekli halen yoktur.Ancak bazı yöntemler veya terapilerler nasıl daha az kekeleyerek konuşulur ögretilmektedir.Kekemeliyin çözümlenmemesinde'ki en büyük sebep kekemeliyin çok yönlü bir sorun olmasından dolayıdır,kimi bilim adamlarına göre sadece psikolojik kimilerine göre,psikolojik ve nörolojik bir sorun olarak görülmektedir.Umudumuz en yakın zamanda ciddi gelişmelerin olması

      Sil
  5. Merhaba,kekemelik hakkında son gelişmeler nedir? Bilim insanları kekemelik ile ilgili 12. kromozomda 3 gen bulduklarını söylüyorlar ama hala bir tedavi sağlanamadı. Dr. Maguire'nin çalışmaları devam ediyor mu son durum nedir bilgi verirseniz memnun olurum.

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.