Gastrit Nedir ? Belirtileri ve Tedavisi

Gastrit Nedir ?

Gastrik mide mukus tabakasının iltihaplanmasıyla oluşan bir hastalıktır.Erişkin insanlarda çok sık görülmektedir.Gastrik eğer tedavisi yapılmazsa ileri aşamalarda  ülsere yani midede yara oluşmasına bile neden olabilmektedir.Gastrit'e en sık sebep olan bakteri H.pylori dediğimiz bakteridir.Bu birçok insanda halihazırda bulunmaktadır ve bazen mideye zarar vermeden yıllarca midede yaşayabilmektedir.Tabiki tek sebep H.pylori değildir,gastrit'e neden olan sebeplere baktığımız zaman bunlar;Sigara ,alkol,stress,baharatlı yiyecekler gibi diger etkenlerde gastrite neden olabilmektedir.

Gastritin Sebepleri 

Gastrite neden olan faktörlerin en başında Stres gelmektedir.Bunun nedeni ise stresli kişilerde  mide asidinin fazla salgılanmasından dolayıdır.Çünkü midede salgılanan  asit eğer aşırı miktarda salgılanırsa mide tabakasına zarar vermektedir ve gastrite neden olmaktadır.

Diğer nedenler arasında ilaçlarda gastrite neden olabilmektedir.Aspirin gibi  asidik ilaçlar,bazı romatizmal ilaçlar yani mide asidini artıracak her şey gastrite neden olabilir.

Gastrit'den Korunma Yolları Nelerdir ?

Gastrit'den korunmak için en başta yiyeceklerimize dikkat etmemiz gerekmektedir.Unutmayalım aşırı baharatlı yiyecekler midemize zarar vereceğidir ve gastrite neden olabilmektedir.Bu yüzden aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durunuz.
Sigara diger önemli faktörler arasında gelmektedir,stres ve sigara ikisi bir arada olduğunda bu süreç çok daha hızlanmaktadır.
gastrit'den korunmak için yapılması gerekenlerin başında ise baharattan uzak yiyecekler,asitli yiyeceklerden uzak durma ve fazla yaglı ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durma şeklinde sıralayabiliriz

Gastrit Tanısı Nasıl Konulur ?

Gastrit tanısı iç hastalıkları doktorları tarafından ilk aşamada mide asidini düşürücü ilaçlar verilerek tedavi edilir eğer ileri tetkikler isteniyorsa endoskopi yapılıp mide'de bulunan lezyondan biyopsi alıp bunun sonucuna göre daha uygun tedaviler yapılmaktadır.

Gastriti Olanlar Bundan Uzak Dursun 

kafein içeren çay ve kahvelerden uzak durulması gerekmektedir,Asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekmektedir.bunlardan portakala meyve suyu gibi asiditesi yüksek  meyve suyulaırınına mideye zarar verdiyi bildirilmiştir.




Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.