Enginar yaprağı ömrü uzatıyor

İnsan vücuduna sayısız faydası olan enginar, kolesterolden diyabete kadar birçok hastalıkla mücadele ediyor. Kanserin yayılmasını önleyen bu sebze, ömrün uzamasına da yardımcı oluyor.

Bir Akdeniz bitkisi olan enginar, ülkemizde sıkça üretilen bir sebzedir. Ancak diğer ülkelerde yetiştirilmesi, iklim şartları nedeniyle imkansız olduğu için aslında çok değerli bir bitki türüdür. Enginar; kolay tüketilebilen mineraller ve fitokimyasallar içerir. Çoğu kişinin en sevdiği parça, enginarın kalbi olsa da en faydalı yeri aslında yapraklarıdır.

KANSER RİSKİNİ AZALTIR

2009'da İngiltere'de yapılan bir çalışmada; enginar yaprağı ekstresinin hastalıklarla mücadele ettiği ve ömrü uzattığı tespit edildi. Kuarsetin, gallik asit ve sinarin gibi antioksidanlar içeren enginar; kanser, kalp hastalığı, karaciğer bozukluğu, yüksek kolesterol ve şeker hastalığı gibi birçok hastalığın riskini azaltır. 

2004 yılında Amerikan Tarım Bakanlığı'nın yaptığı bir çalışmada; enginarın antioksidan içeren bitkiler arasında en çok tüketilen dördüncü bitki olduğu ortaya çıktı. Enginar ve yaprağı; kolesterol seviyesini düşürerek kalp hastalıklarına karşı korur. 12 hafta boyunca günlük 1.280 mg. enginar yaprağı özü verilen 75 hastayla yapılan bir çalışmada; hastaların kolesterolünde yüzde 4.2 oranında azalma kaydedildiği görüldü. 

Enginarda yüksek miktarda bulunan sinarin maddesi; sadece kolesterolün düşürülmesine değil, sindirim sistemine de katkıda bulunur. Sinarin; safra üretimini uyarmak için kullanılırken, yağların sindirilmesini de sağlar. Yapılan çalışmalar; enginar yaprağı özünün, bağırsak sendromlu hastalara çok faydalı olduğunu gösterdi. Enginarın taç yapraklarında, gövdesine oranla sekiz kat daha fazla sinarin bulunur. Bu madde, bağırsak sendromlu hastalar için de çok faydalıdır.

KARACİĞERİ KORUR İŞLEVLERİNİ DÜZENLER

Enginar tüketmek, karaciğer sağlığı açısından çok önemlidir. Karaciğeri koruyan flavonoidler içeren bu sebze, karaciğerdeki dokuların ve hücre zarlarının içinde meydana gelen oksitlenmeyi azaltır. Ayrıca karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde de önemli rol oynar.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR TÜMÖRLERİ KÜÇÜLTÜR

Beyin tümörü olan hastalardan günde 400 gr. sinarin tüketenlerin yaşam süresinin uzadığı görüldü. İtalya'da hayvanlarla yapılan bir çalışmada; enginarın zeytinyağı ile birlikte verildiğinde, midedeki tümörleri küçülttüğü tespit edildi. Karaciğer kanserinde ise enginarın, kanserli hücreleri eritip tümörlerin yayılmasını önlediği görüldü. Bunun yanı sıra enginar ve yaprağında bulunan sinarin maddesinin; prostat, meme, yumurtalık, kolon, akciğer ve mesane kanserlerinde de faydalı etkileri olduğu belirlendi.

BAHAR AYLARINDA TAZE TAZE YİYİN!

Enginarın; yeşil küre, çöl küre, büyük kalp ve koyu mor gibi birçok farklı renk ve çeşidi vardır. Enginar, kolay tüketilen bir yemek olmasına rağmen birçok kişi enginarı pişirirken sorun yaşayabilir. Zayıflama diyetlerinde sıkça tavsiye edilen enginar; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında taze olarak bulunabilir.

KANSERLİ HÜCRELERİ 24 SAATTE YOK EDER

Enginarın içinde birçok güçlü polifenol türü vardır. Polifoneller; başta prostat kanseri olmak üzere meme kanseri ve lösemi gibi birçok kanser türünün önlenmesinde önemli rol oynar. Enginar yapraklarının özünde bulunan antioksidanların kanserli hücreleri öldürdüğü ve bu hücrelerin yayılmasını durdurduğu tespit edildi. Slovakya'da Comenius Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada; enginar yaprağı özünün, lösemi hücrelerinin büyümesini engellediği görüldü. Enginar özleri, sadece 24 saat içinde lösemi hücreleri üzerinde etkisini gösterdi. Almanya'da Georg-August Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ise enginarın kansere yol açan toksinleri bloke ettiğini saptadı.

Kaynak: SABAH

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.