Hatay'da enerji sektöründeki yatırımları ile tanınan Mehmet Güzelmansur, ürettiği yakıtla dikkat çekiyor. Mehmet Güzelmansur, zeytin çekirdeğinden ürettiği organik kömürü bölgede kömürle çalışan şirketlere satıyor.
Zeytin çekirdeklerinden ürettiği kömürün ithal kömüre yakın bir enerji verdiğini söyleyen Güzelmahsur, "İthal kömürden yüzde 40 daha ucuz olan yakıt çevreye zararlı gaz salınımı da yapmıyor." dedi.
Antakya'da 1960'lı yıllardan bu yana enerji sektöründe olan bir ailenin çocuğu olan Güzelmansur, 1990'lı yıllarda fuel oil ile çalışan fabrikaların, daha ucuz kaynak arayışı sebebiyle ithal kömürü tercih ettiklerini belirtti. Güzelmansur, kendisinin zaman içerisinde zeytin çekirdeğine ilgi duyduğunu belirtti.
Antakya'da zeytin üretiminin oldukça fazla olduğunu ve zeytinyağı yapımında ortaya çıkan atıkların imha edilmesinde büyük sorun yaşandığını kaydeden Güzelmansur, şöyle devam etti: "100'e yakın zeytinyağı fabrikasının yer aldığı bölgemizde büyük oranda atık çıkıyordu.
Bu ürünün kalorisinin yüksek olduğu zaten biliniyor. Fabrikalardan çıkan bu atığın adı pirina. Özel olarak projelendirilmiş yakma sistemlerine sahip tesislerde yakıldığında temiz enerji üretimi sağlayan bir yakıt. Fakat yakıtının toz halinde olması nedeniyle uçuculuğu çok yüksek ve verimi düşük."
Güzelmansur, toz halden preslenmiş bloklara dönüştürdükleri ürünün, kömür kullanan tesislerde herhangi bir dönüşüme ihtiyaç duyulmadan kullanılabildiğini bildirdi. Atıkların değerlendirilmesiyle çiftçilere ek gelir sağladıklarını anlatan Mehmet Güzelmansur, şöyle devam etti: "Pirinanın sanayiden sonra konutlarda kullanımını yaygınlaştırmak için çalışmalar yapıyoruz. Olumlu tepkiler aldık. Nakliyenin pahalı olması ve maliyetleri yükseltmesi sebebiyle şimdilik bölge illeri dışına yönelemiyoruz.
Planladığımız yatırımlarımızı tamamladıktan sonra zeytinciliğin geliştiği bölgelerde yeni tesisler kurup prina yakıtıyla ilgili açılımımızı sürdüreceğiz."
MALİYETİ ÇOK DÜŞÜK
Kapasitesi henüz 80 ton civarında olan tesisin kurulması ve makinelerin geliştirilmesi için 800 bin lira tutarında harcama yaptıklarını ifade eden Güzelmansur, talebin fazla olduğunu, yıl içerisinde kapasiteyi üç kat artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Osmaniye ve Antakya'daki zeytin atığını değerlendirdiklerini ifade eden Güzelmansur, Gemlik ve Ayvalık bölgesinde yatırım için yer aradıklarını bildirdi. "Zeytin çiftçisi çöpten para kazanıyor." diyen Güzelmansur, "Bölgede sanayici ithal kömür kullanıyor. Bu da dövizin yurt dışına gitmesine sebep oluyor. Türkiye'nin cari açığının üzerindeki en büyük yük olan enerji giderlerine küçük de olsa katkımız oluyor." şeklinde konuştu.
Güzelmansur, ürünün ithal kömürle karşılaştırmasını ise şöyle yaptı: "1 ton kömür 270 dolar. Bu da 480 lira civarında. Nakliye maliyetleri eklendiğinde 1 ton ithal kömürün şirketlere maliyeti 500 lirayı buluyor. Kilogramda 6 bin 500 kalori veren kömüre karşılık zeytin kömürünün kilogramından 4 bin 500 kalori elde ediliyor. Zeytinden elde edilen kömürün ton fiyatı 370 lira, hem fiyat avantajı sağlıyor hem çevreyi kirletmiyor. Aynca çiftçiler için ek gelir oluyor.
Karbon salımı organik yakıt kullanan şirketlerin en büyük sorunu. Bu sorunun bilinen en büyük dezavantajı çevre kirliği. Şirketler baca gazını düşürmek için her yıl ciddi oranda filtre yatırımı yapıyor. Kömür kullanan tesislerde zeytin kömürü kullanılması durumunda karbon salımı sıfıra düşer."
Kaynak : Dünya Bülteni
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler