Günümüzde fazla kilo problemi yaşayanların fazlalığı yanında kilo alamamaktan yakınanların da fazla olduğu görülmektedir. Bazı kişiler “su içsem kilo alıyorum” derken bazı kişiler de her yemeği fazlasıyla yediği halde kilo alamazlar. Elbette öncelikle doktor kontrolünde biyolojik araştırmaların yapılması ve sorunun belirlenmesi gerekir.
Uzmanlar; ilk etapta zayıflık sebeplerinin belirlenmesi gerektiğini belirtiyorlar. Sebep hormonal da olabilir. Bu durumda hormon tedavisi genel olarak yeterli bulunabilir. Barsaklarda parazit ya da asalak gibi sorunlar var ise mutlaka ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Bu tedaviler sonrasında kişi kendiliğinden kilo almaya başlayacaktır.
Bunların dışında beslenmealışkanlıklarıyla ilgili bir sorun varsa mutlaka beslenme alışkanlıklarının yeniden düzenlenmesi gerekir. Ancak kilo alınırken bu durum yağ depolanmasına sebep olacaktır. Bu sebeple iyi düzenlenmiş beslenme alışkanlığı ile yağlanmayı en az seviyeye indirmek de mümkündür.
Yine zayıf kişiler için beslenme de hazırlanan masa düzeni, yemeğin sıcak ya da soğukluğu ve öğündeki yemek listesi çok önemlidir.
Başlangıçta kişinin günlük olarak sarf ettiği enerji göz önünde bulundurularak + 1000 kalorilik enerji eklenmesiyle uygun tedavi uygulanır. Beslenme alışkanlığının belirlenmesiyle kişiye özel olarak öğünlerde artış yapılır. Ana öğünlere ilave olarak üç ara öğün uygulanması istenir. Ara öğünlerde ise besin değeri yüksek gıdalar.
Kişi enerji artışını sağlayabilmek için karbonhidratlı beslenmeye ağırlık verebilir. Yağlı gıdaların fazla tüketilmesi mide bulantısına sebep olacağından yağlar dengede tutulmalıdır. Aynı şekilde proteinlerin de dengede tutulması gerekir. Yüksek protein alımı saayesinde bazı aminoasitler serotonin artışı ile iştahsızlığa sebep olabilir.
Özellikle uygulanacak diyette vitamin ve mineral içeriğinin zenginliğine önem verilmelidir. Vitaminler arasında B gurubu vitaminlerin yoğun alımı ile iştah artışı görüleceğinden önemlidir.
Kilo almak isteyenler, diyetlerinde porsiyonlarını küçülterek besin değeri yüksek beslenme şeklini benimsemelidirler.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler