Basur (Hemoroid): Nedenleri, belirtileri, tanısı ve tedavisi

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroit ,anüs içinde bulunan damarların  çeşitli nedenlerden dolayı zamanla genişleyerek makat dışına çıkmasıyla meydana gelmektedir.makat dışına çıkmış olan bu damarlar sık sık kanamaya neden olur.zedelenmeye çok daha müsait olduklarından kanama problemleri daha çok görülmektedir.Basur toplumda 50 yaşın üstündeki insanlarda daha sık görülen bir hastalıktır.Basurun tedavisi en iyi cerrahi olarak yapılmaktadır.

Basurun temel nedenlerini ise kronik kabızlık ,ıkınmak yani makatta basıncı artıran her şey orda bulunan damarların genişlemesi zamanlada normalden daha çok genişlemesiyle ortaya çıkan durumdur.

Bazı durumlarda yukarıda bahsettiğimiz durumların dışında'da basur olabilmektedir buda doğuştan gelen damarsal yapılardaki zayıflıktan kaynaklanabilmektedir.diger etkenler ise hareketsiz bir yaşam biçimi,fazla kilo,alkol tüketimi ,makat üzerindeki baskıyı artıracak olan faaliyetlerde bulunmak bisiklet sürmek gibi.uzun süreli oturarak çalışmak.lifli gıdaları az tüketmek.

Başlıca iki tip basur vardır 

İç basur:iç basurda genişlemiş damar makat dışına sarkar ve bir basınç uygulandığında içi kanayarak boşalır.yumak şeklinde olan bu damarlar kanama ve iltihaba neden olmaktadır.

Dış basur:Bu tip basurda genellikle  dışkı ile kanama nedeniyle doktora başvurulur,sık sık kanamalar kansızlığa neden olabileceği gibi birçok sıkıntıya yol açmaktadır.basurda özellikle dış basurda damar yumagında meydana gelen iltihap ve kanamalar agrı ve şişmeye neden olabilmektedir basur boğulması denen durum ortaya çıkar.

Basur tedavisi  nasıl olur

Basur tanısı ve tedavisi Genel cerrahlar tarafından yapılmaktadır.Basur tedavisi medikal ve cerrahi olmak olmak üzere 2 ana tedavi yöntemiyle hastalar tedavi edilmektedir.Özellikle hastada kabızlık durumu varsa öncelikle bu durumun düzeltilmesi gerekmektedir çünkü kabızlık makata baskı yaptığından basur'da kanamalara daha sık neden olabilmektedir.bunun içinde sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenilmesi,lifli yiyeceklerin tüketilmesi önerilmektedir.

Diğer bir yöntem ise cerrahi olarak yapılmaktadır.Ve oldukça etkili sonuçlar alınabilmektedir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.