Kolon Kanseri:Belirtileri, Tanısı, Tedavisi ve Korunma Yöntemleri


Kolon Kanseri Nedir ?

Kolon demek kalın bağırsak demektir.Kolon kanseri özellik yetişkinlerde 45 yaşından sonra daha sık görülen zamanında tanı alması gereken bir hastalıktır.Gelişmiş ülkelerde kolon kanseri daha çok artmıştır.Bunun en önemli sebepleri arasında pasif hayat,fast food yiyecekler gelmektedir.Erkek ve Kadınlarda aynı sıklıkta görülen kolon kanseri yapılan rutin kontrollerle  erken tanı alınabilecek bir kanser türüdür.

Kolon Kanseri Nedenleri ?

Kolon kanserine neyin sebep olduğu halen bilinmemektedir ama yapılan birçok çalışmada gösterilen sonuç çevresel ve genetik etkenlerin oldukça önemli olduğudur.Yani ailesinde kolon kanseri geçirmiş insanların olduğu bir kişide kolon kanserine yakalanma ihtimali oldukça artmıştır.Buda düzenli aralıklarla doktor kontrolünde olması gerektiğini göstermektedir.Bazı sindirim sistemi hastalıklarıda kolon kanseri riskini artırmaktadır.Mesela Ülseratif kolit dediğimiz yada Crohn hastalığı  kalın bağırsak kanseri riskini artırmaktadırlar.

Yapılan diğer bir araştırmada kolon kanseri ile beslenme arasında önemli bir bağlantı tespit edilmiştir.Özellikle batı ülkelerinde fast food tarzı yiyecekler ve aşırı yağlı yiyecekler kolon kanserine davetiye çıkarmaktadır.

Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir ?


Kolon kanseri başlangıçta pek bir belirti göstermeyebilir ama tümörün büyümesiyle karında dolgunluk,dışkılama alışkanlığında değişikler görülebilir.Bunun yanında birçok kanser türünde görülen ortak belirtilerle kendini göstermektedir bunlar arasında en önemli olanları ;İştahsızlık,kilo kaybı, Dışkıda kan özellikle mikroskopik olarak görülebilinen kan ,ishal  yada kabızlık görülebilir.Bu tür belirtileri olan herkesin doktora görünmesinde fayda vardır.Bu belirtileri olanların kesin kolon kanserisin demekte çok büyük bir yanlışlıktır çünkü kanserin kesin teşhisi yapılacak olan biyopsi ile konulmaktadır.

Her kanser türünde olduğu gibi kolon kanserinde'de erken tanı ve tedavi çok önemlidir.Yapılacak olan rutin kolonoskopi ile erkek kanser polipleri veya belirtileri ortaya çıkarılmaktadır. Maalesef ülkemiz insanı bunu bir ayıp saymakta ve çekinmesinden dolayı birçok insan gidip kolonoskopi olmamaktadır.Kolonoskopiyi bilmeyenler için bükülebilir esnek bir hortum ile  anüs den bağırsakların görüntülenmesi işlemidir Kolonoskopi ama erken tanı yönünden oldukça faydalı bir yöntemdir.

Kolon kanseri genellikle çok geç tanı almaktadır. Bunun en önemli sebebide ülkemizde doktora başvurma zamanı ancak tümörün yayılıp  kendini oldukça hissettirmesinden sonra olmaktadır. Buda tedaviyi oldukça zorlaştırmaktadır.Ve birçok vakada tümörün diğer organlara yayılımı mevcuttur.Bu nedenle rutin kontrollerin çok önemli olduğu bir kez daha anlaşılmıştır.

Kolon Kanserinin Tedavisi

Kolon kanserinde tedavi cerrahi olarak yapılmaktadır.Tümör çevresindeki dokularla birlikte alınıp tamamen arındırılmasıyla mümkündür ama bu yöntem  tümörü yayılmamış hastalar için geçerlidir.Tümörün diğer organlara yayılmış olan hastalarda'da diger tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Kolon Kanserinden Korunma Yolları


Kolon kanserinden korunmak istiyorsak bağırsak hareketlerimizi artıracak gıdalarla beslenmeliyiz mesela lifli yiyecekler bizleri kolon kanserine karşı koruyacaktır.Yapılan birçok araştırmada lifli gıdaların kolon kanserini önlemede etkili olduğu tespit edilmiştir.

Kolon kanserine etki eden diğer bir faktör ise aşırı yağlı yiyeceklerdir.Yağ kalp hastalıklarına davetiye çıkardığı gibi kolon kanserini de tetiklemektedir.Bu nedenle yağdan uzak durmalıyız özellikle kırmızı et ve yağlı besinlerden.

Kolon kanserinden korunmanın belki en etkili yolu düzenli aralıklarla doktor kontrolüne gitmektedir.Çünkü kolon kanseri gelişmeden önce bazı küçük kitleler görülmektedir bağırsakta bunlara polip denir,bazı poliplerin  kanser riski oluşturması düşük olsa da bazıları kanser öncesi olarak değerlendirilmektedir.Bundan dolayı erken tanı çok önemlidir.

Ve vücudumuzu toksinlerden arındırmamızda çok önemlidir.Bol sebze ve yeşillikler tüketerek antioksidan özellikte olan bu yeşil bitkiler ve sebzeler bizi kanserden koruyacaktır.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.