AİDS nedir belirtileri ve Tedavisi


HIV ,insanda bağışıklık yetmezliğine sebep olan virüs anlamına gelir.AIDS kazanılmış bağışıklık sisteminin yetmezliği sendromu demektir.Tedavi edilmemiş HIV enfeksiyonu bağışıklık sisteminin giderek kaybolmasıyla son evre olan AIDS tablosuna kadar ilerler.Bireyi,kanserler ve fırsatçı enfeksiyonların tehdidine açık hale getirir.Tedavi alınmadığı takdirde,yaklaşık 10 sene içinde kişi,AIDS evresine gelir.

HIV zannedildiği kadar bulaşıcı değil
HIV ,korunmasız anal,oral ve vajinal cinsel ilişki ile bulaşır.Günümüzde bir HIV aşısı bulunmamaktadır.Bana bir şey olmaz demeyin! Kondom kullanın;kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun.HIV’den korunmanın en iyi yolu olan kondoma ulaşmak ucuz ve kolay!

HIV,kan ve kan ürünlerinin nakliyle bulaşır:ortak enjektör paylaşımından uzak durarak,güvenli kan ürünleri kullanarak kendinizi koruyun.

HIV,anneden bebeğe gebelik süresince,doğum sırasında ve emzirmeyle geçebilir.HIV pozitif anne,gebeliği süresince tedavi aldığı ve bebeğini emzirmediği sürece bebeğini koruyabilir.Gebelik sırasında verilen tedavi,virüsün bebeğe geçme olasılığı  %0.5’e kadar düşürür.

HIV,dış ortamda güneş ve oksijenle temas ettiğinde dakikalar,hatta kanın miktarına göre saniyeler ,içinde bulaşıcılığını yitirir.

HIV,sosyal ilişkilerle bulaşmaz.HIV,gözle görülen miktarda kan içermedikçe tükürükle bulaşmaz.HIV terle bulaşmaz.HIV,öpüşmeyle ve sarılmayla bulaşmaz.HIV,aynı çatal bıçağı,kıyafeti kullanmakla bulaşmaz.HIV,aynı tuvaleti kullanmakla bulaşmaz.HIV,aynı havuza girmekle geçmez.

AIDS hastalığının belirtileri nelerdir ?

.Hızla kilo vermek
.Kuru öksürük
.Yüksek ateş ve gece terlemeleri
.İleri derece  ve açıklanamayan bitkinlik
.Bulantı,kusma ,ishal gibi sindirim sistemine bağlı rahatsızlıklar
.Dilde,ağızda ve boğazda beyaz lekeler
.Göz kapağında,burunda ,ağızda ,deri üstünde veya altında kahverengi,mor lekeler.
Unutmayın;HIV tek bir hastalık tablosu oluşturmaz.Kişinin kendi kendine tanı koyması mümkün değildir.Kesin tanı,kan testleriyle konur.

Test yaptırmaktan korkmayın !

HIV,özel testlerle saptanır.Testler yanlış pozitiflik gösterebilir,bu durumda tanının kesinliği açısından doğrulama testi uygulanır.
Pozitif sonuç alan hastalar,hekime başvurarak HIV’i baskılayacak antiretroviral tedaviye başlanmalıdır.Doğru zamanda ilaç tedavisine başlayarak HIV pozitif kişiler kaliteli bir yaşam sürebilmektedirler.Geç HIV tanısı almış veya AIDS evresindeki kişiler dahi bu tedaviyle sağlıklarına geri kavuşabilmektedirler.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.