Reflü Nedir ? Belirtileri ve Tedavisi


Reflü tanımını kısaca açıklamak gerekirse,Midede bulunan sıvının yani mide içeriginin yemek borusuna geri kaçması demektir.Reflü günümüzde oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.Özellikle yetişkinlerde sık görülen Reflü çocuklarda’da görülmektedir.

Reflü başlı başına komplikasyon veren bir hastalık olmasa da ilerisi için sorun yaratabilecek ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.Yetişkinlerde reflü genelde   göğüs yanması ,geceleri uykudan uyandıracak şekilde öksürük ve sabahları kalktıklarında ağızda acı tat hissedilmesiyle kendini gösterir,zamanla mide asidinin yemek borusuna kaçmasıyla  yemek borusunda  tahriş edecek esophagitis dediğimiz yemek borusunun iltihaplanması gerçekleşmektedir.
buda zamanla yemek borusu kanserleri için risk faktörü  oluşturmaktadır.

Reflü’yü önlemek için doktor gitmenin gerekli olduğunu hatırlatır ama bizim kendi yapabileceklerimizin oldugunuda söylemek isteriz.Gece yatarken yüksek yastık kullanmak yatmadan önce yemek yememek ve aşırı asitli kafeinli içeceklerden uzak durarak reflüyü önleyebilirsiniz ama bazı durumlarda reflü bu tür basit uygulamalarla önlenemeyeğinden ciddi bir medikal tedavi  gerekmektedir.Mide asidini baskılayan ilaçlar kullanılarak  mide asidinin yemek borusuna zararı en aza indirmek istenmektedir.


Reflünün belirtileri Nelerdir ?

Reflünün birçok belirtisi olabilir bazıları ise şunlardır;

Mide yanması çok sık karşılaşılan bir belirtidir.
Mide içeriğinin yemek borusuna gelme hissi
sabahları uyanırken ağızda acı sus hissetmek
Özellikle geceleri rahatsız eden uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilen öksürük
Boğazda sürekli balgam varmış hissi
Yutkunmada zorluk

Reflü insanlarda istenmeyen ağız kokusuna neden olabilmektedir.Fakat bunun tek sebebi reflü olmayabilir çürümüş dişler,diş eti hastalıkları gibi diğer faktörlerde Reflüye sebep olabilmektedir.


Reflü nasıl anlaşılır ?

Birçok sindirim sistemi hastalığında olduğu gibi reflüdede endoskopi çok önemlidir.Reflü hastalığının tanısında endoskopi ile yemek borusuna verilen hasarda görülebilineceğinden endoskopi çok önemlidir.

Ama en etkili tanı yöntemi ph metriyle yapılan tanı yöntemidir bu reflüde oldukça etkilidir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.