Epilepsi Nedir ? Tanısı ve Tedavisi

Epilepsi  kendini nöbetlerle gösteren beyinde meydana gelen bir nörolojik hastalıktır.Epilepsi tanısı genelde beyindeki elektrik faaliyetlerini ölçen EEG ile konulmaktadır. her nöbet geçiren bir hasta epilepsi şüphesiyle araştırılması gerekmektedir.Bazı durumlarda epilepsi hastalığı olmaksızın nöbet görülebilir bu durumlara örnek vermek istersek,kafa travmaları,ateş,alkol alımı veya bazı uyuşturucular nöbetlere neden olabilmektedir.Epilepsi hastaları günlük yaşantılarında hastalığın getirmiş olduğu hiçbir sıkıntıyla karşılaşmazlar yani nöbet sonra hasta normal bir durumdadır.

Epilepsinin kesin nedeni maalesef bilinmemektedir.Ancak bazı araştırmalar sonucu genetik kalıtsallık epilepsiye neden olduğu ortaya çıkarılmıştır.Epilepsiye neden olan diğer durumlar ise travma,kafa travması,beyin lezyonları tümör gibi ve beyin enfeksiyonlarıdır.ancak birçok epilepsi hastalığında neden bulunamamaktadır.

Her nöbet geçirenin epilepsi hastası olduğu anlamına gelmemektedir.çünkü bazı insanlar hayatları içerisinde bir kezde olsa nöbet geçirebilmektedirler .bunlardan bazısının epilepsi hastası olduğu gibi bazısının da tekrardan nöbet geçirmediği görülmektedir.

Epilepsi'de sınıflandırma
1.Yerleşime göre  parsiye,fokal veya lokal olabilir
bunlar bir nedene bağlı olmaksızın görüldüğü giib
belirtilide olabilmektedir.

2.Jeneralize 
İdyopatik (belirsiz)
Semptomatik
Kriptojenik

3. Belirsiz Epilepsiler
Jeneralize ve fokal nöbetli
AçıkJeneralize veya lokal özellikleri bulunmayan epilepsiler

Epilepsinin bilinen bazı nedenleri

Kafa travmaları: Beyinde sarsıntı (net bilinç kaybı) hafif şiddette kafa travması olarak düşündürür ve epilepsi riskini az da olsa azaltabilmektedir. Uzun süreli bilinç kaybı veya beyin kanamasıyla seyreden orta ya da şiddetli kafa yaralanmaları epilepsi riskini önemli ölçüde arttırır.
Beyin enfeksiyonları: menenjit, ensefalit ve beyin absesi
Felç: İskemik (beynin kısımlarına kan akışı eksikliğinden kaynaklanan) veya hemorajik (beyin dokusunda kanama olan) felçler epilepsi riskini arttırır.
Alkol: Ağır içicilik (sarhoşluk) ya da alkollü içeceklerin aniden bırakılması (‘kesilme’ nöbetleri) epilepsi riskinin artmasına neden olur.
Beyin tümürleri
Dejeneratif beyin hastalıkları:Alzheimer ve Parkinson hastalıkları gibi
Demiyelinizan hastalıklar: multiple skleroz gibi.
Zihinsel gerilik ve beyin felci
Kortikal displazi ve migrasyon bozuklukları: Burada, beynin büyümesi, migrasyonu ve nöronal dokunun olgunlaşmasında anormallik vardır. Beyinde yanlış yerlere yerleşen nöronal dokular nöronların düğümlenmesine yol açar. Bu düğümler anormal elektriksel bağlantılara sahiptir ve bu nedenle beynin nöbetlere yatkınlığını arttırır.
Genetik yatkınlık: Bazı epilepsi türleri aile içinde yayılır. Eğer jüvenil miyoklonik epilepsi ya da çocukluk absans epilepsi nöbetleri gibi jeneralize epilepsiniz varsa, birinci dereceden akrabalarınızda (ebeveyn, kardeş, ve çocuklar) görülme olasılığında üç ya da dört kat artış olacaktır. Parsiyel nöbet geçiren hastaların birinci derece akrabaları genel nüfusa oranla epilepsi kapma açısından daha yüksek risk taşımaktadırlar.
Yaş: Küçük çocuklarda ve yaşlılarda nöbet riski en yüksektir.
Cinsiyet: Epilepsi olma olasılığı erkeklerde kadınlara oranla daha fazladır. Bu da epilepsinin oluşumunda cinsiyetin de önemli olabileceğini ileri sürmektedir.
Ateşli nöbetler; bebeklik çağında geçirilen ateşli nöbetler daha sonra epilepsi gelişme riskini arttırır.
Bağ dokusu bozuklukları; vaskulit gibi, merkezi sinir sistemine bağlıysa, yüksek epilepsi riskiyle ilişkilendirilir.
Kanser; beyne yayılımı ve kemoterapinin yan etkileri

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.